Ικανοποίηση στο Υφυπουργείο Αθλητισμού για την «Ολιστική Μελέτη» των FIFA/UEFA

Στα μέσα Οκτωβρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των επικείμενων αγώνων των Εθνικών ομάδων στο Nations League, θα έλθει στην Ελλάδα αντιπροσωπεία των FIFA/UEFA, προκειμένου να παρουσιάσει και να παραδώσει στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την «Ολιστική Μελέτη» για το ελληνικό ποδόσφαιρο, με παραδοχές/επισημάνσεις για το παρόν του και προτάσεις υιοθέτησης βέλτιστων πρακτικών για το άμεσο μέλλον του.

Η ενημέρωση για το περιεχόμενο της ογκωδέστατης και εμπεριστατωμένης Μελέτης, για τις αναγκαίες αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του ποδοσφαίρου μας, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων των διεθνών συνομοσπονδιών (Ζόραν Λάκοβιτς, Λούκα Νικόλα, Μάριος Γεωργίου) και του υφυπουργού Αθλητισμού, που είχε προσκληθεί στη Ελβετία. Τον κ. Αυγενάκη καλωσόρισε στη Νιόν ο γενικός γραμματέας της UEFA, Θεόδωρος Θεοδωρίδης.

Το προσχέδιο της Μελέτης συζητήθηκε εκτενώς σε εξαιρετικό κλίμα, με τον υφυπουργό Αθλητισμού να εκφράζει την πλήρη ικανοποίησή του για το περιεχόμενό της, απόρροια της πολύμηνης εργασίας όλων των σχετικών τμημάτων των FIFA/UEFA. Άλλωστε, δεν υπάρχει ανάλογο προηγούμενο τέτοιας πλήρους εργασίας και αντίστοιχων εισηγήσεων από FIFA/UEFA για κάποια χώρα μέλος τους.

Επιπλέον, στο περιθώριο της συζήτησης, ζητήθηκαν και παραδόθηκαν από τις FIFA/UEFA οι επικαιροποιημένες εκθέσεις τους για την αντιμετώπιση των προσυνεννοημένων αγώνων (ώστε να ληφθούν υπόψη και να συμπεριληφθούν στην Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας της σύμβασης Macolin, η λειτουργία της οποίας ψηφίστηκε προσφάτως στον αθλητικό νόμο 4726/2020) και του ντόπινγκ στο ποδόσφαιρο (επ’ ευκαιρία της ολοκλήρωσης της μετατροπής του ΕΣΚΑΝ σε Εθνικό Οργανισμό Καταπολέμησης του Ντόπινγκ).

Παράλληλα, ο υφυπουργός Αθλητισμού ζήτησε τις θέσεις των διεθνών συνομοσπονδιών σε ό,τι αφορά θέματα που άπτονται των προπονητών ποδοσφαίρου, εν όψει της επικείμενης διαβούλευσης, στο προσεχές αθλητικό νομοσχέδιο. Μάλιστα, συμφωνήθηκε ότι η UEFA θα ορίσει εξιδεικευμένο στέλεχος για να συμμετάσχει στην ομάδα εργασίας, η οποία θα ετοιμάσει τις σχετικές διατάξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