«Η Συνθήκη της Λωζάνης έληξε»: Νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία θέλει ο Ερντογάν!

Σοκάρει σύμβουλος του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δηλώνει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης που καθιέρωσε τα σύγχρονα σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας έληξε. Ανοίγει το δρόμο για νέες διεκδικήσεις.

Σε τηλεφωνική συνομιλία, το 2013, ο Maksut Serim, σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, αναφέρει ότι «είναι η χρονιά που έληξε η Συνθήκη της Λωζάνης και τα άρθρα της Συνθήκης της Λωζάννης πλέον δεν μας περιορίζουν».

Ακολουθεί το επίσημο αρχείο της συνομιλίας, όπως κατατέθηκε στο δικαστήριο:

Τα σχόλια υποδηλώνουν ότι ο εσωτερικός κύκλος του Ερντογάν πιστεύει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης δεν ήταν πλέον έγκυρη και ανοίγοντας, και «νόμιμα», τον δρόμο στις αλυτρωτικές και νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες.

Τρία χρόνια αργότερα ο ίδιος ο πρόεδρος Erdoğan άρχισε επανειλημμένα και δημόσια να αμφισβητεί τα άρθρα της Συνθήκης, δημιουργώντας διπλωματική ένταση με την Ελλάδα. Σε μια ομιλία του τον Σεπτέμβριο του 2016, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης ήταν ουσιαστικά μια ήττα για την Τουρκία επειδή «έδωσε» τα νησιά στην Ελλάδα. «Στη Λωζάνη δώσαμε στην Ελλάδα δικά μας νησιά. Διπλωματία είναι αυτό; Προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν να πιστέψουμε ότι η Λωζάννη ήταν μια νίκη για τον τουρκικό λαό, αλλά δεν ήταν. Όσοι κάθισαν σε αυτό το τραπέζι έκαναν λάθος. Τώρα υποφέρουμε τις συνέπειες «, είχε δηλώσει τότε.

Ο ίδιος ο Serim ίδρυσε το Ίδρυμα Evlad-ı Osmanlı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Vakfı στις 10 Νοεμβρίου 2016 στην Κωνσταντινούπολη για να προωθήσει το νεο-οθωμανικό όραμα.

Πηγή: Nordic Monitor/onalert.gr