Η Κροατία έτοιμη να υποθεχθεί ανήλικους πρόσφυγες από την Ελλάδα

Διατεθειμένη να υποδεχθεί ασυνόδευτους ανήλικους από κέντρα υποδοχής στην Ελλάδα είναι η κυβέρνηση της Κροατίας.

«Η Κροατία έχει ορισμένη δυναμικότητα κι έχει υποδεχθεί στο παρελθόν παιδιά από καταστάσεις κρίσης», δήλωσε χθες Κυριακή στο Ζάγκρεμπ ο κροάτης υπουργός Εσωτερικών Ντάβορ Μποζίνοβιτς.

Ο Μποζίνοβιτς δεν διευκρίνισε πόσους ασυνόδευτους ανήλικους είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί η κροατική κυβέρνηση. Ανέφερε πως θα αναμείνει τις διαπιστώσεις της επίσκεψης που θα κάνει στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον.

Κατά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR), στην ελληνική επικράτεια βρίσκονται το τρέχον διάστημα περίπου 116.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σε αυτούς συγκαταλέγονται κατά εκτιμήσεις 5.500 ασυνόδευτοι ανήλικοι – παιδιά ηλίκίας κάτω των 18 ετών, χωρίς τους γονείς τους ή κάποιο πρόσωπο που να θεωρείται νομικά ο/η κηδεμόνας τους – σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ).

Το ΕΚΚΑ εκτιμούσε τον Ιανουάριο ότι πάνω από 3.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι ζουν σε κέντρα προσωρινής υποδοχής και ταυτοποίησης με τεράστιο πρόβλημα υπερπληθυσμού, ενώ τουλάχιστον 1.077 ζουν σε άτυπες και επισφαλείς συνθήκες στέγασης, όπως καταλήψεις, ή είναι άστεγοι. Περίπου 42.000 άνθρωποι βρίσκονται το τρέχον διάστημα σε κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά, δομές που είχαν δημιουργηθεί για την υποδοχή 8.000 ανθρώπων.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αρβανίτης: Ο δρόμος της Σερβίας προς την ένταξη είναι το κράτος δικαίου
12 Φεβρουαρίου, 2025
Το Κρεμλίνο απορρίπτει την ιδέα ανταλλαγής κατεχόμενων εδαφών με την Ουκρανία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας παρασκεύαζαν και διακινούσαν νοθευμένα έλαια
12 Φεβρουαρίου, 2025
Χρηστίδης: Η συμμαχία ΝΔ – Σπαρτιατών ήταν αυτή που οδήγησε στην εκλογή Τασούλα ως Προέδρου της Δημοκρατίας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον πρόεδρο της Βουλής για τη σημερινή ψηφοφορία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Δένδιας καλεί τις ΗΠΑ να διαλέξουν ανάμεσα στην αυταρχική Τουρκία και την Ελλάδα του διεθνούς δικαίου
12 Φεβρουαρίου, 2025
Μαρία Κορινθίου: Τώρα πια δεν με νοιάζει τι γράφουν και τι λένε για εμένα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Η Teleperformance κέρδισε το Βραβείο Καινοτομίας BIG 2025 για την πλατφόρμα προηγμένης ανάλυσης αλληλεπιδράσεων
12 Φεβρουαρίου, 2025
Πάρος: Εκκενώθηκε δημοτικό σχολείο λόγω ανησυχίας στατικότητας κτιρίου
12 Φεβρουαρίου, 2025
Έλον Μασκ για ΗΠΑ: Η χώρα οδεύει προς τη χρεοκοπία
12 Φεβρουαρίου, 2025