Η στρατηγικής σημασίας επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ και η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

Η ολοκλήρωση της άρσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορονωϊό, η οποία αναμένεται στα τέλη του μήνα, σηματοδοτεί και μία περίοδο εξωστρέφειας στην εξωτερική πολιτική, η οποία καλείται να διαχειριστεί την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα,η οποία κατά γενική εκτίμηση, βαίνει σε κορύφωση.

Τρεις μήνες μετά το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την πανδημία, στο Βερολίνο και την Βιέννη, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο στο Ισραήλ, με στόχο την ενίσχυση των διμερών σχέσεων αλλά και του περιφερειακού ρόλου της χώρας μας, ενώ την Παρασκευή θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής (μέσω τηλεδιάσκεψης) της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρ ότι βασικό ζητήμα συζήτησης των Ευρωπαίων ηγετών θα είναι η πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης θα επιδιώξει μια ρητή και σαφή καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας στο κείμενο συμπερασμάτων.

Εν όψει της επίσκεψής του στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου να συζητήσουν όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή, με αιχμή την τουρκική προκλητικότητα και να συντονίσουν τις δράσεις τους ενόψει και των χωριστών τηλεδιασκέψεων που είχαν και οι δύο με τους κ. Μισέλ και Μπορέλ (ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική).

Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πρώτος ηγέτης που θα επισκεφτεί το Ισραήλ μετά τη μερική άρση των μέτρων για τον κορονωϊό και ταυτόχρονα η πρώτη συνάντηση με τη νέα κυβέρνηση της χώρας, η οποία σχηματίστηκε και ορκίστηκε σχεδόν πριν από έναν μήνα. Ο κ. Μητσοτάκης στις συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον πρόεδρο της χώρας, Ρεουβέν Ριβλίν, θα υπογραμμίσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των σχέσεων των δύο χωρών και θα επιβεβαιώσει τη συναντίληψη που έχει δημιουργηθεί για μια σειρά από περιφερειακά ζητήματα.

Στη συνεδρίαση του Ανώτατοθ Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, στο οποίο, πέραν του πρωθυπουργού θα συμμετάσχουν και οι υπουργοί που τον συνοδεύουν, θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια κατανόησης μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ άλλων για την τουριστική και γεωργική συνεργασία, την κυβερνοασφάλεια και την υψηλή τεχνολογία. Οι δύο πλευρές εργάζονται τις τελευταίες ημέρες για τη σύνταξη μιας κοινής δήλωσης, που θα συνοψίζει τα αποτελέσματα του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στην εγγύτητα της σχέσης και στις ετήσιες συνόδους κορυφής των πρωθυπουργών και των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας.

Η ατζέντα των διμερών συζητήσεων είναι μεγάλη και περιλαμβάνει την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, τις κινήσεις της Τουρκίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τις εξελίξεις στη Συρία, την κατάσταση στη Λιβύη, την διμερή αμυντική συνεργασία και, τέλος, την ενεργειακή συνεργασία, με έμφαση στον αγωγό East Med και στην περιφερειακή του σημασία. Η ασφάλεια, οι νέες τεχνολογίες και η διαχείριση των υδάτων είναι ακόμα ορισμένα από τα ζητήματα που θα απασχολήσουν τις συναντήσεις που θα έχει ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί στην Ιερουσαλήμ. Παράλληλα, θα γίνει συζήτηση και για μελλοντική συνεργασία σε θέματα διαχείρισης κρίσεων, μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος της πανδημίας από τις δύο χώρες.

Σε ό,τι αφορά την Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται αποφασισμένος να αξιοποιήσει στο έπακρο και το ισχυρό «χαρτί» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία παραμένει σημαντική για τον κ. Ταγίπ Ερντογάν και την δοκιμαζόμενη τουρκική οικονομία, για θέματα όπως η Τελωνειακή Eνωση, η βίζα και οι ενισχύσεις για το μεταναστευτικό.
Αλλωστε, έχει ήδη σπεύσει να στείλει το μήνυμα προς την Αγκυρα ότι «δεν νοείται ομαλοποίηση των ευρωτουρκικών σχέσεων εάν η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου» ενώ «εάν υπάρξουν προκλητικές ενέργειες, πέραν της Ελλάδος αυτές θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις και στις ευρωτουρκικές σχέσεις».