Η Κωπαΐδα έγινε λίμνη ξανά

Στο έλεος έντονων βροχοπτώσεων βρέθηκε για μια ακόμη φορά ο κάμπος της Κωπαΐδας, με τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς, να αναδεικνύει την κατάσταση και τα άλυτα προβλήματα χρόνων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Την άνοιξη του 2014 ο Αντώνης Σαμαράς δήλωνε πανηγυρικά ότι στα πλαίσια του δημοσιονομικού εξορθολογισμού και της συρρίκνωσης του Δημοσίου “έκλεισε” τον οργανισμό αποξήρανσης της Λίμνης Κωπαΐδας, λίμνης που όπως τόνιζε τότε, είχε αποξηρανθεί από το 1931!

Εξι χρόνια μετά, η Κωπαΐδα γίνεται λίμνη ξανά και ξανά, κάθε χρόνο.

Από το 2014, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχει αναλάβει την διαχείριση ολόκληρου του Κωπαϊδικού πεδίου και προφανώς φέρει την πλήρη ευθύνη για την ανυπαρξία ορθού ελέγχου, μέτρων συντήρησης μηχανημάτων, ενεργειών αποτροπής, αλλά κυρίως την ανυπαρξία επιστημονικών προβλέψεων για την αντιμετώπιση των εν γένει συνεπειών των πλημμυρών.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κι η διοίκηση της υπό τον τωρινό Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, όσο κι η νέα διοίκηση της, υπό την αυτοδιοικητική του “ομάδα”, φέρουν ακέραια την ευθύνη για την μη ύπαρξη αντιπλημμυρικών έργων, καθώς και την ανυπαρξία σύγχρονου σχεδιασμού, ικανού να προβλέψει πιθανώς και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Όλο αυτό το διάστημα πραγματοποιήθηκαν διαγωνισμοί, δημοπρατήθηκαν έργα διαχείρισης, αλλά ο ελλιπής σχεδιασμός – με δόλο η όχι – κατέστησε αυτές τις ενέργειες διαχειριστικές, στα ίδια ή και χειρότερα επίπεδα κακοδιαχείρισης με την περίοδο λειτουργίας του Οργανισμού Κωπαϊδας. Μιας και φαίνομενα κακοδιαχείρισης ήταν και τότε γνωστά, αλλά τουλάχιστον δε πλημμύριζε το βίος των αγροτών.

Δεν είμαστε ειδικοί κι αρμόδιοι, να τοποθετηθούμε για το αν η ευθύνη διαχείρισης οφείλει να είναι στη Περιφέρεια ή σε έναν νέο φορέα, όμως αποτελεί κοινό τόπο πως η ανάγκη δράσης είναι επιτακτική.

Εκατοντάδες νέοι αγρότες που κάθε χρόνο δοκιμάζονται, αφού μειώνεται η παραγωγή τους ή καθυστερεί να εκκινήσει η καλλιεργητικη περίοδος, απαιτούν δράσεις από τους πολιτικά αρμόδιους, ώστε να παύσει να μειώνεται ετήσια το εισόδημά τους.

Όπως κι οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας που δοκιμάζονται κάθε χρόνο σε πρωτόγνωρες κι επικίνδυνες καταστάσεις που δημιουργεί η ανευθυνότητα των αιρετών, αναζητούν λύσεις επαναφοράς της πραγματικής κανονικότητας.

Η Κωπαΐδα, η πηγή διατροφικής τροφοδότησης της Αττικής των 5 εκατομμύρια κατοικων, οφείλει να βρεθεί στο προσκήνιο της συζήτησης.
Οι καλλιεργητές της, οι παραγωγοί της στενάζουν κάθε χρόνο.

Την φετινή χρονιά, όπου οι εισαγωγές θα είναι μειωμένες λόγω Κορονοϊού, το ζήτημα αυτό αποκτά μείζονα αξία, ίσως κι εθνικής σημασίας.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ολιγωρίας.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Λιβαδειάς
05/04/2020