Μπροστά στο άκουσμα όσων είπε χτες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για τους ιδιώτες γιατρούς (“να έρθουν να συνδράμουν ή θα κάνουμε επίταξη”), υπάρχει ένας τουλάχιστον γιατρός ο οποίος γέλασε πικρά!
Ο ειδικός πνευμονολόγος Π.Ζ. από τη Θεσσαλονίκη ήταν από τους πρώτους ιδιώτες γιατρούς που προσφέρθηκαν εθελοντικά να υπηρετήσουν σε δημόσιο νοσοκομείο αλλά, όπως μας λέει χαρακτηριστικά, δεν θα το ξαναέκανε, καθώς η γραφειοκρατία , η ανοργανωσιά και κυρίως η έλλειψη προετοιμασίας ακύρωσε την εθελοντική προσφορά του.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει “πυροτέχνημα” την παραίνεση- απειλή του υπουργού Υγείας που προσβλέπει σε επικοινωνιακά οφέλη αφού η δική του εμπειρία έδειξε ότι το κράτος θα πρέπει πρώτα να προετοιμάσει την υποδοχή των εθελοντών και μετά να την αποζητά. Όπως εκτιμά, ακόμη κι αν εμφανιστούν εκατοντάδες εθελοντές ιδιώτες γιατροί να αναλάβουν καθήκοντα στα δημόσια νοσοκομεία το κράτος δεν έχει τους τρόπους ώστε να τους αξιοποιήσει αφού δεν έχει φροντίσει να ρυθμίσει μία σειρά από θέματα που αφορούν την απασχόληση τους, τα καθήκοντα τους, τις αρμοδιότητες τους ακόμη και την αμοιβή τους, καθιστώντας ανώφελη την εθελοντική προσφορά.
Όπως διηγείται, τέσσερις μόλις ώρες μετά την έκκληση της κυβέρνησης, κατά το πρώτο κύμα της Πανδημίας έκανε την αίτηση του. Δέχθηκε το πρώτο τηλεφώνημα από παράγοντα της Υγειονομικής Περιφέρειας ο οποίος αφού τον συνεχάρη τον κάλεσε να παρουσιαστεί σε ένα από τα μεγάλα νοσοκομεία της πόλης. “Εκεί όμως δεν ήξεραν οι άνθρωποι τι να με κάνουν. Ούτε πως να με βάλουν στο πρόγραμμα εργασίας, ούτε τι καθήκοντα να μου αναθέσουν ούτε κάτω από ποιο καθεστώς να με απασχολήσουν. Με αγωνία έψαχναν οι άνθρωποι αλλά δεν μπορούσαν να ξεπεράσουν τα κενά και τις θολές καταστάσεις”, μας περιγράφει.
Μετά από μία εβδομάδα τον ευχαρίστησαν και τον επαίνεσαν για την προσφορά του και τον απελευθέρωσαν…
“Μία εβδομάδα αργότερα μού τηλεφώνησαν από άλλο νοσοκομείο. Παρουσιάστηκα εκεί με την ελπίδα ότι είχαν καλυφθεί στο μεταξύ τα κενά.
Μάταια όμως…”
Ήταν οι μέρες εκείνες που η κυβέρνηση, δια του κ. Πέτσα “κατσάδιαζε” τους γιατρούς γιατί δεν ανταποκρίνονταν στις εκκλήσεις τους, κατηγορώντας τους ουσιαστικά για αδιαφορία!
Μία εβδομάδα αργότερα ο πνευμονολόγος ανταποκρίθηκε σε τρίτη έκκληση να ενταχθεί σε δημόσιο νοσοκομείο, ευτυχώς με επιτυχία αυτή τη φορά. Η έκκληση είχε γίνει από γνωστό ιδιωτικό ιατρικό όμιλο που έκανε ειδική συμφωνία με το υπουργείο Υγείας η οποία όμως είχε καλύψει όλα τα κενά και τις προϋποθέσεις.
“Έτσι βρέθηκα σε νοσοκομείο πόλης της Βόρειας Ελλάδας, το οποίο βάση της συμφωνίας υποδέχτηκε γιατρούς- συνεργάτες του ομίλου. Προσπάθησα να βοηθήσω ταξιδεύοντας σε καθημερινή βάση στην πόλη αλλά ευτυχώς εκεί δεν είχαμε τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Οι συνθήκες ήταν πολύ δύσκολες και θέλω να πιστεύω ότι κάπως βοήθησα, όπως άλλωστε ήθελα από την πρώτη στιγμή”, καταλήγει ο γιατρός.