Στη συνάντηση στον Λευκό Οίκο, ο Ζελένσκι θα συνοδεύεται από Ευρωπαίους ηγέτες και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ σε μια κρίσιμη διπλωματική στιγμή.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε ότι θα συμμετάσχει στη συνάντηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα (18/8/25) στον Λευκό Οίκο. Όπως ανακοίνωσε η ίδια: «Κατόπιν αιτήματος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα συμμετάσχω σε συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες στον Λευκό Οίκο».
Στην κρίσιμη αυτή διπλωματική συνάντηση θα βρεθούν επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς και ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ. Παρών θα είναι και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Νωρίτερα, θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη ηγετών της λεγόμενης «Συμμαχίας των Προθύμων», με σκοπό τον συντονισμό θέσεων για την υποστήριξη της Ουκρανίας. Ο καγκελάριος Μερτς έχει δηλώσει ότι θα συζητήσει ειρηνευτικές προσπάθειες και εγγυήσεις ασφαλείας, καθώς και τη συνέχιση της πίεσης μέσω κυρώσεων.
Η παρουσία της φον ντερ Λάιεν και των Ευρωπαίων ηγετών δείχνει την αποφασιστικότητα της Δύσης να στηρίξει την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα και να επιδιώξει λύση σε διεθνές επίπεδο.




















