Η Υπουργική Απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων – Τί θα γίνει με τα Δημοτικά

Την παράταση έως και τις 31 Μαΐου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών, αλλά και τη μερική επανεκκίνηση συγκεκριμένων, για προληπτικούς λόγους, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού Covid-19, προβλέπει η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Ανάπτυξης-Επενδύσεων και Πολιτισμού-Αθλητισμού.

Με άλλα λόγια, όπως συνάγεται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση, κλειστά θα παραμείνουν τουλάχιστον έως τις 31 Μαΐου δημοτικά, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί. Όπως είπε πρόσφατα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, οριστικές αποφάσεις για την βαθμίδα αυτή και για το εάν θα ανοίξει θα ληφθούν μετά τις 20 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ:

Παρατείνεται εκ νέου από τη λήξη της η ισχύς της με αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.20021/21.3.2020 (Β΄ 956) κοινής απόφασης των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Εσωτερικών, όπως έχει ήδη παραταθεί με την υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 24343/10.4.2020 (Β΄ 1293) όμοια απόφαση, έως και τις 31.5.2020, με την επιφύλαξη των οριζομένων στα άρθρα δεύτερο, τρίτο και τέταρτο.

Από την προσωρινή απαγόρευση του άρθρου πρώτου της παρούσας εξαιρείται η λειτουργία των κατωτέρω εκπαιδευτικών δομών, δημόσιων ή ιδιωτικών, ως εξής:

α) Για το χρονικό διάστημα από 11.5.2020 και εξής, η λειτουργία της Γ΄ Λυκείου των Γενικών Λυκείων, των Επαγγελματικών Λυκείων, των Γυμνασίων με λυκειακές τάξεις, των κέντρων ξένων γλωσσών και των φροντιστηρίων, για τους μαθητές της Γ΄ τάξης Λυκείου και τους ενήλικες.

β) Για το χρονικό διάστημα από 18.5.2020 και εξής, η λειτουργία των Γυμνασίων και των Α΄ και Β΄ τάξεων Λυκείου των Γενικών Λυκείων, των Επαγγελματικών Λυκείων, των Γυμνασίων με λυκειακές τάξεις, των κέντρων ξένων γλωσσών και των φροντιστηρίων, για τους μαθητές του Γυμνασίου και των Α΄ και Β΄ τάξεων Λυκείου, των τμημάτων του Μεταλυκειακού έτους-τάξης Μαθητείας, των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, των ΙΕΚ, των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης Επιπέδου 1 και Επιπέδου 2 και των Κέντρων Δια Βίου Μάθησης των Δήμων.

Οι κατά τόπους αρμόδιοι Συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού δύνανται να αποφασίζουν την παράταση απαγόρευσης λειτουργίας ή την επαναλειτουργία ελληνόγλωσσων σχολικών μονάδων και πάσης φύσεως λοιπών εκπαιδευτικών δομών του εξωτερικού, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες σε κάθε χώρα.

Όσον αφορά στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.), από την προσωρινή απαγόρευση του άρθρου πρώτου της παρούσας, για το χρονικό διάστημα από 25.5.2020 και εξής, εξαιρούνται:

α) η διεξαγωγή εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων, οι οποίες δεν δύνανται να διεξαχθούν με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, στο πλαίσιο προγραμμάτων πρώτου και δεύτερου κύκλου σπουδών,

β) η διενέργεια εξετάσεων, για τις οποίες κρίνεται αναγκαία η φυσική παρουσία των φοιτητών,

γ) η λειτουργία αιθουσών ηλεκτρονικών υπολογιστών, εργαστηρίων και αθλητικών εγκαταστάσεων που είναι απαραίτητες για τη διεξαγωγή των εργαστηριακών και κλινικών ασκήσεων και των εξετάσεων κατά τα ανωτέρω,

δ) η λειτουργία των εστιών για τους φοιτητές των οποίων οι υποχρεώσεις εμπίπτουν στα οριζόμενα στις περιπτώσεις α’ και β’ για τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα διεξαγωγής αυτών.

Οι φοιτητές των προγραμμάτων σπουδών πρώτου και δεύτερου κύκλου Α.Ε.Ι., από 11.5.2020 και εξής, δύνανται να διεξάγουν πρακτική άσκηση σύμφωνα με τα οριζόμενα στο πρόγραμμα σπουδών τους, εφόσον οι φορείς στους οποίους διεξάγεται η πρακτική άσκηση δεν τελούν σε προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας και σύμφωνα με τους ειδικότερους όρους και κανόνες για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, οι οποίοι έχουν τεθεί σε ισχύ για τους εργαζομένους κάθε φορέα.

Για τα Κολλέγια της παρ. Θ.3 του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), από την προσωρινή απαγόρευση του άρθρου πρώτου της παρούσας, για το χρονικό διάστημα από 25.5.2020 και εξής, εξαιρούνται:

α) η διεξαγωγή εργαστηριακών και πρακτικών ασκήσεων, οι οποίες δεν δύνανται να διεξαχθούν με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης,

β) η διενέργεια εξετάσεων, για τις οποίες κρίνεται αναγκαία η φυσική παρουσία των σπουδαστών.

-Ad-