Ιερά Σύνοδος: Κεκλεισμένων των θυρών οι Ακολουθίες – Στις 26 Μαΐου «Χριστός Ανέστη»

Κεκλεισμένων των θυρών θα πραγματοποιηθούν οι Ιερές Ακολουθίες, κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, όπως αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η αναστάσιμη λειτουργία που κανονικά τελείται το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, θα τελεσθεί τα μεσάνυχτα της 26ης προς 27η Μαΐου, βραδιά απόδοσης της εορτής του Πάσχα.

Η ανακοίνωση της ΔΙΣ:

Έλαβε χώρα, κατά το απόγευμα της 1ης Απριλίου 2020, η τακτική συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος αποφάσισε η Ιερές Ακολουθίες κατά τη διάρκεια της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και οι Θείες Λειτουργίες θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών.

Στις 16: 50 έφτασε στο Συνοδικό Μέγαρο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος συνοδευόμενος από τον Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, Θεοφιλέστατο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεο.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η τηλεδιάσκεψη με τον Αρχιεπίσκοπο να λέει: «Είναι μια πρωτόγνωρη συνεδρίαση αυτή η σημερινή» απευθυνόμενος σε όλους τους Συνοδικούς Ιεράρχες που βρισκόταν στην διαδικτυακή πλατφόρμα και στον προτζέκτορα της αίθουσας.

Τα υπόλοιπα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου κ. Τίτος, Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος, Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος, Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος, Παροναξίας κ. Καλλίνικος, Φωκίδος κ. Θεόκτιστος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιος, ευρίσκονταν στα κατά τόπους γραφεία τους από όπου είχαν συνδεθεί.

Οι αποφάσεις:

Η Δ.Ι.Σ. συζήτησε εκτενώς επί της παρατάσεως ισχύος της Κοινής Απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας έως την 11η Απριλίου 2020 με την προοπτική περαιτέρω τροποποιήσεών της και απεφάσισε ότι:

1) Κατανοεί απόλυτα την αγωνία της Ελληνικής Πολιτείας την κρίσιμη αυτή περίοδο και εκτιμά τον διακριτικό τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη κρίση έχοντας ως κριτήριο πάντοτε την διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.

2) Προτρέπει όλους να τηρούν απαρέγκλιτα τις υποδείξεις των υγειονομικών αρχών και των ειδικών επιστημόνων και να μην παρασύρονται από εκείνους οι οποίοι τους υποδεικνύουν την παρακοή, η οποία στην παρούσα χρονική συγκυρία δεν δικαιολογείται ούτε εν ονόματι της χριστιανικής πίστης. Η πίστη στο Χριστό αποτελεί πρόξενο ζωής και όχι θανάτου.

3) Με υψηλό αίσθημα ευθύνης αποδέχεται τις αυστηρές υποδείξεις που προτείνονται από τις υγειονομικές αρχές και την Ελληνική Πολιτεία για την χρονική περίοδο μέχρι της 11ης Απριλίου 2020 και προτρέπει όλους να παραμένουν στο σπίτι τους.

4) Χαιρετίζει τη δήλωση της Αξιοτίμου Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκης Κεραμέως, της 30ής Μαρτίου 2020 στα Μ.Μ.Ε. Αποτελεί όντως «πηγήν ύδατος ζώντος» στην «λειτουργική ερημία» των Κληρικών μας, η πρόταση λειτουργίας των Ιερών Ναών και των Ιερών Μονών, έστω και «κεκλεισμένων των θυρών», κατά την Εβδομάδα των Παθών και την εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου.

5) Επισημαίνει με πολύ πόνο και «αίμα καρδιάς» κυριολεκτικά ότι την προσεχή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση του Κυρίου, θα κληθούμε όλα τα μέλη της Εκκλησίας να ζήσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, απέχοντας από τις ιερές Ακολουθίες, την Θεία Λειτουργία, αλλά και από αυτή την Θεία Κοινωνία.

Γι᾿ αυτό το λόγο η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος παρακαλεί πατρικά όλους τους πιστούς να μη λησμονούν όσα ο αυθεντικός ερμηνευτής των Γραφών και μεγάλος Πατέρας και Διδάσκαλος της Εκκλησίας μας Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος διδάσκει: «Μπορεί ο άνθρωπος, ο οποίος από ανάγκη δεν πηγαίνει στην Εκκλησία, να κάνει τον εαυτό του Θυσιαστήριο, με το να προσεύχεται». Ο ίδιος ιερός Πατήρ αναφερόμενος στην ανάγκη της κενωτικής αγάπης προς τον πλησίον και μάλιστα προς τον δοκιμαζόμενο, επισημαίνει τα εξής σημαντικά: «Εσύ σέβεσαι το τωρινό Θυσιαστήριο, γιατί δέχεται το Σώμα του Χριστού, αλλά συμπεριφέρεσαι περιφρονητικά σ’ αυτόν που είναι ο ίδιος σώμα του Χριστού και τον βλέπεις με αδιαφορία να χάνεται. Αυτό το θυσιαστήριο μπορείς να το δεις στημένο παντού, και σε στενούς δρόμους και σε αγορές, και μπορείς να τελείς θυσίες πάνω σ’ αυτό κάθε ώρα». (Ομιλία 20 εις Β΄ Κορινθ. ΕΠΕ τόμος 19, σελ. 527-531). Αλλά και ο νέος Όσιος της Εκκλησίας μας Γέρων Εφραίμ ο Κατουνακιώτης (+27 Φεβρουαρίου 1998) αναφέρει ότι ο χριστιανός, ο οποίος δεν δύναται να προσέλθει στην Θεία Λειτουργία, μπορεί «αυτήν την ώρα να κάνει τον εαυτό του θυσιαστήριο, λέγοντας την προσευχή».

Πηγή: orthodoxianewsagency.gr