Η στρατηγική σημασία της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα, οι φρεγάτες και η βάση της Σούδας

Η άφιξη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάϊκ Πομπέο στην Αθήνα είναι η πρώτη μιας σειράς επισκέψεων κορυφαίων “παικτών” πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής την ερχόμενη Πέμπτη, καθώς εντός της εβδομάδας θα καταφτάσουν στη χώρα μας ο Καγγελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και η πρωθυπουργός της Δανίας Μέτε Φρέντερικσεν. Επισκέψεις που καταδεικνύουν το ευρωπαϊκό και διεθνές ενδιαφέρον για την Ανατολική Μεσόγειο, και δευτερευόντως, για την Ευρώπη τουλάχιστον, για το μεταναστευτικό.

Όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα αναδεικνύει την κεντρική σημασία που έχει για την ελληνοαμερικανική στρατηγική σχέση ο τομέας της ασφάλειας και της άμυνας αλλά και την κομβική θέση της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας ανάμεσα στα δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι τυχαίο ότι στη δεύτερη μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκέπτεται Θεσσαλονίκη αλλά και Σούδα.

Κύρια επιδίωξη του Αμερικανού ΥΠΕΞ είναι η επιλογή της Ελλάδας ως πυλώνα των Ατλαντικών διευθετήσεων και επιρροής στην Ανατολική Μεσόγειο. Η στρατηγική αυτή επιλογή των ΗΠΑ αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα συγκυρία, κατά την οποία η Ουάσιγκτον δείχνει να υποβαθμίζει τον ρόλο της Τουρκίς – κάτι που προκαλεί έντονο εκνευρισμό στον Ταγίπ Ερντογάν.

Με φόντο τη νέα, αναθεωρημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) μεταξύ Ελλάδας – ΗΠΑ που εγκρίθηκε πέρυσι, η Ουάσιγκτον φέρεται να ενδιαφέρεται για το πρόγραμμα προμήθειας 4 φρεγατών από την Ελλάδα, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ταυτοχρόνως, οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναλάβει την αναβάθμιση 84 F-16, ενώ έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία προμήθειας τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό.

Άλλωστε, η ανακοίνωση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ είναι σαφής : “Επεκτείνουμε τις διμερείς δραστηριότητες στη Λάρισα και το Στεφανοβίκειο, διατηρούμε την αυξανόμενη συνεργασία στη βάση της Σούδας, και έχουμε λάβει σίγουρη πρόσβαση στο Λιμάνι της Αλεξανδρούπολης” τονίζεται χαρακτηριστικά.

Πέραν των παραπάνω, η επίσκεψη του κ. Πομπέο στη Σούδα, μόνο τυχαία δεν είναι αφού το τελευταίο διάστημα υπάρχει μία σταθερή, διαρκής υποβάθμιση της στρατηγικής σημασίας της τουρκικής βάσης στο Ιντσιρλίκ.

Αμερικανοί γερουσιαστές μάλιστα δεν κρύβουν ότι οι ΗΠΑ βλέπουν ελληνικό νησί ως εναλλακτική λύση στην τουρκική βάση εξαιτίας των ενοχλητικών ενεργειών του Ερντογάν.