Κ. Βέττα στο newsique: Η υγεία και το «αόρατο χέρι της αγοράς»

Η εξάπλωση των κρουσμάτων κορωνοιού συνιστά μια πρωτοφανή κατάσταση, εξόχως ανησυχητική για την υγεία των ανθρώπων. Απαιτείται πλήρης συμμόρφωση με τα πρωτόκολλα υγιεινής και τα μέτρα προφύλαξης που συνιστούν οι αρμόδιοι επιστήμονες υγείας. Η περίοδος είναι κρίσιμη και όλοι μας οφείλουμε να δείξουμε σύνεση και υπευθυνότητα.

Ωστόσο, η εξάπλωση των κρουσμάτων, έχει μια απροσδόκητη εξέλιξη, καθώς μεταβάλλει τις εδραιωμένες απόψεις πολλών συμπολιτών μας για την αναγκαιότητα ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας και των δημόσιων αγαθών. Μέχρι πρότινος, η νεοφιλελεύθερη πολιτική και τα πρόθυμα ΜΜΕ, υπερθεμάτιζαν για την ανικανότητα του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αναδείκνυαν κάθε παθογένεια, υπερέβαλαν, συκοφαντούσαν. Ο στόχος, προφανής: η απαξίωση του συστήματος, η υποβάθμιση των δομών και η υποστελέχωση με σκοπό να κατευθυνθεί ένα μεγάλο ποσό των δημόσιων και ιδιωτικών πόρων στα επιχειρηματικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της Υγείας.

Σήμερα, η κατάσταση έχει μεταβληθεί άρδην: τα δημόσια νοσοκομεία είναι οι μόνες δομές που αντιμετωπίζουν αποφασιστικά και αποτελεσματικά τα κρούσματα της νόσου, αποδεικνύοντας τον κρίσιμο κοινωνικό τους ρόλο, σε αντίθεση με τα ιδιωτικά που, όταν δεν παραπέμπουν τους ασθενείς στα αρμόδια δημόσια για την αντιμετώπιση της νόσου, επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν με την υπερτιμολόγηση των τεστ διάγνωσης.
Σύσσωμη η κοινωνία αντιλαμβάνεται την σπουδαιότητα της θωράκισης των δημόσιων νοσοκομείων και δηλώνει έτοιμη να υπερασπιστεί την αναγκαιότητα να ενισχυθούν οικονομικά και θεσμικά.

Αποδεικνύεται ότι η υγεία, όπως η παιδεία, αλλά και το νερό, η ενέργεια και η θέρμανση δεν πρέπει να υπάγονται στις συνθήκες της αγοράς. Το κοινωνικό κράτος, οφείλει να διασφαλίσει την καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού, ανεξάρτητα από κοινωνική τάξη, οικονομική δυνατότητα, ιθαγένεια και θρησκεία. Πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη ανάγκη που δεν είναι διαπραγματεύσιμη, δεν είναι προϊόν συνδιαλλαγής, ούτε χρηματιστηριακό εμπόρευμα

Δυστυχώς, ο τρόπος που το μαθαίνουμε είναι σκληρός. Ωστόσο, αν διαχειριστούμε σωστά τα μαθήματα που παίρνουμε αυτές τις μέρες, μπορεί να μας σώσει από τις επόμενες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε.

Την επόμενη ημέρα, οφείλουμε όλοι μας να διασφαλίσουμε ότι δεν θα βρεθούμε ποτέ ανοχύρωτοι.

Το χρωστάμε στους εαυτούς μας, αλλά πιο πολύ στην επόμενη γενιά.

-Ad-