Η Νύχτα των Κρυστάλλων: Η τρομακτική νύχτα που ξεκίνησε το Ολοκαύτωμα

Η Νύχτα των Κρυστάλλων: Η νύχτα της 9ης Νοεμβρίου του 1938 είναι η νύχτα που συνειδητοποιούν πλέον οι Εβραίοι της Γερμανίας ότι δεν υπάρχει μέλλον για αυτούς εκεί.

Το ναζιστικό καθεστώς οργανώνει μια συντονισμένη επίθεση που έγινε γνωστή ως Κριστάλναχτ (Kristallnacht), δηλαδή η «Νύχτα των Κρυστάλλων» στα Γερμανικά.

Από τη Μυρτώ Τζώρτζου

Ονομάστηκε έτσι από τα σπασμένα τζάμια των εβραϊκών καταστημάτων που έκαναν θρύψαλα οι άνθρωποι του Χίτλερ. Τα θρυμματισμένα αυτά γυαλιά που λαμπύριζαν σαν κρύσταλλα μέσα στις φωτιές στους δρόμους των γερμανικών πόλεων. Ήταν η αρχή του Ολοκαυτώματος.

Οι βανδαλισμοί απίστευτοι. Τη νύχτα αυτή ο Χίτλερ διέταξε μέλη παραστρατιωτικών ομάδων του Ναζιστικού κόμματος (των SS, των Ταγμάτων Εφόδου και της Χιτλερικής Νεολαίας) να επιτεθούν οργανωμένα στις εβραϊκές κοινότητες.

Η αφορμή για το πογκρόμ, όπως είπαν οι Γερμανοί, ήταν η δολοφονία, στο Παρίσι ενός Γερμανού διπλωμάτη, του Έρνστ φομ Ρατ, από τον Χέρσελ Γκρίνσπαν, έναν δεκαεφτάχρονο Πολωνοεβραίο που ζούσε στο Παρίσι. Ο Γκρίνσπαν έδρασε από απόγνωση για τη μοίρα των γονιών του, τους οποίους το ναζιστικό καθεστώς είχε απελάσει από τη Γερμανία στην Πολωνία. Ο Ρατ το 1932, σε ηλικία 23 ετών, έγινε μέλος του ναζιστικού κόμματος, ενώ ένα χρόνο μετά μπήκε στα SA, τα διαβόητα Τάγματα Εφόδου. Την εποχή της δολοφονίας του υπηρετούσε στην γερμανική πρεσβεία στο Παρίσι.

Ο φόνος του Γερμανού διπλωμάτη χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία για τις επιθέσεις που εκδηλώθηκαν τη νύχτα της 9ης Νοεμβρίου εναντίον των Εβραίων σε όλη τη Γερμανία. Ο Γκρίνσπαν πυροβόλησε τον Φομ Ρατ στο στομάχι, ενώ αστόχησε άλλες τρεις φορές τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου. Δύο μέρες αργότερα, στις 9 Νοεμβρίου, ο Ρατ πέθανε.

Ένας από τους βασικούς υποκινητές των πογκρόμ της Kristallnacht ήταν ο υπουργός Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς, άνθρωπος που δεν έκανε τίποτα τυχαία.

Η Νύχτα των Κρυστάλλων

Τα προγκρόμ αυτής της νύχτας είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές και, σε πολλές περιπτώσεις, να καταστραφούν 1.574 συναγωγές (σχεδόν όλες όσες υπήρχαν στη Γερμανία, οι περισσότερες καταστράφηκαν από εμπρησμό), πολλά εβραϊκά νεκροταφεία, πάνω από 7.000 καταστήματα και 29 πολυκαταστήματα που ανήκαν σε Εβραίους. Πολλά επίσης σπίτια κατεδαφίστηκαν και αμέτρητα διαμερίσματα ερημώθηκαν.
Το επόμενο πρωί, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν περίπου 30.000 Γερμανοεβραίους άνδρες. Συλλαμβάνονται επειδή απλά ήταν Εβραίοι. Τους έστειλαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπως το Νταχάου και το Μπούχενβαλντ.

