(AP Photo/Abdel Kareem Hana, File)

Η Νορβηγία ζητεί την παρέμβαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Η Νορβηγία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα ζητήσει από το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) να αποφανθεί για τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις του Ισραήλ έναντι του παλαιστινιακού πληθυσμού, μετά την ισραηλινή απαγόρευση της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ζητάμε από το ICJ να αποφανθεί σχετικά με την υποχρέωση του Ισραήλ να διευκολύνει την ανθρωπιστική βοήθεια για τον παλαιστινιακό πληθυσμό, που παρέχεται από διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών, και από κράτη», δήλωσε ο Νορβηγός πρωθυπουργός Jonas Gahr Store.

Συγκεκριμένα, η Νορβηγία θα παρουσιάσει ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ προκειμένου να ζητήσει τη συμβουλευτική γνώμη του ICJ σχετικά με τις υποχρεώσεις του Ισραήλ «ως κατοχικής δύναμης».

Στη δήλωσή της, η νορβηγική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι αρκετές χώρες, καθώς και η UNRWA, υποστηρίζουν αυτήν την πρωτοβουλία.

Παρά την αντίθεση των ΗΠΑ και τις προειδοποιήσεις που εκδόθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και αρκετές χώρες, το ισραηλινό κοινοβούλιο υιοθέτησε τη Δευτέρα με συντριπτική πλειοψηφία ένα κείμενο που απαγορεύει τις «δραστηριότητες της UNRWA στο ισραηλινό έδαφος», συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Ένα δεύτερο κείμενο απαγορεύει στους Ισραηλινούς αξιωματούχους να συνεργάζονται με την UNRWA και τους υπαλλήλους της, κάτι που θα διαταράσσει σημαντικά τις δραστηριότητες της υπηρεσίας του ΟΗΕ που θεωρείται η «ραχοκοκαλιά» της ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Η Μαριαλένα Ρουμελιώτη έχασε 2.000 ευρώ σε απάτη: «Μην εμπιστεύεστε κανέναν»
10 Μαρτίου, 2025
Αρβανίτης για Συρία: Αυτές είναι οι συνέπειες της στήριξης της ΕΕ στους «μετριοπαθείς τζιχαντιστές»
10 Μαρτίου, 2025
Φιντάν: «Προβοκάτσια» κατά της συριακής κυβέρνησης οι συγκρούσεις στη Συρία
10 Μαρτίου, 2025
Συνελήφθη 15χρονος που έριξε πέτρες σε διερχόμενο συρμό του ΗΣΑΠ στο Μαρούσι – Τραυματίστηκε ο οδηγός
10 Μαρτίου, 2025
Nέα αύξηση στον κατώτατο μισθό – Από 1/4 αλλάζουν οι αποδοχές για 576.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα
10 Μαρτίου, 2025
Κύκλωμα λαθρεμπόρων καπνού: Ο πόλεμος με τη Greek Mafia και τα συμβόλαια θανάτου – Ποιοι οι «εγκέφαλοι»
10 Μαρτίου, 2025
Λουξεμβούργο: Πέθανε από σπάνια ασθένεια ο πρίγκιπας Φρέντερικ – Ήταν μόλις 22 ετών
10 Μαρτίου, 2025
Σφαγή αμάχων στην Συρία από εκκαθαρίσεις του καθεστώτος Αλ Σαράα – Πάνω από 1.000 νεκροί σε 4 μέρες
10 Μαρτίου, 2025
Θανατηφόρο τροχαίο στη Βάρη: Νεκρός ένας 22χρονος – Χαροπαλεύει ακόμα ένας νεαρός
10 Μαρτίου, 2025
Λέρος: Κι άλλοι πρόσφυγες στο Φαρμακονήσι – Σκάφος αποβίβασε 25 άτομα και διέφυγε προς τα τουρκικά παράλια
10 Μαρτίου, 2025