Η Μόσχα απέλασε έναν Βούλγαρο διπλωμάτη

Η Ρωσία διέταξε σήμερα έναν Βούλγαρο διπλωμάτη να εγκαταλείψει το έδαφός της, σε αντίποινα για την απέλαση, τον περασμένο Οκτώβριο, ενός Ρώσου διπλωμάτη που κατηγορήθηκε για κατασκοπία από τη Σόφια.

«Στις 5 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας παρέδωσε διακοίνωση στον πρεσβευτή της Βουλγαρίας Ατανάς Κραστίνε στην οποία κηρύσσει ‘persona non grata’ [ανεπιθύμητο πρόσωπο] έναν σύμβουλο της πρεσβείας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η ρωσική διπλωματία, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών διευκρινίζει πως το μέτρο «είναι μια ανταποδοτική απάντηση» στη βουλγαρική απόφαση να απελάσει τον Οκτώβριο τον πρώτο γραμματέα της πρεσβείας της Ρωσίας στη Σόφια.

Η βουλγαρική δικαιοσύνη εκτιμά πως ο άνδρας επιδιδόταν, με την κάλυψη αυτής της ιδιότητάς του, σε δραστηριότητες υπηρεσιών πληροφοριών.

«Συνωμοτούσε τακτικά με Βούλγαρους υπηκόους, περιλαμβανομένου και ενός αξιωματούχου που είχε πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες με προέλευση τη Βουλγαρία, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», είχε αναφέρει τότε η εισαγγελία της Σόφιας.

Σύμφωνα με το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών, που επιβεβαίωσε την παραλαβή της διακοίνωσης, ο διπλωμάτης που απελάθηκε σήμερα είναι του ίδιου βαθμού με τον Ρώσο διπλωμάτη που απελάθηκε τον Οκτώβριο.

Η Σόφια έχει παραδοσιακά στενές πολιτικές και οικονομικές σχέσεις με τη Μόσχα αλλά οι υποθέσεις κατασκοπίας που αφορούν τη Ρωσία πολλαπλασιάζονται εδώ και αρκετούς μήνες.

Η Σερβία, μια άλλη χώρα των Βαλκανίων που έχει στενές σχέσεις με τη Μόσχα, κατήγγειλε πρόσφατα τις δραστηριότητες των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών που προσέγγισαν από το 2017 διάφορους Σέρβους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

-Ad-