Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Elvis Presley στα… 10 του

Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 1945, Τουπέλο, Μισισίπι, Ηνωμένες Πολιτείες: Ένα αγοράκι 10 ετών, με καλοχτενισμένα μαλάκια, φορώντας γυαλάκια, πουκάμισο με ρίγες και τιράντες, πηγαίνει να πάρει μέρος σε ένα μουσικό διαγωνισμό για νέα ταλέντα στο Mississippi-Alabama Fair & Dairy Show. Το σόου μεταδίδεται από το WELO Radio.

Ντροπαλός και συνεσταλμένος ο μικρός πλησιάζει δειλά δειλά το μικρόφωνο, κάθεται στην καρέκλα και τραγουδάει το «Old Shep» των Red Foley και Arthur Williams. Για τον κόσμο τότε που τον ακούει και που ίσως τον χειροκροτεί μηχανικά είναι άλλο ένα γλυκό παιδάκι που θέλει να κυνηγήσει το όνειρό του σε κάτι που αγαπάει. Ή που το πήγε με το ζόρι η μαμά του. Πού να ήξεραν ότι το χειροκρότημα αυτό θα το επαναλάμβαναν αμέτρητες φορές στο μέλλον. Γιατί το ντροπαλό αυτό παιδάκι, το οποίο τελικά θα βγει πέμπτο στο διαγωνισμό, θα καταφέρει να γίνει και να μείνει για πάντα πρώτο στις καρδιές μας. Και το όνομά του θα γραφτεί με χρυσά γράμματα: Elvis Presley.

O 10χρονος Elvis δεν καταφέρνει και πολλά σε αυτόν το διαγωνισμό. Αρχικά είχε ειπωθεί ότι βγήκε δεύτερος, όμως ο ίδιος, σε συνέντευξή του χρόνια μετά, αναφερόμενος σε αυτό είπε ότι κέρδισε την πέμπτη θέση που ήταν χρήματα (5 δολάρια) για παιχνίδια σε Λούνα Παρκ. Και τη θυμάται έντονα αυτή τη μέρα γιατί, όπως ο ίδιος ανέφερε, η πιο ζωντανή ανάμνησή της δεν ήταν ο διαγωνισμός αλλά «το ξύλο που έφαγα από τη μαμά μου για κακή συμπεριφορά» εννοώντας τις αταξίες που έκανε μετά στο λούνα παρκ.

Ο Έλβις, δεύτερος από δεξιά, στέκεται με άδεια χέρια δίπλα στα παιδάκια που κέρδισαν τα πρώτα βραβεία τα οποία κρατούν περήφανα

Δυστυχώς δεν υπάρχει ηχογραφημένη αυτή η πρώτη του εμφάνιση, για την οποία, αξίζει να πούμε, ότι «υπεύθυνη» είναι η δασκάλα του Oleta Grimes που τον συμπαθούσε πολύ και τον έστειλε εκεί.

Λίγο καιρό μετά στα 11 γενέθλιά του αποκτάει και την πρώτη του κιθάρα, κάτι που τον κάνει απίστευτα ευτυχισμένο. Για να την αγοράσει βέβαια βοηθούν και άλλοι, όπως κάποιοι συγγενείς και ο νεαρός πάστορας της ενορίας Frank Smith που γνωρίζει την οικογένεια, ζει σε γειτονικό σπίτι και τη βοηθάει. Η τιμή της κιθάρας; 13 δολάρια.

Η επόμενη γνωστή δημόσια εμφάνισή του είναι στις 6 Νοεμβρίου 1948, τρία χρόνια μετά, όταν παίζει κιθάρα και τραγουδάει το «Leaf On A Tree» ως αποχαιρετισμό στους συμμαθητές του στο σχολείο του, το Milam Junior Schοol του Τουπέλο. Ο Elvis μαζί με τους γονείς του θα έφευγε από την πόλη αυτή λόγω άσχημης οικονομικής κατάστασης της οικογένειας. Έτσι οι Presleys μαζεύουν όλα τα πράγματά τους, τα δένουν στην οροφή του αυτοκινήτου τους, ενός Plymouth του 1939, και ξεκινούν για το Μέμφις του Τενεσί αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Ο 10χρονος Έλβις

Απίστευτα ντροπαλός ο Elvis πείθεται να τραγουδήσει και στο νέο του πλέον σχολείο, το Humes High School του Μέμφις, σε ένα talent show, το 1953. Και ενώ στην εμφάνισή του ήταν νευρικός και αγχωμένος, το χειροκρότημα ήταν απίστευτα ζεστό και ενθαρρυντικό. Μόλις μάλιστα έφυγε από τη σκηνή του ζητούσαν επίμονα να ξαναβγεί.

Αμέσως μετά τηλεφωνεί στο Memphis Recording Service, το σπίτι της δισκογραφικής Sun και κάνει ένα δισκάκι με τα «My Happiness» και «That’s When Your Heartaches Begin» που του κοστίζει περίπου 4 δολάρια. Θέλει να δει πώς ακουγόταν η φωνή του σε δίσκο. Παίρνει αυτόν το δίσκο και τον δίνει στη μητέρα του ως δώρο για τα γενέθλιά της.

Έλβις της καρδιάς μας

Όταν ο Sam Phillips, ιδιοκτήτης του στούντιο, ακούει την ηχογράφηση, καλεί το αγόρι να το γνωρίσει και να ακούσει περισσότερα. Και τα υπόλοιπα, όπως λένε, είναι ιστορία.

-Ad-