Η «Μαρία Τσάλλα» με μαγαζί στο Παγκράτι είναι η Ρωσίδα κατάσκοπος που αποκάλυψε η ΕΥΠ

Ένα κατάστημα με είδη πλεξίματος και κεντήματος, στην οδό Αρριανού στο Παγκράτι, ήταν τελευταία χρόνια η επαγγελματική έδρα της «Μαρίας Τσάλλα». Αυτό ήταν το ψεύτικο όνομα που χρησιμοποιούσε η Ρωσίδα κατάσκοπος «Irina A. S.» κατά τα χρόνια παραμονής της στην Ελλάδα, όπου εμφανίζοντας ως επιχειρηματίας και φωτογράφος.

Η δράση της αποκαλύφθηκε έπειτα από συστηματική έρευνα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ωστόσο, η «Μαρία Τσάλλα» κατάφερε να διαφύγει – πιθανότατα τον Ιανουάριο του 2023 – στη Ρωσία.

Μάλιστα και η ιστοσελίδα του – επιτυχημένου κατά τ’ άλλα καταστήματος της – είναι πλέον εκτός λειτουργίας, ενώ φωτογραφίες της από το προφίλ που διατηρούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν έλθει πλέον στο φως της δημοσιότητας.

Όσο βρισκόταν στην Αθήνα η «Irina A. S.» ζούσε στο Παγκράτι, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι κατάσκοπος είναι και ο σύζυγός της που τα τελευταία ίχνη του εντοπίστηκαν πριν από περίπου τρεις μήνες στη Βραζιλία.

Πώς έφτασε στην αποκάλυψη η ΕΥΠ

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών γνωστοποίησε την υπόθεση μέσω ανακοίνωσης, υπογραμμίζοντας τον τρόπο δράσης και διείσδυσης ξένων υπηρεσιών στη χώρα μας.

Ειδικότερα, η ΕΥΠ στην ανακοίνωση σημείωνε: «Συγκεκριμένα, έρευνες που συστηματικά διεξήγαγε η ΕΥΠ, σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλεξε, απέδειξαν ότι η φερόμενη ως “Μαρία Τ.”, η οποία τα τελευταία χρόνια ισχυριζόταν ότι είναι Ελληνίδα και δραστηριοποιούνταν ως φωτογράφος και ιδιοκτήτρια καταστήματος ειδών χειροτεχνίας και πλεκτικής στην Αθήνα, με ελληνική υπηκοότητα και ταυτότητα από το 2018, στην πραγματικότητα είναι η ξένη υπήκοος “Irina A. S.” που δρούσε στη χώρα μας υπό “βαθύ κάλυμμα”».

Η ανακοίνωση συνεχίζει ως εξής: «Η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη ξεκίνησε με τον εντοπισμό απόπειρας πρόσβασης τρίτης χώρας σε στοιχεία Ελλήνων πολιτών που έχουν αποβιώσει, μια διεθνώς διαπιστωμένη πρακτική των Υπηρεσιών Πληροφοριών συγκεκριμένης χώρας για τη δημιουργία της ειδικής κατηγορίας κατασκόπων με το προσωνύμιο “illegals”. Οι “illegals” στρατολογούνται και εκπαιδεύονται από τις υπηρεσίες συγκεκριμένης ξένης χώρας, με σκοπό να τοποθετηθούν σε χώρες – στόχους, αναλαμβάνοντας στη συνέχεια κατασκοπευτική δράση υπέρ της χώρας τους. Για την προστασία της πραγματικής τους ταυτότητας χρησιμοποιούν “βαθύ κάλυμμα”, το οποίο δημιουργείται με παραποίηση ατομικών εγγράφων και χρήση πιστοποιητικών που προέρχονται από στοιχεία θνησιγενών βρεφών ή ατόμων που έχουν αποβιώσει».

Από τη στιγμή τοποθέτησής τους στο εξωτερικό, οι «illegals» ζουν και συμπεριφέρονται με βάση την κατασκευασμένη ιστορία που έχει δημιουργηθεί γι’ αυτούς, ώστε να προστατεύσουν την αποστολή τους. Το προφίλ και η δράση της «Μαρίας Τσάλλα» παραπέμπει ευθέως στην ειδική κατηγορία των «illegals».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τέμπη: Αίτηση εξαίρεσης πραγματογνωμόνων από την εξέταση των τελευταίων βίντεο κατέθεσε γονέας θύματος
25 Φεβρουαρίου, 2025
Φιλ Κόλινς: «Είμαι πολύ άρρωστος, έχω χάσει την όρεξη για μουσική»
25 Φεβρουαρίου, 2025
Αθωώθηκε ο 50χρονος που κατηγορούνταν για υποκίνηση βίας ενόψει των συλλαλητηρίων της Παρασκευής
25 Φεβρουαρίου, 2025
Καταγγελία για λύματα που καταλήγουν στον Αλιάκμονα από τον βιολογικό καθαρισμό της Βέροιας
25 Φεβρουαρίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Είχε εμμονή με 31χρονη γυναίκα– Καταδικάστηκε σε 10μηνη φυλάκιση
25 Φεβρουαρίου, 2025
Βασίλης Καλογήρου: Αποκαλύψεις από την στάση του σώματός του – Τι είπε ο δικηγόρος της οικογένειας
25 Φεβρουαρίου, 2025
Ανατροπή στη δολοφονία του Μπάμπη Κούτσικου – Δύο αυτοκίνητα στο σημείο το μοιραίο βράδυ
25 Φεβρουαρίου, 2025
Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Πώς θα κινηθούν Μετρό, Τραμ και ΗΣΑΠ
25 Φεβρουαρίου, 2025
Στην κλινική των φυλακών Κορυδαλλού μεταφέρθηκε ο 47χρονος που δολοφόνησε 44χρονη τρόφιμο στο Δαφνί
25 Φεβρουαρίου, 2025
Αλέξης Κούγιας: Η νεότερη ανακοίνωση του γιού του – «Οτιδήποτε διαρρέει είναι ψεύτικο»
25 Φεβρουαρίου, 2025