Η Τουρκία ζητά διάλογο για την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία και αυτή την φορά ζητά διάλογο βάζοντας στο τραπέζι την μουσουλμανική κοινότητα της Δυτικής Θράκης.

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Anadolu ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, ο οποίος αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στην διαβεβαίωση πως η Τουρκία εργάζεται για την εδραίωση της σταθερότητας στην περιοχή συμπεριλαμβανομένης και της στήριξης της κυβέρνησης της Λιβύης.

Παράλληλα ξεκαθάρισε πως η ασφάλεια της Τουρκίας συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια των γειτονικών χωρών και της Μεσογείου.

Ο τούρκος αξιωματούχος υποστήριξε πως «με την Ελλάδα μπορούμε να μιλήσουμε άμεσα για ζητήματα, όπως το Αιγαίο, και να επιλύσουμε διαφορές απόψεων ή διαφορές που προκύπτουν κατά καιρούς. Αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας ήταν ανοιχτοί στο παρελθόν και ενδέχεται να είναι ανοιχτοί και από δω και πέρα».

«Έχουμε μουσουλμάνους πολίτες μας τουρκικής καταγωγής που ζουν εκεί, υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη, έχουν ζητήματα και άλλα θέματα. Μέσω διαπραγματεύσεων είναι πάντοτε δυνατόν μιλώντας μεταξύ μας να διανύσουμε απόσταση. Οι δύο ηγέτες κατά την τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία επέδειξαν βούληση προς αυτή την κατεύθυνση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, ο κ. Καλίν έκανε λόγο για ικανοποίηση από την Τουρκία. «Δεν είναι θέμα που μας αφορά άμεσα, αλλά οι δύο χώρες συναντήθηκαν και καθόρισαν τα δικά τους όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

«Το ίδιο κάναμε κι εμείς με τη Λιβύη και το σημαντικό είναι πως με τη συμφωνία αυτή επιβεβαιώσαμε πως είμαστε θαλάσσιοι γείτονες με τη Λιβύη. Τώρα θα αναπτυχθεί μια συμφωνία kazan kazan (win-win) μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Άρα αύριο όταν ωριμάσουν οι πολιτικές συνθήκες θα γίνουν έρευνες σε αυτή την περιοχή που συμφωνήσαμε και αν βρεθεί κάτι η Τουρκία και η Λιβύη θα μοιραστούν τα έσοδα».

Στη συνέχεια τόνισε πως «η Λιβύη αποτελεί τον θαλάσσιο γείτονά μας, μέσω της Μεσογείου. Ακόμη και η πιο μικρή κρίση, ένταση, σύρραξη ή πόλεμος επηρεάζει άμεσα την τουρκική ασφάλεια».

Ακόμη ανέφερε ότι «τα ζητήματα στη Λιβύη αφορούν άμεσα στην ασφάλεια τόσο της Μεσογείου όσο και του ΝΑΤΟ» και κάλεσε όλους τους διεθνείς παράγοντες να αναγνωρίσουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), υπό τον Φαγέζ αλ Σάρατζ.

«Δεν θέλουμε η Λιβύη να καταστεί μια εμπόλεμη ζώνη για μαχητές και ξένους μισθοφόρους. Οι στρατιωτικές λύσεις πρέπει οπωσδήποτε να τεθούν εκτός κάδρου. Αλλά, όταν βλέπουμε τι έκαναν οι ξένοι παράγοντες στη Συρία, βλέπουμε ότι ένα παρόμοιο σκηνικό δημιουργείται σιγά-σιγά στη Λιβύη».

Πηγή: anadolu

-Ad-