Ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος: Φυσιολογικά κιλά για άντρες, γυναίκες και παιδιά

Ένα συχνό ερώτημα που βασανίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι το “φυσιολογικό” βάρος που θα έπρεπε να έχουν με βάση το ύψος τους.

Ωστόσο, δεν υπάρχει ένα ενιαίο υγιές ιδανικό βάρος για κάθε άτομο, επειδή διάφοροι παράγοντες διαδραματίζουν κάποιο ρόλο ο καθένας.

Αυτοί περιλαμβάνουν την ηλικία, τον λόγο μυών-λίπους, το ύψος, το φύλο και τη διανομή σωματικού λίπους, ή το σχήμα του σώματος.

Το υπερβολικό σωματικό βάρος μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ενός ατόμου να αναπτύξει μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2, η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) και τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος έχει περιττά κιλά, έχει και προβλήματα υγείας. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι αν και αυτά τα παραπάνω κιλά μπορεί να μην επηρεάζουν επί του παρόντος την υγεία ενός ατόμου, αν δεν διατηρήσει υπό έλεγχο το σωματικό του βάρος είναι πιθανό αποκτήσει τέτοια προβλήματα στο μέλλον.

Ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος: Υπολογισμός με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι ένα κοινό “εργαλείο” για να προσδιοριστεί το εάν ένα άτομο έχει το κατάλληλο σωματικό βάρος. Ουσιαστικά μετράει το βάρος ενός ατόμου σε σχέση με το ύψος του. Υπολογίστε τον ΕΔΩ.

Σύμφωνα με το βρετανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH):

  • Αν ο ΔΜΣ είναι μικρότερος από 18,5 σημαίνει ότι το άτομο είναι λιποβαρές.
  • Αν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 18,5 και 24,9 τότε το άτομο έχει ιδανικό βάρος.
  • Αν ο ΔΜΣ είναι μεταξύ 25 και 29,9 τότε το άτομο είναι υπέρβαρο.
  • Αν ο ΔΜΣ είναι πάνω από 30 τότε το άτομο είναι παχύσαρκο.

Ποιο είναι το πρόβλημα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος;

Ο ΔΜΣ είναι ένας πολύ απλοϊκός υπολογισμός για το ιδανικό βάρος. Μπορεί να λαμβάνει υπόψη το ύψος, αλλά δεν λαμβάνει υπόψη παράγοντες όπως:

  • η περιφέρεια μέσης ή των γοφών
  • η αναλογία, ή κατανομή του λίπους στο εμβαδόν του σώματος
  • η αναλογία της μυϊκής μάζας ως προς το λίπος

Αυτοί οι παράγοντες, επίσης, μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην υγεία.

Οι επαγγελματίες αθλητές, για παράδειγμα, τείνουν να έχουν πολύ λίγο σωματικό λίπος. Μπορεί λοιπό να έχουν σχετικά υψηλό ΔΜΣ, επειδή έχουν πολύ περισσότερη μυϊκή μάζα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι υπέρβαροι.

Ο ΔΜΣ μπορεί επίσης να προσφέρει μια γενική ιδέα για το εάν το σωματικό βάρος ενός ατόμου είναι υγιές και είναι χρήσιμο για την καταγραφή των τάσεων στις δημογραφικές μελέτες για θέματα υγείας. Ωστόσο, δεν πρέπει να είναι το μοναδικό μέτρο για το ιδανικό βάρος ενός ατόμου.

Ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος: Μέτρηση μέσω αναλογίας μέσης-γοφών

Ο λόγος μέσης-γοφών ενός ατόμου συγκρίνει την περιφέρεια της μέσης του, ως προς εκείνη των γοφών του.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι έχουν περισσότερο σωματικό λίπος γύρω από την μέση τους είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Όσο υψηλότερη είναι η περιφέρεια της μέσης ως προς τους γοφούς, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Γι’ αυτό η αναλογία μέσης-γοφών είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για να βρει κανείς αν είναι στο ιδανικό βάρος ή όχι.

Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα

Το πώς η αναλογία αυτή επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών, επειδή τείνουν να έχουν διαφορετικά σχήματα σώματος. Από επιστημονικές μελέτες προκύπτει ότι η αναλογία μέσης-γοφών μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου ως εξής:

Για άνδρες:

  • Αν είναι κάτω από 0,9: Ο κίνδυνος καρδιαγγειακών προβλημάτων υγείας είναι χαμηλός.
  • Αν είναι από 0,9 έως 0,99: Ο κίνδυνος είναι μέτριος.
  • Αν είναι από 1 και πάνω: Ο κίνδυνος είναι υψηλός.

Για γυναίκες:

  • Αν είναι κάτω από 0,8: Ο κίνδυνος είναι χαμηλός.
  • Αν είναι από 0,8 έως 0,89: Ο κίνδυνος είναι μέτριος.
  • Αν είναι από 0,9 ή παραπάνω: Ο κίνδυνος είναι υψηλός.

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά μπορεί να διαφέρουν, ανάλογα με την πηγή και τον πληθυσμό στον οποίο εφαρμόζονται. Η αναλογία μέσης-γοφών μπορεί να αποτελεί καλύτερο προγνωστικό παράγοντα για καρδιακές προσβολές και άλλους κινδύνους υγείας σε σχέση με τον ΔΜΣ, ο οποίος δεν λαμβάνει υπόψη την κατανομή του λίπους.

Μια του 2013 έρευνα επί 1.349 εθελοντών σε 11 χώρες έδειξε, ότι και εκείνοι με υψηλότερη αναλογία μέσης-γοφών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ιατρικών και χειρουργικών επιπλοκών, που σχετίζονται με χειρουργική επέμβαση παχέος εντέρου. Ωστόσο, η αναλογία μέσης-γοφών δεν υπολογίζει ακρίβεια το συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους ενός ατόμου, ή την συσχέτιση μυών και λίπους.

Ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος: Μέτρηση μέσω ποσοστού λίπους

Το ποσοστό σωματικού λίπους είναι ο λόγος του βάρους του λίπους ενός ατόμου ως προς το συνολικό του βάρος.

Το συνολικό σωματικό λίπος περιλαμβάνει το απαραίτητο λίπος και το αποθηκευτικό λίπος.

Απαραίτητο λίπος: Ένα άτομο χρειάζεται λίπος για να επιβιώσει. Παίζει ρόλο σε ένα ευρύ φάσμα σωματικών λειτουργιών. Για τους άνδρες, είναι υγιές να έχουν το 2 έως 4% της σωματικής τους σύστασης ως απαραίτητο λίπος. Για τις γυναίκες, το ποσοστό αυτό είναι στο 10% με 13%.
Αποθηκευτικό λίπος: Ο λιπαρός ιστός προστατεύει τα εσωτερικά όργανα στο στήθος και την κοιλιά και το σώμα μπορεί, όταν χρειάζεται, να το χρησιμοποιήσει για ενέργεια.
Εκτός από τις κατά προσέγγιση οδηγίες για άνδρες και γυναίκες, το ιδανικό συνολικό ποσοστό λίπους μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο σώματος, ή το επίπεδο δραστηριότητας ενός ατόμου.

Ένα μεγάλο ποσοστό λίπους μπορεί να υποδεικνύει μεγαλύτερο κίνδυνο για:

  • Διαβήτη
  • Καρδιακή νόσο
  • Υπέρταση
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο

Ο υπολογισμός του ποσοστού σωματικού λίπους μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος μέτρησης του επιπέδου φυσικής κατάστασης ενός ατόμου, επειδή αντικατοπτρίζει τη σύνθεση του σώματος του ατόμου. Ο ΔΜΣ, αντίθετα, δεν κάνει διάκριση μεταξύ λίπους και μυϊκής μάζας.

Ιδανικά επίπεδα

Κανονικά επίπεδα, από πλευράς υγείας, για τις περισσότερες γυναίκες θεωρούνται τα ποσοστά από 12% έως 30%, το ιδανικό ποσοστό όμως κυμαίνεται μεταξύ 19-22%. Επιπλέον, ένας ρεαλιστικός στόχος μπορεί να είναι ένα ποσοστό μεταξύ 20% και 25%.

