Η Τουρκία βγάζει ερευνητικό σκάφος κοντά στα Ίμια

Η τουρκική υδρογραφική υπηρεσία από τον σταθμό της Σμύρνης εξέδωσε στις 17 Μαιου μια Navtex, σύμφωνα με την οποία ανακοινώνεται η αποστολή του ερευνητικού σκάφους «Tubitak Marmara» κατά μήκος των τουρκικών ακτών στο Αιγαίο από τις 20 Μαιου έως τις 15 Ιουνίου για επιστημονικές, περιβαλλοντικές πρακτικές.

Το πλοίο πράγματι απέπλευσε από το λιμάνι της Σμύρνης στις 25 Μαιου και κατευθύνθηκε νότια κατά μήκος των τουρκικών ακτών, διενεργώντας επιστημονικές έρευνες επί της στήλης ύδατος. Το πρωί της Κυριακής μάλιστα έριξε προσωρινά άγκυρα στα 5,5 ναυτικά μίλια βορείως των Ιμίων, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων. Στη συνέχεια ξεκίνησε και πάλι τον πλου του με κατεύθυνση νότια, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων.

Στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες των «Νέων», επικρατεί προβληματισμός μήπως το τουρκικό σκάφος αποπειραθεί να πλεύσει μέσα στα εθνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων, επικαλούμενο επιστημονικές έρευνες και επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να επιβάλει τη δική της οπτική για τη συγκεκριμένη περιοχή μέσω μιας φαινομενικά αθώας δραστηριότητας, όπως είναι οι επιστημονικές μετρήσεις επί της στήλης του ύδατος.

Και αν οι παραβιάσεις από αέρος σχεδόν εκμηδενίστηκαν, δεν συμβαίνει το ίδιο και στη θάλασσα. Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, από τις αρχές του 2024 πλωτά μέσα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής προέβησαν σε 598 παραβιάσεις των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στο Αιγαίο. Αριθμός ελαφρώς αυξημένος από τις 563 που σημειώθηκαν το περσινό διάστημα.

Οι παραβιάσεις αυτές έχουν να κάνουν σε σημαντικό βαθμό με το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα.

Όσον αφορά στα θαλάσσια πάρκα που φαίνεται να θέλει κι η Τουρκία, πρόκειται για μια ξεκάθαρη κίνηση ώστε η Άγκυρα να βρει «πάτημα» στο Αιγαίο.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του τουρκικού Ιδρύματος Θαλάσσιων Ερευνών, η Άγκυρα προτείνει τη δημιουργία μέσω συνεργασίας με την Ελλάδα 4 θαλάσσιων πάρκων σε διεθνή ύδατα. Το πρώτο μεταξύ Λήμνου, Θάσου και Σαμοθράκης, το δεύτερο μεταξύ Μυτιλήνης, Αη Στράτη και Σκύρου, το τρίτο μεταξύ Σαντορίνης και Κρήτης και το τέταρτο μεταξύ Σύμης και Τήλου.

Στο κείμενο αναφέρεται… χαρακτηριστικά: «Το Αιγαίο δεν ανήκει σε μία χώρα, η Τουρκία και η Ελλάδα θα πρέπει να συνεργαστούν για την προστασία αυτής της θάλασσας. Οι μονομερείς προσπάθειες διατήρησης δεν έχουν ακριβώς πιθανότητες επιτυχίας. Απαιτείται συνεργασία για την προστασία των τεσσάρων προτεινόμενων περιοχών διατήρης ή θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο Πέλαγος. Θα ήταν προς όφελος και των δύο εθνών να συνεργαστούν ειλικρινά για την προστασία της θάλασσας στην ανοιχτή θάλασσα του Αιγαίου. Έτσι, το 30% της προστασίας των ακτών και των θαλασσών, μπορεί να επιτευχθεί έως το 2030».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τέμπη: Νέο ηχητικό ντοκουμέντο – Η συνομιλία του σταθμάρχη με τον ρυθμιστή έλξης
14 Μαρτίου, 2025
Ηγετικό στέλεχος του ISIS σκοτώθηκε από ιρακινές δυνάμεις
14 Μαρτίου, 2025
Η Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα
14 Μαρτίου, 2025
Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός 76-74: Κόκκινο το ντέρμπι
14 Μαρτίου, 2025
Αντιρώσος ακτιβιστής δολοφονήθηκε στην Οδησσό
14 Μαρτίου, 2025
Τζιν Χάκμαν: Σε ποιον αφήνει περιουσία 80 εκατ. δολαρίων
14 Μαρτίου, 2025
Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε ο άνδρας που χτυπούσε την 22χρονη σύντροφό του για να τον πληρώνει
14 Μαρτίου, 2025
Φρίκη στο Μεσολόγγι: Κατήγγειλε τον πατριό και τον αδερφό της για ασέλγεια στην ανήλικη αδερφή της
14 Μαρτίου, 2025
ΣτΕ: Αναβλήθηκε για τις 28 Μαρτίου 2025 η συζήτηση για τον νέο φορολογικό νόμο
14 Μαρτίου, 2025
Διώξεις για τα βίντεο από τα Τέμπη
14 Μαρτίου, 2025