Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για ψυχολογικό πόλεμο

Οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες διεξάγουν ψυχολογικό πόλεμο στη Ρωσία προκειμένου να υπονομεύσουν τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, και κρατικούς θεσμούς, δήλωσε σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ρωσίας.

Ο Αντρέι Ιλνίτσκι είπε επίσης σε σχόλια που, όπως αναφέρει το Reuters, κυκλοφόρησαν ευρέως στα ρωσικά ΜΜΕ, ότι η Ουάσινγκτον επίσης θέλει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι Ρώσοι σε έναν «πόλεμο…για τα μυαλά των ανθρώπων».

Οι σχέσεις της Μόσχας με την Ουάσινγκτον είναι στο χειρότερό τους επίπεδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να έχει πει ότι θεωρεί τον Πούτιν «φονιά» στον οποίο αξίζει να πληγεί με κυρώσεις για παρεμβάσεις στην πολιτική των ΗΠΑ- κατηγορίες που το Κρεμλίνο απορρίπτει.

Οι ρωσικές αρχές έχουν επίσης υποστηρίξει πως ο φυλακισμένος επικριτής του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, είναι υποχείριο της Δύσης, με αποστολή την αποσταθεροποίηση της Ρωσίας- κάτι που ο Ναβάλνι αρνείται κατηγορηματικά.

«Ένας νέος τύπος πολέμου…αρχίζει να εμφανίζεται. Το αποκαλώ, χάριν της κουβέντας, πνευματικό πόλεμο. Είναι όταν στόχος αυτού του πολέμου είναι η καταστροφή της κατανόησης που έχει ο αντίπαλος ως προς τους πυλώνες του πολιτισμού» είπε ο Ιλνίτσκι, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, στο Spas TV.

Επίσης πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν οικονομικά και «πληροφοριακά» μέτρα στις προσπάθειές τους για υπονόμευση του Πούτιν, της προεδρίας, του στρατού, της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της νεολαίας. «Διεξάγεται ένας πόλεμος για τα μυαλά των ανθρώπων» είπε.

Κατά τον Ιλνίτσκι, η Ουάσινγκτον καταφεύγει σε τέτοιες μεθόδους επειδή μια ευθεία στρατιωτική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, πυρηνική δύναμη, δεν αποτελεί ρεαλιστική επιλογή.

Ερωτηθείς για το αν συμφωνεί στο ότι η Ουάσινγκτον διεξάγει ψυχολογικό πόλεμο ενάντια στη Ρωσία, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε πως «επιδιώκεται μια σκόπιμη πολιτική για τον περιορισμό και την καταστολή της Ρωσίας. Είναι απόλυτα διαρκής και οφθαλμοφανής».

Η Ουάσινγκτον αναμένεται να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας σύντομα, για τη φερόμενη εμπλοκή της στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ. Ο Πεσκόφ είπε πως η Ρωσία δεν έχει αποδεχτεί ποτέ ξένες παρεμβάσεις σε δικά της ζητήματα και δεν επεμβαίνει σε ζητήματα άλλων χωρών.

-Ad-