Η Jaguar Land Rover αναστέλλει για έναν μήνα τον εφοδιασμό της αγοράς στις ΗΠΑ λόγω δασμών

Η Jaguar Land Rover θα αναστείλει τις παραδόσεις αυτοκινήτων που κατασκευάζει σε εργοστάσιά της στη Βρετανία στη θυγατρική της στις ΗΠΑ για περίπου έναν μήνα, έκανε γνωστό η διεύθυνση της εταιρείας χθες Σάββατο, καθώς μελετά το πώς θα απορροφηθεί το κόστος των τελωνειακών δασμών 25% στα εισαγόμενα οχήματα και ανταλλακτικά την επιβολή των οποίων ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η εταιρεία, συμμαχία δύο από τις πλέον εμβληματικές βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, που πλέον έχει περάσει στον έλεγχο της Tata Motors (Ινδία), επιβεβαίωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς την προσωρινή αναστολή των εξαγωγών της στην αμερικανική αγορά, στην οποία αναφέρθηκε πρώτη η εφημερίδα The Times.

Διαβεβαίωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πως πρόκειται για «βραχυπρόθεσμο» μέτρο καθώς καταρτίζονται «μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί».

Ευρύτερα, η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία, που απασχολεί άμεσα 200.000 ανθρώπους (η JLR κάπου 38.000 από αυτούς), είναι σε καίριο βαθμό εκτεθειμένη στους αμερικανικούς τελωνειακούς δασμούς. Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά των αυτοκινήτων που εξάγει, απορροφά σχεδόν το 20%. Στην πρώτη θέση παραμένει η Ε.Ε., σύμφωνα με δεδομένα του φορέα της βιομηχανίας SMMT.

Η Jaguar Land Rover πουλάει σε ετήσια βάση περίπου 400.000 οχήματα (Range Rover Sport, Defender κ.λπ.) στις ΗΠΑ, με άλλα λόγια καταγράφει στη χώρα αυτή σχεδόν το ένα τέταρτο των πωλήσεών της.

Οι νέοι τελωνειακοί δασμοί 25% στα αυτοκίνητα και ελαφριά φορτηγά τέθηκαν σε εφαρμογή την Πέμπτη 3η Απριλίου, μία μέρα αφού ο Ντόναλντ Τραμπ επέβαλε «ανταποδοτικούς» κυμαινόμενους δασμούς σε χώρες όλης της υφηλίου.

Η κυβέρνηση του βρετανού πρωθυπουργού, Κιρ Στάρμερ, λέει πως επικεντρώνεται στη σύναψη διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο με αυτή του προέδρου Τραμπ για να ξεπεραστεί ο φραγμός των δασμών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Τάιμς, η JLR πιστεύεται πως έχει απόθεμα που επαρκεί για περίπου δύο μήνες στους αντιπροσώπους της στις ΗΠΑ, το οποίο εξ ορισμού δεν υπόκειται στους νέους δασμούς.

Πηγή: ΑΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Παύλος Μαρινάκης: Κατέρρευσε το αφήγημα περί συγκάλυψης στα Τέμπη
12 Απριλίου, 2025
Διπλό φονικό στο Αίγιο: «Δεν είχα πάρει τα χάπια μου» είπε ο δράστης στους αστυνομικούς – «Ήταν αναμενόμενο» λένε οι συγγενείς του 23χρονου
12 Απριλίου, 2025
Κωστης Χατζηδάκης: Νομοσχέδια για το βαθύ κράτος και τη βελτίωση της καθημερινότητας
12 Απριλίου, 2025
Συμφωνία επί της αρχής στον ΠΟΥ για μελλοντικές πανδημίες
12 Απριλίου, 2025
Υπόθεση Λεύκοβιτς: «Ο βιολογικός πατέρας μου με βίαζε μέσα στο παιδικό μου δωμάτιο στο ίδιο μας το σπίτι»
12 Απριλίου, 2025
«Ομάδα Αλήθειας»: Οι αποκαλύψεις του Inside Story, οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και η απάντηση της κυβέρνησης
12 Απριλίου, 2025
Μυτιλήνη: Με πολυβόλο όπλο άνοιξαν πυρ οι Τούρκοι κατά πλωτού του Λιμενικού Σώματος
12 Απριλίου, 2025
Αίγιο: Το τηλεφώνημα στην Αστυνομία δύο μέρες πριν το φονικό
12 Απριλίου, 2025
Τι δείχνουν οι κάμερες για την βομβιστική επίθεση στα γραφεία της Hellenic Train
12 Απριλίου, 2025
ΗΠΑ: Δίωξη σε βάρος 32χρονου για απειλές κατά της ζωής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων αξιωματούχων
12 Απριλίου, 2025