Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην κηδεία του Νταβίντ Σασόλι – «Αφοσιωμένος Ευρωπαίος και φίλος της Ελλάδας»

Στο έργο που πρόσφερε και την παρακαταθήκη που άφησε ο Νταβίντ Σασόλι, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε δήλωσή της, στην κηδεία του Ιταλού πολιτικού που έγινε σήμερα (14.01.2022) στη Ρώμη.

«Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετώ έναν αφοσιωμένο Ευρωπαίο και φίλο της Ελλάδας, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι» τόνισε η κα Σακελλαροπούλου στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Χειρίστηκε τα προβλήματα και τις προκλήσεις αυτής της δύσκολης, λόγω της υγειονομικής κρίσης, διετίας με αταλάντευτη πίστη στη σημασία της αλληλεγγύης και της κοινής προσπάθειας» συνέχισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και συμπλήρωσε: «Διαδραμάτισε εξέχοντα ρόλο στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού ανάκαμψης από την πανδημία, ενώ παράλληλα εργάστηκε για την εμβάθυνση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας. Το όραμά του για μια Ευρώπη που «καινοτομεί, προστατεύει και ακτινοβολεί», όπως χαρακτηριστικά έλεγε, είναι η πολύτιμη παρακαταθήκη του».

Ιταλοί και Ευρωπαίοι ηγέτες, παρευρέθηκαν στην κηδεία, καθώς επίσης ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Τιμητική φρουρά συνόδευσε την άφιξη του φέρετρου, που ήταν καλυμμένο με τη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη βασιλική της Αγίας Μαρίας των Αγγέλων και των Μαρτύρων.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που παρέστησαν στην κηδεία ήταν επίσης ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ (η Γαλλία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ), ο Ισπανός ομόλογός του Πέδρο Σάντσεθ, οι πρόεδροι της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, Ιταλοί βουλευτές και πολλοί υπουργοί.

Η τελετή μεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια τηλεόραση RAI, υπό τον τίτλο “Ciao David”.

Ο Νταβίντ Σασόλι πέθανε τις πρώτες ώρες της Τρίτης, 10 Ιανουαρίου, σε νοσοκομείο της βόρειας Ιταλίας όπου είχε εισαχθεί στις 26 Δεκεμβρίου λόγω “σοβαρών επιπλοκών εξαιτίας δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος”.

Η θητεία του, διάρκειας δυόμισι ετών, επικεφαλής του νομοθετκού οργάνου της ΕΕ επρόκειτο να λήξει αυτό το μήνα.

Μεταβατική πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι πλέον η αντιπρόεδρος Ρομπέρτα Μέτσολα, μια πολιτικός από τη Μάλτα που έχει ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για τη διαδοχή του Σασόλι.

Η φον ντερ Λάιεν είχε χαρακτηρίσει την ημέρα του θανάτου του Νταβίντ Σασόλι “θλιβερή για την Ευρώπη” και ο Ντράγκι χαιρέτισε στο πρόσωπό του έναν “εις βαθος ευρωπαϊστή, σύμβολο ισορροπίας, ανθρωπιάς και γενναιοδωρίας”.

-Ad-