Η Ρωσία κατέλαβε μέρος της πόλης Τσάσιβ Γιαρ

Οι Ρώσοι στρατιώτες «απελευθέρωσαν τη συνοικία Νόβιι», στα ανατολικά προάστια του Τσάσιβ Γιαρ, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέλαβε μια πρώτη συνοικία στη στρατηγικής σημασίας πόλη Τσάσιβ Γιαρ, την οποία προσπαθεί εδώ και μήνες να θέσει υπό τον έλεγχό της, με την ελπίδα ότι θα επιτύχει μια αποφασιστικής σημασίας προώθηση στην ανατολική Ουκρανία.

Λόγω της θέσης του Τσάσιβ Γιαρ, πάνω σε ένα ύψωμα, οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν μεταξύ άλλων να πλήξουν με το πυροβολικό τους το Κραματόρσκ, τη μεγαλύτερη μεταλλευτική πόλη της περιοχής και ουκρανικό προπύργιο σε αυτό το σημείο του μετώπου.

Το κανάλι στο Telegram DeepState, που πρόσκειται στο Κίεβο, ανέφερε ότι η συνοικία αυτή «ισοπεδώθηκε» και ότι αν οι ουκρανικές δυνάμεις επιχειρούσαν να την κρατήσουν αυτό θα οδηγούσε σε «αυξημένες απώλειες».

«Η απόσυρση από τη συνοικία αυτή είναι επομένως μια λογική, αν και δύσκολη, απόφαση», πρόσθεσε.

Εξάλλου, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 34 τραυματίστηκαν σε έναν νέο βομβαρδισμό στο Ντνίπρο, αυτήν τη μεγάλη πόλη της κεντρικής Ουκρανίας. Σε ερασιτεχνικά πλάνα από την επίθεση αυτή, που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, διακρίνονται πολλές εκρήξεις και μαύρος καπνός να υψώνεται πάνω από την πόλη. «Να πως έγινε ένα από τα εμπορικά κέντρα της πόλης. Βιτρίνες σπασμένες και ένα βενζινάδικο χτυπήθηκε», είπε ο Μίκολα Λουκάσουκ, ένας τοπικός αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για «μαζικό πλήγμα».

Το Ντνίπρο, μια πόλη σχεδόν 1 εκατομμυρίου κατοίκων πριν από τον πόλεμο, απέχει 100 χιλιόμετρα από τη γραμμή του μετώπου. Έχει δεχτεί πολλές επιθέσεις, στις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επανέλαβε σε μια ανακοίνωσή του ότι «μόνο δύο πράγματα» μπορούν «να σταματήσουν αυτή τη ρωσική τρομοκρατία: σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα και όπλα μεγάλου βεληνεκούς».

Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι απέκρουσε τη νύχτα μια επίθεση με μη επανδρωμένα, θαλάσσια σκάφη στο Νοβοροσίσκ, ένα λιμάνι όπου ελλιμενίζονται ορισμένα σκάφη του στόλου της Μαύρης Θάλασσας και απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα παράλια που ελέγχονται από την Ουκρανία. Η Ουκρανία, που δεν διαθέτει κανονικό πολεμικό στόλο, κατάφερε σταδιακά να απωθήσει τον ρωσικό στόλο σε μεγάλη απόσταση, πλήττοντας κατ’ επανάληψη τα πολεμικά πλοία και το γενικό επιτελείο με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.