Η κυβέρνηση, ο κατώτατος μισθός και η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ

Με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση της επόμενης Παρασκευής στη Βουλή, μετά την αποδοχή από τον πρωθυπουργό Κυρ.Μητσοτάκη της πρότασης του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τα εργασιακά. Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ήταν προγραμματισμένο να προσέλθει στην Ωρα του πρωθυπουργού, αξιοποίησε τη δυνατότητα που του δίνει ο Κανονισμός της Βουλής για να μετατρέψει τη συζήτηση σε «μίνι» προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

Η επικείμενη συνεδρίαση αποκτά ενδιαφέρον για δύο λόγους :

– Πρώτον, για το πώς θα αντιδράσει η  κυβερνητική πλειοψηφία στην πρόκληση της αντιπολίτευσης και ιδιαίτερα στην αιχμή που της απευθύνεται ότι δεν τηρεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και η πολιτική της χαρακτηρίζεται από «αντιλαϊκά» κίνητρα, και
–  Και δεύτερον και σημαντικότερο γιατί από τη στάση που θα τηρήσουν τα κόμματα, θα διαφανεί αν το ΚΙΝΑΛ, όπως έντονα φημολογείται το τελευταίο διάστημα, φλερτάρει πολιτικά με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Με δεδομένο ότι πρόταση για τον κατώτατο μισθό έχει καταθέσει και το ΚΚΕ, όπως λένε οι συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός επέλεξε να αξιοποιήσει τη δυνατότητα  του Κανονισμού της βουλής, προκειμένου αφενός να εξισώσει τις προτάσεις των  κ. Αλ.Τσίπρα και Δημ. Κουτσούμπα και αφετέρου να ανοίξει τον διάλογο για τα εργασιακά, με δική του πρωτοβουλία.

Υπενθυμίζεται ότι σε αντίθεση με την «Ώρα του Πρωθυπουργού», με τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής που επικαλείται ο κ. Μητσοτάκης, το λόγο μπορούν να λάβουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και όχι μόνο οι δύο ερωτώντες. Επιπλέον, προβλέπεται δευτερολογία για όλους και τριτολογία για τον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα η διαδικασία ουσιαστικά να παραπέμπει σε προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών και άρα σε μια ενδιαφέρουσα κοινοβουλευτική μάχη.

Το μεγάλο ερωτηματικό της επόμενης Παρασκευής, πάντως, είναι τι θα πράξει το ΚΙΝΑΛ κι αν θα συμπράξει με την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία  προβλέπει αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15% μέσα στην επόμενη διετία, ενώ η αντίστοιχη πρόταση της κυβέρνησης – όπως την είχε παρουσιάσει προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης – μιλά για αύξηση του κατώτατου μισθού με ρυθμό διπλάσιο από αυτόν της ανάπτυξης.

Τυχόν ευθυγράμμιση με τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, είναι βέβαιο ότι θα αναζωπυρώσει τα σενάρια (αλλά και τις εσωτερικές εντάσεις εκατέρωθεν) περί ενδεχόμενης μετεξέλιξης του πολιτικού φλέρτ σε «δεσμό». Στην κυβερνητική παράταξη “καραδοκούν” και ετοιμάζονται να αξιοποιήσουν κάθε σχετικό σήμερα που τυχόν δοθεί…

-Ad-