Η Κύπρος στόχος χάκερ άλλων χωρών (χάρτης)

Η Google καθημερινά παρακολουθεί 270 ομάδες χάκερ οι οποίες είτε δρουν μόνες τους είτε έχουν απευθείας συνεργασία με κρατικές μυστικές υπηρεσίες.

Εξαιτίας αυτών των παρακολουθήσεων η ομάδα ασφαλείας του ψηφιακού γίγαντα είναι σε θέση να προλαβαίνει ή έστω να προειδοποιεί τους χρήστες των υπηρεσιών της για χιλιάδες επιθέσεις που διενεργούνται καθημερινά.

Σύμφωνα με αναφορά που δημοσιεύθηκε χθες, η Κύπρος συγκαταλέγεται στις χώρες που δέχθηκαν πολλές επιθέσεις από χάκερ που υποδύονταν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα με την αναφορά της Ομάδα Ανάλυσης Απειλών της Google (TAG), τον περασμένο μήνα κοινοποιήθηκαν 1,755 προειδοποιήσεις. Πολλοί από αυτούς τους χάκερς αξιοποίησαν την κρίση της πανδημίας και δημιούργησαν λογαριασμούς Gmail οι οποίοι προσομοίαζαν με τον επίσημο λογαριασμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μέσω αυτών των λογαριασμών στόχευαν εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας, των οικονομικών υπηρεσιών, συμβουλευτικών υπηρεσιών κατά κύριο λόγο σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Σλοβενία, η Ινδία, το Μπαχρέιν, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Κύπρος! Στα συγκεκριμένα e-mail καλούσαν τα υποψήφια θύματα να εγγραφούν στις υπηρεσίες προειδοποίησης του WHO για την πανδημία και ακολούθως ζητούσαν τα στοιχεία σύνδεσης με τη google.

Το ανησυχητικό σημείο της αναφοράς της Google έχει να κάνει με τις ομάδες χάκερς που χρηματοδοτούνται ή στηρίζονται από κρατικές μυστικές υπηρεσίες. Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην αναφορά στόχος των χάκερ είναι η συλλογή πληροφοριών, η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και αρχείων ή ακόμη η διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Πηγή: Philenews