Ελλάδα Συρία: Αν και πρόκειται για πολύ απομακρυσμένο σενάριο, ωστόσο είναι υπαρκτό η Ελλάδα να κληθεί να πολεμήσει στο πλευρό της Τουρκίας στη Συρία.
Ελλάδα Συρία: Και αυτό γιατί καθώς η Τουρκία βρίσκεται μπροστά στο ενδεχόμενο να έρθει αντιμέτωπη με τον στρατό της Συρίας και ως εκ τούτου και της Ρωσίας, ίσως κινηθεί προς την διαδικασία της αίτησης στρατιωτικής βοήθειας από τις χώρες μέλη της συμμαχίας όπως ορίζει το βορειοατλαντικό σύμφωνο για τις περιπτώσεις που ένα κράτος μέλος δέχεται επίθεση.
Ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε σήμερα σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm.
Συγκεκριμένα στο ερώτημα «αν εμπλακεί η Συρία σε πόλεμο και η Τουρκία ζητήσει τη βοήθεια του ΝΑΤΟ» απάντησε πως «ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα περιπλέξει την κατάσταση στην περιοχή. Ίσως οι Τούρκοι προσπαθήσουν να αναπτύξουν την ελεύθερη ζώνη στα σύνορα με τη Συρία. Δεν νομίζω να επιχειρήσουν επίθεση στις μεγάλες πόλεις της Συρίας, διότι θα υπάρξουν τουρκικές απώλειες»
Γεγονός είναι πως το ΝΑΤΟ δεσμεύεται επί της αρχής ότι μια επίθεση εναντίον ενός ή περισσοτέρων μελών του θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων. Αυτή είναι η αρχή της συλλογικής άμυνας, η οποία κατοχυρώνεται στο άρθρο 5 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.
Μέχρι στιγμής, επίκληση του άρθρου 5 έχει γίνει μία φορά – σε απάντηση στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2001.
Όπως μεταδίδει το news.gr, αυτό που είναι άγνωστο πάντως, είναι το κατά πόσο θα σπεύσουν πραγματικά τα υπόλοιπα κράτη μέλη της συμμαχίας, μεταξύ αυτών και πιθανότατα η Ελλάδα, να βοηθήσουν την Τουρκία αν δεχτεί επίθεση από την Συρία, καθώς με το σκεπτικό πως η Άγκυρα ήταν αυτή που εισέβαλε πρώτη στο έδαφος της Συρίας, ίσως με βάση το δικαίωμα της αυτοάμυνας της Δαμασκού, μιας και όλα δείχνουν πως Άσαντ και Κούρδοι τα βρήκαν εξ ανάγκης, οι χώρες μέλη που δεν θα θελήσουν να συνδράμουν να «βγάλουν την ουρά τους απ’ έξω» κατά το κοινώς λεγόμενο.