Μια ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο -με αντικείμενο οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία- η οποία πραγματοποιήθηκε αρκετές μέρες πριν τη ρωσική εισβολή, αποτέλεσε την αφορμή να προκληθεί πολύς “ντόρος” και να κατηγορηθούν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για φιλορωσική στάση.
Συγκεκριμένα, η ομάδα του κόμματος της ελληνικής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απείχε από την ψηφοφορία για την έκτακτη μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ουκρανία.
Ουσιαστικά, πρόκειται για χρηματοδότηση συμπληρωματική προς αυτή του ΔΝΤ, επί της ουσίας για δάνεια με την υπογραφή Μνημονίου Συνεννόησης, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών, που θα συμφωνηθούν μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (εξ ονόματος της Ε.Ε.) και της Ουκρανίας. Η εκταμίευση των δόσεων συνδέεται με τη συνεχή ικανοποιητική εφαρμογή τόσο ενός προγράμματος του ΔΝΤ όσο και των μέτρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν στο Μνημόνιο.
Οπως διευκρινίζουν πηγές από τις Βρυξέλλες, ο ΣΥΡΙΖΑ στις 16 Φεβρουαρίου δεν είχε αντιτεθεί στην οικονομική ενίσχυση της Ουκρανίας αυτή καθαυτή, αλλά στη νεοφιλελεύθερη οικονομική πολιτική που επιβάλλεται μέσα από την ανάγκη οικονομικής στήριξης. Κάτι που έχει ζήσει στο πετσί του ο ελληνικός λαός και απέναντι στο οποίο, όπως είναι φυσικό, επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και αποφάσισαν να απέχουν από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία. Επί της ουσίας, με τη στάση τους αυτή θέλησαν να καταδείξουν ότι δεν αντιτίθενται στην χρηματοδότηση, διαφωνούν όμως με τη μεθόδευσή της.
«Η αποχή αξιοποιήθηκε από διάφορα κέντρα, κυρίως προσκείμενα στη ΝΔ, προκειμένου να συνδεθεί με την ρωσική εισβολή, δύο γεγονότα τελείως άσχετα μεταξύ τους», σχολίαζαν στο newsique.gr άνθρωποι που παρακολουθούν από κοντά τα τεκτενόμενα στις Βρυξέλλες. «Η αλήθεια είναι πως από πουθενά δεν συνάγεται υποστήριξη της Ρωσίας και, αντίστοιχα, υπονόμευση της Ουκρανίας, αφού όχι μόνο υπάρχει χρονικό χάσμα (η ψηφοφορία διεξήχθη στις 16 Φεβρουαρίου, μέρες πριν την εισβολή), αλλά και η ίδια η χρηματοδότηση ήταν σαφώς χαρακτηρισμένη ως μακροοικονομικού χαρακτήρα. Πώς είναι δυνατόν να εγκρίνεις μακροοικονομικού χαρακτήρα χρηματοδότηση σε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο;», σχολίαζαν οι ίδιες πηγές και πρόσθεταν: «Όποιος, λοιπόν, προσπαθεί να συνδέσει το πρόγραμμα αυτό με τον πόλεμο, όχι απλά διαπράττει λαθροχειρία, αλλά κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι στην πραγματικότητα δεσμεύει με επιπλέον όρους την Ουκρανία, σε μια στιγμή που αντιμετωπίζει έναν αδικαιολόγητο ιμπεριαλιστικό πόλεμο».
Χαρακτηριστικά, στα δύο πρώτα άρθρα του ψηφίσματος, που βρίσκεται σε «πρώτη ανάγνωση» αναφέρεται:
«1. Η Ένωση χορηγεί μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή ανώτατου ποσού 1,2 δισεκατομμυρίων EUR στην Ουκρανία («μακροοικονομική χρηματοδοτική συνδρομή της Ένωσης»), με σκοπό τη στήριξη της οικονομικής σταθεροποίησης και ενός ουσιαστικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων στην Ουκρανία. Το πλήρες ποσό της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης χορηγηθείται στην Ουκρανία υπό μορφή δανείων. Η αποδέσμευση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης εξαρτάται από την έγκριση του προϋπολογισμού της Ένωσης για το σχετικό έτος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο. Η συνδρομή συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών που σχετίζονται με το ισοζύγιο πληρωμών της Ουκρανίας, όπως αυτές προσδιορίζονται στο πρόγραμμα του ΔΝΤ.
2.Για τη χρηματοδότηση της μακροοικονομικής χρηματοδοτικής συνδρομής της Ένωσης, η Επιτροπή εξουσιοδοτείται εξ ονόματος της Ένωσης να δανείζεται τα αναγκαία κεφάλαια από τις κεφαλαιαγορές ή από χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και να τα δανείζει στην Ουκρανία. Τα δάνεια έχουν μέγιστη μέση διάρκεια 15 ετών».
ΣΥΡΙΖΑ: ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ
Από την πλευρά τους, κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν ότι το κόμμα στηρίζει την άμεση και άνευ όρων ανθρωπιστική βοήθεια προς τον λαό της Ουκρανίας, αλλά χωρίς μνημόνιο: «Το επιχείρημα της ΝΔ βασίζεται σε ένα ψέμα. Αν και είναι αναμφισβήτητο ότι η Ουκρανία βιώνει μια οικονομική κρίση και χρειάζεται επείγουσα διεθνή υποστήριξη, θεωρούμε πώς αυτή η βοήθεια με τον τρόπο αυτό δεν θα βελτιώσει καθόλου την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση της χώρας».