Η Σαββέρια Μαργιολά στο newsique: «Σε ποια θάλασσα αρμενίζεις και σε ποιο κρυφό γιαλό…»

Ένα από τα πιο όμορφα τραγούδια της τελευταίας δεκαετίας που μπήκε στα χείλη μας εκφράστηκε πρώτα από τα χείλη της Σαββέριας Μαργιολά.

Κόρη του δεξιοτέχνη Δημήτρη Μαργιολά, δεν θα μπορούσε να μην μεγαλώσει κάτω από τους ήχους του μπουζουκιού και των λαϊκών δρόμων.

Συνέντευξη στον Δημήτρη Καρρά

Σαββέρια από πότε θυμάσαι τον εαυτό σου να τραγουδάς;

Τραγουδάω από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Γεννήθηκα σε μουσική οικογένεια και μεγάλωσα με τους ήχους από το μπουζούκι του πατέρα μου και το βιολί του παππού μου, πράγμα που με έκανε να βουτήξω στη μουσική από πολύ μικρή ηλικία. Καθώς μεγάλωνα ανακάλυπτα τη μαγεία της και την αναγκαιότητά της μέσα μου. Σήμερα η μουσική με συνοδεύει, με καθορίζει και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.

 

Σε γνωρίσαμε από το τραγούδι του Νίκου Καλλίνη από τους Εκείνος και Εκείνος και της Δήμητρας Νεοφύτου «Σε ποια θάλασσα αρμενίζεις». Το τραγούδι με τη φωνή σου μετράει 12.000.000 προβολές. Πώς αισθάνεσαι που στο ταξίδι που έκανε μετά από εσένα το έχουν διασκευάσει η Μελίνα Ασλανίδου, οι Μέλισσες και σαφώς έχουν μελετήσει και τον δικό σου τρόπο γιατί ήδη το τραγούδι ήταν πολύ επιτυχημένο!

Αυτή η επιτυχία ήρθε απρόσμενα. Από την πρώτη στιγμή, όταν μου το δειγμάτισε ο Νίκος, συγκινήθηκα και ένιωσα πολύ έντονα ακούγοντάς το. Δεν μπορούσα όμως να φανταστώ αυτό που ακολούθησε. Μίλησε στις καρδιές των ανθρώπων, ταυτίστηκαν, το έκαναν δικό τους, το συνέδεσε ο καθένας με τη δική του ιστορία και ταξίδεψε, ακόμα ταξιδεύει και μέσα απ’ τις φωνές άλλων καλλιτεχνών. Μόνο χαρά μπορεί να μου δώσει αυτό, όταν γίνεται με σεβασμό.

 

Ποιος είναι ο αγαπημένος σου δημιουργός;

Δύσκολο να απαντήσω σ’ αυτήν την ερώτηση γιατί δεν είναι μόνο ένας. Είναι πολλοί οι δημιουργοί που θαυμάζω και έχουν διαμορφώσει τον τρόπο και την καλλιτεχνική μου αισθητική και από την ελληνική αλλά και από την ξένη μουσική σκηνή. Αξεπέραστοι για μένα είναι ο Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης, δύο δημιουργοί που περικλείουν στο έργο τους όλο το φως και τη δύναμη της Ελλάδας με τον πιο εκλεπτυσμένο και μοναδικό τρόπο.

 

Αν έπρεπε να κατατάξεις τον εαυτό σου σε ένα είδος τραγουδιού, ποιο είναι αυτό;

Είμαι λαϊκή τραγουδίστρια, όμως σε επίπεδο προσωπικής δισκογραφίας έχω κινηθεί και σε πιο «έντεχνα» μονοπάτια όλα αυτά τα χρόνια. Παράλληλα μέσα από συμμετοχές μου σε δίσκους φίλων καλλιτεχνών είχα την ευκαιρία να πειραματιστώ και σε άλλα είδη μουσικής. Είναι ένα παιχνίδι που μου επιτρέπει να δοκιμάζομαι και το απολαμβάνω.

 

Χατζιδάκις και ο Θεοδωράκης περικλείουν στο έργο τους όλο το φως και τη δύναμη της Ελλάδας

 

Πόσα διακογραφικά βήματα έχεις κάνει και ποια συνεργασία σου, live ή σε ηχογράφημα, έχεις ξεχωρίσει περισσότερο;

Μέχρι σήμερα μετράω τέσσερα προσωπικά album, αλλά και πολλές

δισκογραφικές συμμετοχές σε album άλλων καλλιτεχνών, με τελευταία τη συμμετοχή μου στον καινούργιο δίσκο του Φώτη Ανδρικόπουλου, με το ντουέτο «Πώς να ημερέψει το μυαλό», την οποία χάρηκα ιδιαίτερα. Ένα από τα βήματα-σταθμούς μέσα μου είναι ο τελευταίος μου δίσκος, με επανεκτελέσεις δέκα τραγουδιών από το σπουδαίο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, με τίτλο «Ρόδα αμάραντα». Είμαι ευγνώμων γι’ αυτήν την ευκαιρία που μου δόθηκε, η οποία ήταν πέρα από κάθε φαντασία. Βούτηξα ακόμα πιο βαθιά στον πολυδιάστατο κόσμο του, έναν κόσμο γεμάτο αξίες και έμπνευση που με γέμισε με δύναμη καλλιτεχνικά και προσωπικά.

 

Μελέτη, ηχογράφηση και παρουσίαση, αυτά είναι τα τρία πράγματα που κάνει ένας καλός ερμηνευτής. Ποιο από όλα σου αρέσει περισσότερο;

Το ένα συμπληρώνει το άλλο  και το καθένα έχει την ομορφιά του, παρόλα αυτά το κομμάτι της μελέτης είναι το αγαπημένο μου. Είναι η βάση για τα άλλα δύο, είναι η στιγμή της αυτοβελτίωσης και της εξέλιξης και τη θεωρώ πολύ σημαντική. Ταυτόχρονα, την ώρα της μελέτης είσαι απαλλαγμένος από το καλλιτεχνικό άγχος και αυτό την κάνει απολαυστική.

 

Τι περιμένουμε από την Σαββέρια στο άμεσο μέλλον;

Αυτόν τον καιρό ετοιμάζω την καινούργια μου δισκογραφική δουλειά, που προέκυψε μετά τη γνωριμία μου με έναν εξαιρετικό τραγουδοποιό, τον Παντελή Κυραμαργιό, με τον οποίο αναπτύξαμε έναν ισχυρό κώδικα καλλιτεχνικής και προσωπικής επικοινωνίας και νιώθω ευτυχής γι’ αυτό που φτιάχνουμε σε μουσικές και στίχους δικούς του. Παράλληλα, παρέα με τον Δημήτρη Μητσοτάκη ετοιμάζουμε ένα live που θα πραγματοποιηθεί στο «Κύτταρο» στις 16 Απριλίου. Επίσης συμμετέχω στις παραστάσεις της Λαϊκής Ορχήτρας «Μίκης Θεοδωράκης» που συνεχίζονται σε Ελλάδα και εξωτερικό και στο πλάνο υπάρχουν και οι προσωπικές μου παραστάσεις αλλά και κάποια live που θέλουμε να πραγματοποιήσουμε από κοινού με τον Παντελή Κυραμαργιό.

Πως να ημερέψει το μυαλό / Φώτης Ανδρικόπουλος, Σαββέρια Μαργιολά