Αναβάλλει επ’ αόριστον η κυβέρνηση τη συζήτηση και κύρωση από τη Βουλή των τριών διμερών συμβάσεων Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας. Οι εν λόγω συμβάσεις δεν θα εισαχθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ούτε την ερχόμενη εβδομάδα, όπως αναμενόταν σύμφωνα με την αρχική πρόθεση της κυβέρνησης.
Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, υποστήριξε πως δεν είναι επείγουσα προτεραιότητα της κυβέρνησης να ψηφιστούν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των βουλευτών της ΝΔ υπάρχει απροθυμία ως προς το ποιος θα αναλάβει το βάρος της εκπροσώπησης κατά τη συζήτηση στη Βουλή, δεδομένης της στάσης που κράτησε η ΝΔ απέναντι στη συμφωνία των Πρεσπών. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενόχληση από την πλευρά του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος φέρεται να έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει – όχι, όμως, και βουλευτές που αποτελούν συνομιλητές του, καθώς κάτι τέτοιο πράγματι θα δημιουργούσε πρόβλημα στην κυβέρνηση. Υπό αυτές τις συνθήκες, στα “γαλάζια πηγαδάκια” συζητείται έντονα το ενδεχόμενο απουσίας του πρώην πρωθυπουργού από την επίμαχη ψηφοφορία.
Ερωτηθείς για το ζήτημα πάντως, ο Στέλιος Πέτσας διέψευσε ότι υπάρχει ζήτημα με τον κ. Σαμαρά ή ευρύτερο θέμα στη ΝΔ και τόνισε πως όταν γίνει τελικώς η ψηφοφορία στη Βουλή, θα διαπιστώσουν όλοι ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα για την κυβέρνηση. «Δεν μπορούμε να πούμε αν θα παραστεί κάποιος, όταν δεν του έχουμε πει πότε θα γίνει η ψηφοφορία», πρόσθεσε ως προς το ενδεχόμενο απουσίας του κ. Σαμαρά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, επίσης, ότι η ΝΔ, ως αντιπολίτευση, έκανε ό,τι μπορούσε για να αποτρέψει την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά μετά την κύρωσή της είναι σαφές πως δεν μπορεί ν’ αλλάξει. «Όλοι καταλαβαίνουν σήμερα ότι, όταν εμείς έχουμε ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής μας το Διεθνές Δίκαιο για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα, δεν μπορούμε να εφαρμόζουμε τη δέσμευσή αυτή a la carte και να λέμε “επικαλούμαστε το Διεθνές Δίκαιο σε σχέση με την Τουρκία, αλλά το γράφουμε στα παλιά μας τα παπούτσια σε σχέση με τη Βόρεια Μακεδονία”», πρόσθεσε, αποκαλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό το επιχείρημα που θα επικαλεστεί την ώρα της ψηφοφορίας η κυβέρνηση, προκειμένου να εισηγηθεί την κύρωση των επίμαχων συμφωνιών με τη γειτονική χώρα.