Ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα του διήμερου άτυπου συμβουλίου των ΥΠΕΞ, στο τραπέζι του οποίου μπήκε για πρώτη φορά κατάλογος κυρώσεων κατά της Τουρκίας είναι η κυβέρνηση. Μέγαρο Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης και προετοιμάζουν τις επόμενες κινήσεις για τον κρίσιμο μήνα που η Ευρώπη έδωσε περιθώριο στον Ερνογάν να μεταβάλει στάση.
Οπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές, επιδίωξη και βούληση της Ελλάδας είναι να μην απαιτηθεί να εφαρμοστούν οι κυρώσεις στις οποίες συμφώνησαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης από την πλευρά του Ερντογάν, με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και συζήτηση αποκλειστικά για τις θαλάσσιες ζώνες, στη βάση του διεθνούς Δικαίου.
Τις τελευταίες ώρες μεταδίδεται κλίμα εκνευρισμού από την ΄Αγκυρα και μένει να αποδειχθεί πως θα αντιδράσει μετά τις χθεσινές εξελίξεις. Ισως γιατί για πρώτη φορά καταγράφηκε στροφή στη στάση του Βερολίνου, το οποίο μέχρι πρόσφατα επέμενε να κρατάει ίσες αποστάσεις ως προς τις ευθύνες για την ένταση στο Αιγαίο. Πλέον, μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις που δέχθηκε στο εσωτερικό της, η Αγγελα Μέρκελ διαμηνύσει στην Τουρκία ότι οι ισορροπίες έχουν αλλάξει. “Όλοι στην Ε.Ε. έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε την Ελλάδα, όπου έχει δίκιο», δήλωσε χθες μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών.
Η Σύνοδος Κορυφής έχει προγραμματιστεί για τις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, και όπως έγινε σαφές χθες, αν μέχρι τότε η Τουρκία δεν έχει αποκλιμακώσει την κατάσταση, τότε οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις επί του καταλόγου των κυρώσεων σε βάρος της γείτονος. Οι κυρώσεις αυτές αφορούν περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, καταχώρηση πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες, τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων), χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (τραπεζικός και βιομηχανικός τομέας) – απαγόρευση δανεισμού σε Τουρκιά από κρατικές τράπεζες, δυνατότητα για μείωση ευρωπαϊκών κονδυλίων, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών (travel ban) και να ενισχυθούν περαιτέρω οι καταχωρήσεις για ενέργειες της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά της Άγκυρας.