Οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης θα πολεμήσουν μέχρι τέλους ενάντια στα ρωσικά στρατεύματα, δήλωσε ο ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ.
«Η πόλη δεν έχει πέσει ακόμα», είπε. «Υπάρχουν ακόμη οι στρατιωτικές μας δυνάμεις, οι στρατιώτες μας, οπότε θα πολεμήσουν μέχρι το τέλος. Και όσο για τώρα, εξακολουθούν να βρίσκονται στη Μαριούπολη», είπε ο Σμιχάλ στο αμερικανικό δίκτυο ABC.
Ο ρωσικός στρατός λέει ότι ελέγχει σχεδόν όλη τη Μαριούπολη, ενώ το τάγμα Αζόφ της Ουκρανίας εξακολουθεί να αντέχει στο Azovstal, ένα τεράστιο εργοστάσιο χάλυβα με θέα στην Αζοφική Θάλασσα.
Τουλάχιστον 8 οι νεκροί άμαχοι στο Ντονμπάς τη Δευτέρα
Τουλάχιστον οκτώ άμαχοι βρήκαν τη Δευτέρα τον θάνατο από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται οι μάχες, σύμφωνα με τις τοπικές ουκρανικές αρχές.
«Πολλοί άνθρωποι ήθελαν να φύγουν» από την Κρεμίνα, μια μικρή κοινότητα στην περιοχή του Λουχάνσκ που έπεσε νωρίτερα σήμερα στα χέρια των Ρώσων, όπως ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στο Telegram o περιφερειακός κυβερνήτης Σεργκίι Γκαϊντάι. Σύμφωνα με τον ίδιο, τέσσερις άμαχοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο σκοτώθηκαν από ρωσικά πυρά, ενώ άλλος ένας τραυματίστηκε.
Στη γειτονική περιοχή του Ντονέτσκ, περίπου 20 χιλιόμετρα μακρύτερα, τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν σε ρωσικό βομβαρδισμό, σύμφωνα με τον Πάβλο Κιριλένκο, επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης του Ντονέτσκ. «Δύο στο Τόρσκε, ένας στο Χαντριγκαλόβε και ένας στο Ραζντόλνε (σκοτώθηκαν). Άλλοι πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν», γνωστοποίησε μέσω Telegram.
Εν τω μεταξύ, στο Χάρκοβο, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν τον θάνατο τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων δεκαπέντε, μεταξύ αυτών και ένα 14χρονο αγόρι, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Όλεγκ Σινεγκούμποφ.
ΟΗΕ: Δε φαίνεται προοπτική ανακωχής
Μία παράκαμψη μόλις… 15.000 χιλιομέτρων χρειάστηκε να κάνει ένα αεροσκάφος που εστάλη από τη Μόσχα για να παραλάβει Ρώσους διπλωμάτες από την Ελλάδα και την Ισπανία, την απέλαση των οποίων ανακοίνωσαν τις προηγούμενες ημέρες οι δύο χώρες.
Η παράκαμψη έγινε λόγω της ευρωπαϊκής απαγόρευσης πτήσεων, αναφέρει το BBC, επικαλούμενο στοιχεία από το FLightRadar24.
«Παρότι η Ισπανία και η Ελλάδα παραχώρησαν κατ’ εξαίρεση τη δυνατότητα στο αεροσκάφος να εισέλθει στον εναέριο χώρο τους, οι πτήσεις περιηγήθηκαν σε άλλες χώρες που διατηρούν απαγορεύσεις στις ρωσικές πτήσεις», ανέφερε ο ιστότοπος.
Σύμφωνα με την πηγή, το συνολικό μήκος της πτήσης ήταν 15.163 χλμ., «ελάχιστα μικρότερη με τη μεγαλύτερη σε απόσταση πτήση αυτή τη στιγμή, μεταξύ Σιγκαπούρης και Νέας Υόρκης».