Σύμφωνα με τη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία, το ιδανικό ποσοστό λίπους ανάλογα με την ηλικία ορίζεται ως εξής:

  • Για γυναίκες 20-30 ετών: 18-22% του συνολικού σωματικού βάρους
  • Για γυναίκες 31-40 ετών: 20-24% του συνολικού σωματικού βάρους
  • Για γυναίκες 41-50 ετών: 21-25% του συνολικού σωματικού βάρους
  • Για γυναίκες άνω των 50 ετών: 22-26% του συνολικού σωματικού βάρους
  • Για άνδρες 20-30 ετών: 10-15% του συνολικού σωματικού βάρους

Ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος: Γιατί να διατηρήσετε ένα φυσιολογικό βάρος;

Η βελτιωμένη εμφάνιση δεν πρέπει να είναι το μοναδικό σας κίνητρο για να αδυνατίσετε. Χάνοντας μερικά περιττά κιλά, δεν θα καταφέρετε μόνο να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας, αλλά θα μειώσετε σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών παθήσεων και διαταραχών.

Καρδιοπάθεια

Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of the American College of Cardiology και περιλάμβανε δεδομένα για περίπου 15.000 υγιείς ενήλικες δείχνει ότι τα άτομα με Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 25 αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες τους.

Γονιμότητα

Το ιδανικό βάρος όσον αφορά την αναπαραγωγική ικανότητα του άνδρα και της γυναίκας κυμαίνεται μεταξύ 20 και 24 ως προς το Δείκτη Μάζας Σώματος. Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), περισσότερο από το 10% των προβλημάτων γονιμότητας οφείλονται στο υπερβολικό βάρος.

Διαταραχές του ύπνου

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Ιατρική Σχολή του κορυφαίου αμερικανικού Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς δείχνει ότι η απώλεια βάρους, ιδιαίτερα του συσσωρευμένου λίπους στην περιοχή της κοιλιάς, βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του ύπνου. Το συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά εμποδίζει την ομαλή αναπνευστική λειτουργία, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο υπνικής άπνοιας.

Διαβήτης

Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία για το Διαβήτη, ακόμη και η παραμικρή απώλεια βάρους στα υπέρβαρα άτομα συνδέεται με την πρόληψη του διαβήτη ή την καθυστέρηση εκδήλωσης των σχετικών συμπτωμάτων.

Πηγή: newshealth.gr

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Αργίες 2025: Πότε είναι τριήμερα και πότε πέφτει Καθαρά Δευτέρα και Πάσχα
2 Ιανουαρίου, 2025
Σταύρος Μπαλάσκας: Στην προσωπική μου ζωή είμαι γατούλης, έχω ακούσει πολλά μπινελίκια
2 Ιανουαρίου, 2025
Πέθανε ο θρυλικός παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γιώργος Μπιστικέας
2 Ιανουαρίου, 2025
Σύλληψη αλλοδαπού στην Ηγουμενίτσα για απόπειρα κλοπής και παραβάσεις
2 Ιανουαρίου, 2025
Λας Βέγκας: Ένοπλος οχυρώθηκε σε λεωφορείο – Παραδόθηκε μετά από διαπραγματεύσεις
2 Ιανουαρίου, 2025
Σύρος: Νεκρή γυναίκα 86 ετών από αναθυμιάσεις
2 Ιανουαρίου, 2025
Θεσσαλονίκη: 23χρονος αποπειράθηκε να βιάσει 61χρονη στην Πυλαία
2 Ιανουαρίου, 2025
Συρία: Θύελλα αντιδράσεων για τις αλλαγές στην εκπαίδευση – Τέλος η «θεωρία της εξέλιξης», ενώ η υπεράσπιση του Αλλάχ κυριαρχεί του έθνους
2 Ιανουαρίου, 2025
Γέρακας: Δύο συλλήψεις για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος 29χρονου
2 Ιανουαρίου, 2025
«Ξέρεις ποιος είμαι εγώ;» είπαν στον 34χρονο πατέρα στις Σέρρες και τον σκότωσαν – Πώς έγινε το φονικό
2 Ιανουαρίου, 2025