Η Meditrina πάει Χρηματιστήριο, στοχεύοντας στη διεθνή αγορά

Mέσα  στον Απρίλιο, η Μeditrina καταθέτει αίτηση εισαγωγής στο Κυπριακό Χρηματιστήριο. Παράλληλα, ο Όμιλος  των Αλέξανδρου Αλεξίδη και Δημητρίου Σπυριούνη, ετοιμάζεται για άμεση επαναδραστηριοποίηση στη Βουλγαρία, ενώ μέσω στρατηγικών συνεργασιών βλέπει πέρα από τα Βαλκάνια, σε Μέση Ανατολή και σε Αυστραλία.

Για τους στόχους της Meditrina, που ήδη έχει τοποθετήσει το πολύ δυνατό Lithoren στη ρωσική αγορά, μίλησε στο GRTimes.gr ο δρ. Αλέξανδρος Αλεξίδης, διευθύνων σύμβουλος της Meditrina Pharmaceuticals.

«Υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια για την ανάπτυξη του ελληνικού κλάδου φαρμάκου. Ο Όμιλος της Meditrina εστιάζει αφ’ ενός στο εμπόριο συνταγογραφούμενων φαρμάκων και πρωτότυπων σκευασμάτων, αλλά και στο R&D συμπληρωμάτων διατροφής  και medical devices/ ιατροτεχνολογικών σκευασμάτων όπως αλοιφές, ρινικά σκευάσματα κ.αλ.

«Έχουμε στο pipeline δύο ουρολογικά συμπληρώματα διατροφής που θα τοποθετήσουμε στην αγορά πιθανότατα τον Ιούνιο και το Σεπτέμβριο, ενώ στο τέλος της περυσινής χρονιάς προσθέσαμε στο χαρτοφυλάκιό μας αρκετά νέα προϊόντα, δερματολογικά και γυναικολογικά, ιατροτεχνολογικά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής», τόνισε ο κ. Αλεξίδης σημειώνοντας ότι το Lithoren, που είναι το πιο δυνατό προϊόν του Ομίλου από πλευράς πωλήσεων, διατίθεται σε δέκα χώρες.

Ο Όμιλος της Meditrina

Οι διδάκτορες Φαρμακευτικής Αλ. Αλεξίδης και Δ. Σπυριούνης, έθεσαν τις βάσεις του Ομίλου το 2003, όταν ίδρυσαν τη Meditrina Pharmaceuticals. To 2004 ακολούθησε η ίδρυση της  Synapsis Trading στην Κύπρο  και στη συνέχεια ο όμιλος επεκτάθηκε σε χώρες της Βαλκανικής, κυρίως μετά την κρίση του 2009.

Σήμερα ο όμιλος Meditrina έχει εταιρείες στη Ρουμανία (Solartium Romania) , στη Μολδαβία (Solartium Moldova), ενώ στη ΝΕΑ του ΧΑΚ θα καταθέσει η holding Μeditrina Cyprus.

Στη Meditrina απασχολούνται περισσότερα από 60 άτομα και ο ενοποιημένος τζίρος του 2020 ήταν στα 9.000.000€, από τον οποίο το μεγαλύτερο μέρος πραγματοποιείται στο εξωτερικό, κυρίως στην αγορά της Ρουμανίας.

H Μeditrina εμπορεύεται φάρμακα, ιατροτεχνολογικά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής στις κατηγορίες: oυρολογικά, δερματολογικά, γυναικολογικά, παθολογικά, ογκολογικά, ανοσοποιητικά.

Αγορές – στόχοι του εξωτερικού

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας για επέκταση των δραστηριοτήτων μας βασικός στόχος είναι η επαναδραστηριοποίηση στη Βουλγαρία αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες. Είχαμε θυγατρική στη Βουλγαρία την οποία πουλήσαμε  πριν από τρία χρόνια σε γαλλικό φαρμακευτικό όμιλο.

Επίσης, είμαστε σε αναζήτησή στρατηγικών συνεργασιών σε άλλες χώρες της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής αλλά και στην ιδιαίτερα απαιτητική αγορά της Αυστραλίας.

Η επικείμενη αίτησή μας για την εισαγωγή μας στη ΝΕΑ του ΧΑΚ, εντάσσεται στην ίδια στρατηγική της επέκτασης. Από κει και πέρα, η εισαγωγή στην Κύπρο, στην οποία έχουμε χρόνια εμπορική παρουσία, αποσκοπεί αφενός στο να προσεγγίσουμε ανατολικοευρωπαίους επενδυτές καθώς μεγάλο μέρος του κύκλου εργασιών μας γίνεται στην Αν. Ευρώπη, αφετέρου, στο να επεκταθούμε σε δεύτερο χρόνο στις αγορές της Μέσης Ανατολής. Θεωρούμε ότι για την επίτευξη αμφότερων των παραπάνω στόχων, η εισαγωγή στο ΧΑΚ αποτελεί ένα στρατηγικό κλειδί», εξήγησε ο κ. Αλεξίδης.

Η Meditrina, σε πρώτη φάση δεν συνδέει την εισαγωγή στο ΧΑΚ με την άντληση κεφαλαίων. Η εταιρεία, που έχει σύμβουλο εισαγωγής την CAMEX, επιδιώκει την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα που φέρνει το χρηματιστηριακό ISIN, την επίτευξη ενδεχομένως στρατηγικών συνεργασιών ή σε επόμενη φάση, αν κριθεί αναγκαίο, την άντληση επενδυτικών κεφαλαίων μέσω χρηματιστηρίου.