FILE - The World Bank building in in Washington, Monday, April 5, 2021. A World Bank report released Monday, Nov. 29, 2021, says that the economies of Latin America and the Caribbean have not yet recovered from the crisis caused by the pandemic and that although some countries are recovering others are facing economic hardship. (AP Photo/Andrew Harnik, File)

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την παροχή ποσού ρεκόρ 100 δισ. δολαρίων για τη στήριξη των πιο φτωχών χωρών

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα (6/12) ότι η Διεθνής Αναπτυξιακή Ένωση (IDA) θα αποδεσμεύσει ποσό ρεκόρ 100 δισεκ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση των πιο φτωχών χωρών του κόσμου.

Η ανακοίνωση αυτή γίνεται μετά το πέρας μιας διαδικασίας συγκέντρωσης πόρων, η οποία επέτρεψε τη συγκέντρωση 23,7 δισεκ. δολαρίων σε διάστημα ενός έτους, επεσήμανε εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πρόκειται για μικρή αύξηση σε σχέση με τα 23,5 δισεκ. δολάρια που είχαν δεσμευθεί να προσφέρουν οι δωρήτριες χώρες πριν τρία χρόνια.

Η Παγκόσμια Τράπεζα θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα αυτά για να δανειστεί από τις χρηματαγορές, γεγονός που θα της επιτρέψει να τετραπλασιάσει το ποσό αυτό, αποδεσμεύοντας με αυτό τον τρόπο 100 δισεκ, δολάρια σε νέα δάνεια και δωρεές, έναντι 93 δισεκ. δολαρίων το 2021.

«Η χρηματοδότηση αυτή θα χρησιμεύσει για τη στήριξη 78 χωρών που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη», δήλωσε ο Ατζάι Μπάνγκα πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας σε ανακοίνωσή του.

Η IDA βοηθά τις 78 πιο φτωχές χώρες του κόσμου, κυρίως κράτη της Αφρικής, προσφέροντάς τους επιχορηγήσεις και δάνεια με χαμηλό ή και καθόλου επιτόκιο.

Η IDA χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τις συνεισφορές των κρατών μελών της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τους δωρητές να συνεδριάζουν κάθε τρία χρόνια για να αναπληρώσουν τους πόρους αυτούς.

Η Παγκόσμια Τράπεζα χαρακτήρισε «ιστορική επιτυχία» την πιο πρόσφατη συγκέντρωση πόρων, ενώ εκτίμησε ότι αποτελεί «ψήφο εμπιστοσύνης και υποστήριξης από την πλευρά των δωρητών και των πελατών».

Η αναπλήρωση των πόρων της IDA αποτελεί κρίσιμης σημασίας στοιχείο για τις δραστηριότητες της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οι μεγαλύτερες δωρεές γίνονται από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Βρετανία, η Γερμανία και η Γαλλία.

Εξάλλου πολλές από τις 35 χώρες που άλλοτε επωφελούνταν από τη στήριξη της IDA — όπως η Κίνα, η Τουρκία και η Νότια Κορέα—είναι πλέον «γενναιόδωροι» δωρητές της.

Οι πόροι αυτοί προορίζονται για τη χρηματοδότηση σχεδίων και προγραμμάτων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, για τη μείωση της φτώχειας και για τη βελτίωση της ζωής των πιο φτωχών σε διάφορους τομείς, όπως η πρόσβαση στην εκπαίδευση, την υγεία ή και η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Σπαρτιάτες: Εξετάστηκαν στο Εκλογοδικείο οι προσφυγές κατά βουλευτών
12 Φεβρουαρίου, 2025
Συμφωνία για συνάντηση μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Πούτιν: «Ξεκινούν άμεσα οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ν. Κεραμέως: Τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων επεκτείνονται και στον Δήμο Αμοργού
12 Φεβρουαρίου, 2025
Love is in the… pizza: limited edition γεύσεις & προσφορές από τη l’artigiano για τον Άγιο Βαλεντίνο
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Θέμα χρόνου το πόρισμα των πραγματογνωμόνων για τα νέα βίντεο από την τραγωδία
12 Φεβρουαρίου, 2025
Νέος σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αμοργό
12 Φεβρουαρίου, 2025
Νεκρός μέσα στην καμπίνα του φορτηγού του βρέθηκε 57χρονος στη Θεσσαλονίκη
12 Φεβρουαρίου, 2025
«Σε 45 λεπτά ενδεχόμενο τσουνάμι θα φτάσει στην Τουρκία» – Τι λέει ο Παπαδόπουλος για τους σεισμούς στη Σαντορίνη
12 Φεβρουαρίου, 2025
ΕΝΦΙΑ: Απαλλάσσονται για τα έτη 2023 και 2024 πάνω από 110.000 δικαιούχοι – Ποιους αφορά η απόφαση της ΑΑΔΕ
12 Φεβρουαρίου, 2025
Παύλος Κοντογιαννίδης: «Στην ουσία οι άνδρες παραμένουμε να είμαστε αρσενικά σοβινιστικά γουρούνια»
12 Φεβρουαρίου, 2025