Λάθη και παραλείψεις διαπίστωσαν οι πραγματογνώμονες, που επιθεώρησαν την κατασκήνωση στη Χαλκιδική, όπου την Τρίτη 13 Αυγούστου πνίγηκε στην πισίνα ένα οκτάχρονο κοριτσάκι.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Realnews», η πραγματογνωμοσύνη, που βρίσκεται στα χέρια των δικαστικών αρχών, αναδεικνύει τρεις παραβάσεις των κανόνων ασφαλούς λειτουργίας της πισίνας.
Μη περιφραγμένη πισίνα
Σε μια κατασκήνωση που φιλοξενεί εκατοντάδες παιδιά η πισίνα δεν ήταν περιφραγμένη, με αποτέλεσμα οι ανήλικοι να έχουν πρόσβαση όποτε το επιθυμούν.
Ανεπαρκής εξοπλισμός
Η πισίνα δεν διέθετε ούτε τον στοιχειώδη εξοπλισμό για την προστασία των παιδιών. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πισίνα δεν ήταν εξοπλισμένη με αποκαλούμενο «γάντζο», ένα μακρύ κοντάρι ειδικό για να παρέχει βοήθεια σε λουόμενους που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Χωρίς σωσίβια
Όπως αποκάλυψε η αυτοψία, το στην πισίνα της κατασκήνωσης δεν υπήρχαν καθόλου σωσίβια.
Οι τρεις ελλείψεις της πισίνας συνιστούν παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας, καθώς περιλαμβάνονται στους κανονισμούς για την ασφαλή λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών.
Πέραν αυτών, η αυτοψία κατέγραψε ένα ακόμα στοιχείο που καθιστούσε επικίνδυνη την κολυμβητική δεξαμενή για τα παιδιά.
Το μέγιστο βάθος της κυμαινόταν από 2,40 έως και 2,60 μέτρα. Αν και δεν υπάρχει σχετική πρόβλεψη του νομοθέτη, στην έκθεση που βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας τονίζεται ότι δεν μπορεί να επιτρέπεται η χρήση των κολυμβητικών δεξαμενών με τέτοιο βάθος από παιδιά κάτω των 12 ετών, τα οποία μπορούν να χάσουν εύκολα τις δυνάμεις τους καθώς κολυμπούν.