Αμέσως μετά τα προγκρόμ, οι εθνικοσοσιαλιστές χρέωσαν την ευθύνη για τις καταστροφές τη νύχτα των Κρυστάλλων στους Εβραίους και επέβαλαν πρόστιμο ενός δισεκατομμυρίου Reichsmark (μάρκων του Ράιχ), δηλαδή περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια με την ισοτιμία του 1938, στην εβραϊκή κοινότητα της Γερμανίας για το θάνατο του Φομ Ρατ. Θα έπρεπε επίσης να καταβληθούν στο δημόσιο τα έξι εκατομμύρια μάρκα των ασφαλιστικών πληρωμών που θα έπαιρνε η εβραϊκή κοινότητα εξαιτίας των καταστροφών στις περιουσίες τους.

Αυτό το κύμα βίας της 9ης και 10ης Νοεμβρίου εξαπλώθηκε στη Γερμανία, στην προσαρτημένη Αυστρία και σε περιοχές της Σουδητίας στην Τσεχοσλοβακία που πρόσφατα είχαν καταληφθεί από γερμανικά στρατεύματα. Το πογκρόμ ήταν ιδιαίτερα βάναυσο στο Βερολίνο και στη Βιέννη, δύο πόλεις που φιλοξενούσαν τις μεγαλύτερες εβραϊκές κοινότητες.

Στις εβδομάδες που ακολούθησαν, η κυβέρνηση της Γερμανίας θέσπισε δεκάδες νόμους και διατάγματα, με αποκλειστικό στόχο την αρπαγή της ιδιοκτησίας των Εβραίων και των μέσων που χρησιμοποιούσαν για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Ένας από τους βασικούς υποκινητές των πογκρόμ της Kristallnacht ήταν ο υπουργός Προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς.

Η νομοθεσία που ακολούθησε απαγόρευσε στους Εβραίους, οι οποίοι ήδη δεν μπορούσαν να εργαστούν στο δημόσιο τομέα, να ασκήσουν τα περισσότερα επαγγέλματα του ιδιωτικού τομέα. Η νομοθεσία συνέχισε να περιορίζει τη συμμετοχή των Εβραίων στη δημόσια ζωή. Οι εκπαιδευτικές αρχές της Γερμανίας απέβαλαν τα εβραιόπουλα που φοιτούσαν ακόμη σε γερμανικά σχολεία.

Οι Εβραίοι της Γερμανίας δεν είχαν πλέον το δικαίωμα να αποκτούν άδεια οδήγησης ή να είναι κάτοχοι αυτοκινήτων. Η νομοθεσία περιόρισε την πρόσβαση των Εβραίων στα μέσα μαζικής συγκοινωνίας. Οι Εβραίοι δεν είχαν πλέον δικαίωμα εισόδου σε “γερμανικά” θέατρα, κινηματογράφους ή αίθουσες συναυλιών.

Δίχως άλλο η Kristallnacht είναι ένα από τα πιο σημαντικά ορόσημα στους διωγμούς των Εβραίων από τη Ναζιστική Γερμανία. Μια από τις πιο μελανές σελίδες της προπολεμικής ναζιστικής περιόδου.

(Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια Ολοκαυτώματος)

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
Ιανουάριος 16, 2024
Μαρκ Ρούτε: Όχι σε «φραγμούς» σε εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας εκτός ΕΕ
Ιανουάριος 13, 2025
Δεκάδες νεκροί από τις επιθέσεις του Ισραήλ στην Γάζα το τελευταίο 24ωρο
Ιανουάριος 13, 2025
Ο κυκλώνας Ντικελέντι σαρώνει την Μοζαμβίκη
Ιανουάριος 13, 2025
Καρέ – καρέ η δράση του κυκλώματος προστασίας οίκων ανοχής
Ιανουάριος 13, 2025
Tσιάρας: Επτά μέτρα στήριξης σε αγρότες και κτηνοτρόφους
Ιανουάριος 13, 2025
Με τον υπουργό Διασποράς της Σερβίας συναντήθηκε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος
Ιανουάριος 13, 2025
ΟΦΗ – Λεβαδειακός 0-0: Χωρίς τέρματα το ματς στην Κρήτη
Ιανουάριος 13, 2025
Κακοκαιρία: Πώς θα λειτουργήσουν την Τρίτη τα σχολεία
Ιανουάριος 13, 2025
Σοκ! Επιτέθηκε στην πρώην φίλη του και έκοψε το πρόσωπό του με ξυραφάκι
Ιανουάριος 13, 2025
Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες για τα οχήματα που κινούνται στο οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών
Ιανουάριος 13, 2025