Η ομιλία Μητσοτάκη για το φορολογικό νομοσχέδιο

Τους άξονες του νέου φορολογικού νομοσχεδίου ανέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στη Βουλή.

«Έχουμε σχέδιο»
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «η δική μας γρήγορη απάντηση στα προβλήματα των πολιτών, είναι απόδειξη ότι έχουμε σχέδιο για άμεσα αποτελέσματα. Αυτή είναι η σφραγίδα μας στη νέα σελίδα προόδου της χώρας».

Επεσήμανε σε αυτό το πλαίσιο πως το φορολογικό νομοσχέδιο «θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η ταυτότητα της νέας κυβέρνησης γιατί ανταποκρίνεται στη δέσμευσή μας για ανακούφιση των Ελλήνων από βαριά φορολογία και μάλιστα νωρίτερα από ότι προβλέπεται».

«Μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ και βελτιώνοντας το σχέδιο 120 δόσεων ευνοεί εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το σχέδιο νόμου έχει σαφές ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο με μελετημένες προβλέψεις που αφορούν όλους τους φορολογούμενους κυρίως τους πιο αδύναμους. Τηρούμε τις υποσχέσεις μας με αναγέννηση της παραγωγικής μεσαίας τάξης, αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων, αλλαγή της οικονομικής πολιτικής μείγματος και τελικά τη μεγέθυνση του ΑΕΠ ώστε να μεταφραστεί σε μεγαλύτερο εισόδημα για τους Έλληνες».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το δημοσιονομικό κόστος της μείωσης του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 205 εκατ. ευρώ. «Κανένας δεν εξαιρείται από τη γενναία ελάφρυνση που κλιμακώνεται δίκαια ανάλογα με την αξία του ακινήτου».

Όπως είπε, «4 εκατ. συμπολίτες μας θα δουν αμέσως ελαφρύνσεις στη φορολογία. Ανάμεσά τους και 500.000 ιδιοκτήτες που εξαιρούνταν τελείως από τους προεκλογικούς αντιπερισπασμούς του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και περίπου 1,3 εκατ. που θα δουν μεγαλύτερη ωφέλεια. Σημαντική ανακούφιση για τους πολίτες τόνωση αγοράς ακινήτων αλλά και βελτίωση χαρτοφυλακίου τραπεζών».

Τελευταία ευκαιρία οι 120 δόσεις
Ως προς τις 120 δόσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «το επιτόκιο που σήμερα επιβαρύνει επιχειρήσεις και νοικοκυριά πέφτει στο 3% για λόγους ισότητας όσο είναι και το επιτόκιο που καταβάλει το δημόσιο στις οφειλές σε ιδιότητες, ενώ η ελάχιστη μηνιαία καταβολή ανέρχεται στα 20 ευρώ. Δίνονται κίνητρα ώστε οι συνεπείς οφειλέτες να έχουν πρόσβαση σε απαλλαγές και εκπτώσεις. Χαλαρώνει επιτέλους η θηλιά που έπνιγε εκατομμύρια συμπολίτες μας στα χρόνια της κρίσης. Επίσης ξεπαγώνουν οι λογαριασμοί που έμεναν σε καθεστώς κατάσχεσης. Δίνουμε ανάσα σε επιχειρηματίες, που τώρα έχουν δεύτερη ευκαιρία να δραστηριοποιηθούν και πάλι».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός απηύθυνε προειδοποίηση προς τους φορολογούμενους ότι θα είναι η τελευταία ευνοϊκή ρύθμιση, ενώ προανήγγειλε μόνιμο μηχανισμό ρύθμισης χρεών, χωρίς όμως τις ευνοϊκές πρόνοιες της παρούσας ρύθμισης: «Η ευνοϊκή αυτή ρύθμιση θα είναι και η τελευταία πρέπει λοιπών να αξιοποιηθεί απ’ όλους γιατί δεν θα υπάρξει άλλη. Πολύ σύντομα θα φέρουμε μόνιμο μηχανισμό ρυθμίσεων που δεν θα έχει τα ίδια θετικά χαρακτηριστικά. Καλώ όλους τους οφειλέτες να εκμεταλλευτούν αυτή τη τελευταία ευκαιρία γιατί δεν θα υπάρξει άλλη τόσο γενναιόδωρη ρύθμιση».

«Ανακτάμε την εμπιστοσύνη των αγορών»
Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας. «Η χώρα κάνει τα πρώτα σταθερά και σίγουρα βήματα για να αφήσει πίσω τα χρόνια της κρίσης. Το κράτος ανακτά εμπιστοσύνη αγορών δανείζεται με το χαμηλότερο επιτόκιο της εποχής του ευρώ. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος από τις 101 μονάδες εκτινάχθηκε τον Ιούλιο σε 105 μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες: Το υψηλότερο επίπεδο από το 2008 πριν μας χτυπήσει η κρίση. Κάτι που σημαίνει ότι η ανάπτυξή μας μπορεί να πετύχει στόχο του 3-4% που έχουμε θέσει».

«Η κοινωνία βλέπει ότι μια κυβέρνηση υποσχέθηκε λιγότερα και πράττει περισσότερα και γρηγορότερα. Σε λίγο έρχεται η μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση που θα δίνει τολμηρά κίνητρα για παραγωγικές επενδύσεις και ξένες. Θα ανακουφίσει το τραπεζικό σύστημα και θα καθιερώνει ηλεκτρονικό χρήματα στις συναλλαγές μας. Μια πολύ σημαντική τομή. Δύο είναι οι λέξεις – κλειδιά της πολιτικής μας. Αποτέλεσμα και εμπιστοσύνη. Τα πρώτα αποτελέσματα σε 3 βδομάδες είναι ήδη ορατά στους πολίτες και η χώρα περιβάλλεται με πλέγμα εμπιστοσύνης που μας κάνει να πιστεύουμε ότι αφήνουμε οριστικά πίσω τα χρόνια της κρίσης. Και όταν μας εμπιστεύονται οι αγορές γιατί να μη το κάνουν και οι εταίροι. Κυρίως όμως ζητώ να το κάνουν οι Έλληνες που αυτούς υπηρετούν οι αποφάσεις μας και τα νομοσχέδια. Αξίζουμε καλύτερη Ελλάδα και τη μπορούμε», κατέληξε

-Ad-