Η μέρα που ιδρύθηκε η θύρα 13

Τέλη της δεκαετίας του ‘50. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού αρχίζουν και οργανώνονται ακολουθώντας την ομάδα τους στους εντός έδρας αλλά και στους εκτός αγώνες. Η πρώτη συλλογικότητα φίλων του σωματείου ιδρύεται τον Οκτώβριο του 1952 από το Χρήστο Μωυσίδη, ο οποίος αρχικά εκλέγεται πρόεδρός της, με σκοπό τη δημιουργία μίας φιλαθλητικής οικογένειας και την ενίσχυση του Παναθηναϊκού.

από τη Μυρτώ Τζώρτζου

Θύρα 13: Μέχρι το 1966 υπάρχουν ορισμένοι σύνδεσμοι υποστηρικτών που παίρνουν το όνομά τους από το μέρος που βρίσκονται. Μεταξύ αυτών οι: Αμπελόκηποι, Πατήσια, Πετράλωνα, Περιστέρι, Γκύζη, Χολαργός, Πάτρα και πολλοί άλλοι.

Τα μέλη των συνδέσμων αυτών συναντιούνται συχνά για να συζητήσουν διάφορα πράγματα που αφορούν την ομάδα τους, όπως την απόδοση και τη διοίκηση της ομάδας. Οργανώνουν επίσης συναντήσεις και ταξίδια.

Το 1962-63 γίνονται οι πρώτες σκέψεις για την ίδρυση ενός ενιαίου συνδέσμου με την ονομασία της θύρας του σταδίου που συναντιούνται οι πιο αφοσιωμένοι οπαδοί.

Και έρχεται η 19η Νοεμβρίου του 1966, μια ξεχωριστή μέρα για τον Παναθηναϊκό καθώς είναι η μέρα που ιδρύεται τελικά αυτός ο ενιαίος σύλλογος με το όνομα Θύρα 13.. Ο πλήρης τίτλος του συνδέσμου ήταν “Σύνδεσμος Παναθηναϊκών Οπαδών Θύρα 13”. Πρόκειται για τον παλαιότερο σύνδεσμο οπαδών στη χώρα μας. Τα πρώτα γραφεία του συνδέσμου είναι στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Κολωνού 68, στο Μεταξουργείο.

Λίγες μέρες μετά συμβαίνει ένα τραγικό δυστύχημα που κοστίζει τη ζωή δύο μελών. Είναι 27 Νοεμβρίου 1966 όταν το πούλμαν, το οποίο μεταφέρει τα μέλη του συνδέσμου στην Κατερίνη για να δουν τον αγώνα Βέροια-Παναθηναϊκός, συγκρούεται με αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο Γιώργος Κόσκορος και ο Δημήτρης Σαραντάκος.

Στο επόμενο παιχνίδι της ομάδας θα κατατεθούν στεφάνια από τους ποδοσφαιριστές και η Θύρα 13 θα είναι γεμάτη μαύρα πανιά. Δύο επίσης θέσεις θα είναι κενές.

Αυτή η εποχή (΄50 και ΄60) είναι η εποχή του “ρου-λα-λα”. Το “ρου-λα-λα” το τραγουδούσε όλη η θύρα 13, με διάφορα στιχάκια που εφευρίσκουν οι οπαδοί και τα τραγουδούν όλοι μαζί. Μάλιστα λέγεται ότι το “ρου-λα-λα” το άρχισε κάποιος που το όνομά του ήταν Ρουλαλάς και ήταν από τον Κολωνό. Ο σύνδεσμος οργανώνεται και αναπτύσσεται πολύ γύρω στο 1970 ταυτόχρονα με την πορεία του Παναθηναϊκού στο Γουέμπλεϊ.

Το 1967 η δικτατορία κλείνει πολλούς αθλητικούς συλλόγους. Ένας από αυτούς είναι και η Θύρα 13. Ανοίγει όμως και πάλι ένα χρόνο μετά, σε νέα γραφεία στην οδό Σωκράτους 39, στο κέντρο της Αθήνας.

Στα επόμενα χρόνια η Θύρα 13 επεκτίνεται και σημαίες με το όνομα και τα λογότυπα της αρχίζουν να εμφανίζονται στα ευρωπαϊκά στάδια, καθώς και στα ελληνικά, ενώ το γήπεδο της Λεωφόρου ξεχειλίζει από κόσμο.

Προς τα μέσα και ιδιαίτερα προς το τέλος της δεκαετίας του ’70 καθώς και στις αρχές του ’80 τα δεδομένα στο ποδοσφαιρικό κοινό αλλάζουν. Είναι μια εποχή που η μεταπολίτευση, η κόντρα με το καθεστώς, οι μουσικές επιδράσεις της εποχής επηρεάζουν έντονα την κοινωνία και φυσικά και το ποδοσφαιρικό κοινό. Η ηρεμία των γηπέδων δεν υπάρχει πια. Τα φαινόμενα βίας κάνουν την εμφάνισή τους. Σε πολλές χώρες στην Ευρώπη και φυσικά στην Αγγλία γίνονται συνέχεια άσχημα περιστατικά. Δεν θα μπορούσε όλο αυτό να μην επηρεάσει και εμάς. Συχνά, τα μεμονωμένα επεισόδια γενικεύονται και η ένταση κλιμακώνεται. Έτσι, λοιπόν, τα επεισόδια αρχίσουν να γίνονται συνηθισμένο φαινόμενο στις πόλεις που γίνονται οι αγώνες.

Η Θύρα 13 όλα αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να ιδρύσει συνδέσμους σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και στο εξωτερικό. Έχει ταξιδέψει με τον Παναθηναϊκό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και έχει κάνει πραγματικότητα το γνωστό για τα 100 χρόνια σύνθημα «αιώνια πιστός».

Τα 26 ιδρυτικά μέλη της Θύρας 13 ήταν οι: Ι. Παπουτσής, Σπ. Κυριάκης, Μ. Λιαράκος, Β. Γιαννακός, Δ. Σαραντάκης, Α. Παπαγεωργίου, Στ. Κατάκης, Κ.Πετρόπουλος, Σπ. Κατάκης, Π. Μανούρης, Απ. Ιωαννίδης, Γ. Ποντόπουλος, Γ. Οικονομόπουλος, Αγγ. Μυλωνάς, Αν. Κούστας, Αλ. Σταυρόπουλος, Δ. Παπάζογλου, Σ. Φλώρος, Ι. Λουκάς, Γ. Ατσάλης, Δ. Ξιφαράς, Δ. Κουτσούκος, Β. Αλεξόπουλος, Δ. Σάρλος, Αθ. Κακατσάκης και Γ. Πίκουλας. Βέβαια πολλοί ακόμα, ανώνυμοι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, έβαλαν το λιθαράκι τους για να στηθεί ο σύνδεσμος και να γιγαντωθεί αλλά δεν ανήκουν στα ιδρυτικά μέλη.