Η Νέα Ζηλανδία ακύρωσε τον νόμο απαγόρευσης καπνίσματος

Ο ηγέτης των Εργατικών Κρις Χίπκινς δήλωσε πως πρόκειται για ένα «τραγικό ορόσημο» για τη χώρα.

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ακύρωσε την απαγόρευση της πώλησης τσιγάρων στις επόμενες γενιές. Πρόκειται για έναν ριζοσπαστικό νόμο που είχε θεσπιστεί από την προηγούμενη πρωθυπουργό, Τζασίντα Άρντερν.

Νόμους που απαγόρευαν την πώληση τσιγάρων στις μελλοντικές γενιές, ακύρωσε η Νέα Ζηλανδία, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου.

Υπό την ηγεσία της Τζασίντα Άρντερν, η χώρα υιοθέτησε το 2022 έναν πρωτοποριακό νόμο, ο οποίος θα έβαζε τέλος στην πώληση καπνού σε όλους όσοι γεννήθηκαν μετά το 2008.

Ο νόμος περιλάμβανε επίσης τη μείωση της περιεκτικότητας των τσιγάρων σε νικοτίνη και τη μείωση του αριθμού των σημείων πώλησης καπνού.

Παρόλα αυτά, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του κεντροδεξιού Εθνικού Κόμματος ανέτρεψε το νόμο με επείγουσα διαδικασία την περασμένη νύκτα, παρακάμπτοντας τις συνήθεις διαδικασίες.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Κέισι Κοστέλο δήλωσε πως η κυβέρνηση εξακολουθεί να είναι δεσμευμένη να γίνει η Νέα Ζηλανδία μια χώρα απαλλαγμένη από προϊόντα καπνού.

«Στη Νέα Ζηλανδία καταγράφηκαν τα τελευταία χρόνια κάποιες από τις μεγαλύτερες μειώσεις του ποσοστού των καπνιστών που έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο και θέλουμε να οικοδομήσουμε πάνω στα πρακτικά εργαλεία και τις προσεγγίσεις που έχουν λειτουργήσει μέχρι τώρα», δήλωσε.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση κινούνταν προς ένα αδοκίμαστο καθεστώς το οποίο δεν λάμβανε υπόψη πόσο καλά λειτουργούσαν οι πρωτοβουλίες για το κόψιμο του καπνίσματος ούτε την εν δυνάμει αρνητική πλευρά της υιοθέτησης μιας απαγορευτικής προσέγγισης για τους καπνιστές ή για τους λιανοπωλητές και το έγκλημα».

«Η υποχώρηση της κυβέρνησης μπροστά στις μεγάλες καπνοβιομηχανίες ενώ προσποιείται πως νοιάζεται για την υγεία και την ευημερία των Νεοζηλανδών είναι το υλικό για δυστοπικούς εφιάλτες. Στερείται ηθικών αρχών, είναι ικανοποιημένη με το να συνεχίζει να προωθεί και να στηρίζει μια βιομηχανία που κυριολεκτικά σκοτώνει τους καταναλωτές της», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών,  Κρις Χίπκινς.

Χιλιάδες Νεοζηλανδοί θα καταδικασθούν στην εξάρτηση από τον καπνό, τη βλάβη απ’ αυτόν και ένα θάνατο που θα μπορούσε να προληφθεί, ανακοίνωσε ο συνασπισμός οργανώσεων υγείας Health Coalition Aotearoa.

«Η καπνοβιομηχανία θα γιορτάζει τη νίκη της αφού κατάφερε τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, τα οποία έχουν όλα σημαντικούς δεσμούς με τη βιομηχανία, να υιοθετήσουν την ατζέντα της κρατώντας 284.000 καπνιστές εθισμένους στα προϊόντα της για όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε ο συμπρόεδρος του συνασπισμού Μπόιντ Σουίνμπερν.

«Το να βάζεις τα κέρδη της καπνοβιομηχανίας πάνω από την υγεία των Νεοζηλανδών είναι χονδροειδώς ανεύθυνο», τόνισε ο Σουίνμπερν.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Ουκρανικό: Πιέσεις στις ΗΠΑ από Γαλλία και Βρετανία – «Ο Πούτιν παίζει παιχνίδια μαζί σας»
27 Μαρτίου, 2025
Σέρρες: Κάθειρξη 25 ετών σε 64χρονο για βιασμό της 7χρονης ανιψιάς του – Έμενε σπίτι της δήθεν να την προσέχει
27 Μαρτίου, 2025
Προκαλεί ο οδηγός του φονικού τροχαίου στον Λαγκαδά: «Δύο ποτήρια ήπια, αλλά έφαγα πολύ φαγητό»
27 Μαρτίου, 2025
«Βόμβα» Τραμπ – Δασμοί 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται εκτός ΗΠΑ
27 Μαρτίου, 2025
Καλλιθέα: 17χρονος καταρρέει μετά από επίθεση 15 ανηλίκων – Βίντεο ντοκουμέντο
27 Μαρτίου, 2025
Ομόνοια: Θρίλερ με νεκρό 57χρονο σε εστιατόριο – Καρέ καρέ η μεταφορά της σορού από δύο υπαλλήλους
27 Μαρτίου, 2025
Πολεοδομία Ρόδου: Οι νέοι διάλογοι «φωτιά» και το παζάρι για τις μίζες
27 Μαρτίου, 2025
Πιερρακάκης: Το Δημόσιο παραιτείται από τις εφέσεις για τις αποζημιώσεις συγγενών θυμάτων σε Μάνδρα και Μάτι
27 Μαρτίου, 2025
Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί στη Νίκαια – Βρέθηκε στο αυτοκίνητό τους ποσότητα κοκαΐνης που ξεπερνούσε το ένα κιλό
27 Μαρτίου, 2025
Συνεδρίαση Προανακριτικής Επιτροπής: Πολιτική αντιπαράθεση πριν από την κατάθεση Τριαντόπουλου
27 Μαρτίου, 2025