Ιάσονας Αποστολόπουλος: Προεδρία και ΥΠΕΞ ρίχνουν ο ένας την ευθύνη στον άλλο

Η ακύρωση της παρασημοφόρησης του Ιάσονα Αποστολόπουλου, διασώστη, συντονιστή επιχειρήσεων θαλάσσιας διάσωσης σε ανθρωπιστικές αποστολές, από την Προεδρία της Δημοκρατίας, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων τις τελευταίες ώρες, από κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και πολίτες στα social media.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως στην 47η επέτειο Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επρόκειτο να απονείμει στον Ιάσονα Αποστολόπουλο τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος.

Ωστόσο λίγες ώρες πριν την απονομή, με ένα μήνυμά του στα social media ο βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος έκανε γνωστό πως «ο κος Ιάσωνας Αποστολόπουλος, επιθετικός επικριτής της πολιτικής υπεράσπισης των συνόρων της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά και συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας, ΔΕΝ θα τιμηθεί αύριο από την ΠτΔ στην γιορτή για την επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί».

Όπως ήταν αναμενόμενο το γεγονός αυτό προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.

Προεδρία και ΥΠΕΞ ρίχνουν ο ένας το «μπαλάκι» στον άλλο

Η Προεδρία της Δημοκρατίας δεν έκανε τίποτα άλλο από το να εφαρμόσει το νόμο στην περίπτωση των παρασημοφορήσεων. Αυτό αναφέρουν κύκλοι της προεδρίας με αφορμή που έχει προκύψει με τη μη παρασημοφόρηση του διασώστη προσφύγων Ιάσωνα Αποστολόπουλου, ρίχνοντας έτσι το… μπαλάκι στο ΥΠΕΞ.

Συγκεκριμένα οι πηγές της προεδρίας ανέφεραν ότι «εφαρμόστηκε κατά γράμμα ο 106/1975 (το άρθρο 1 ιδιαίτερα) όπως γίνεται κάθε χρόνο στη μεταπολιτευτική περίοδο.

Τα άτομα προς παρασημοφόρηση ορίζονται από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών. Στην αρχική λίστα που δόθηκε βρισκόταν και το όνομα του Ιάσωνα Αποστολόπουλου.

Εν συνεχεία όμως, το βράδυ της Παρασκευής η προεδρία ενημερώθηκε από το ΥΠΕΞ ότι το όνομα του Ιάσωνα Αποστολόπουλου έχει βγει από το λίστα (και ενώ του είχε ήδη αποσταλλεί πρόσκληση να δώσει το παρών στη σημερινή γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας).

Η Προεδρία, ως όφειλε, απέστειλε με ορθή επανάληψη τη νέα λίστα και προχώρησε και στη σχετική διόρθωση στην ιστοσελίδα της».

Ωστόσο, όπως αναφέρεται και στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, η απονομή σε ένα πρόσωπο τιμητικών διακρίσεων ενός τάγματος Αριστείας συνιστά αναγνώριση και επιβράβευση για εξαίρετες υπηρεσίες προς την πατρίδα ή για λαμπρές επιδόσεις σε κάποιο τομέα της δημόσιας ζωής, «η απονομή τιμητικών διακρίσεων ανήκει στις αρμοδιότητες της Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το άρθρο 46 παράγραφος 2 του Συντάγματος και τις διατάξεις του νόμου 106/1975».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας ουδέν σχόλιο έκανε και ουδεμία πρόταση σχετικά με τις παρασημοφορήσεις διατύπωσε μέχρι σήμερα, ούτε προσυπέγραψε Προεδρικό Διάταγμα.

Η αναφορά στην ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας στις 23/7/2021 ότι «Mε την ευκαιρία της 47ης επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, μετά από πρόταση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια…», προφανώς έγινε εκ παραδρομής, σημειώνουν αρμόδιες πηγές.