Ως ένα πολύ καλό τεστάρισμα της επιχειρησιακής ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων χαρακτηρίζει η ανώτατη ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τον τρόπο που κινήθηκε όχι μονάχα το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και τα τρία όπλα της χώρας μας κατά τη διάρκεια της πρόσφατης κρίσης με την Τουρκία που απειλούσε να εισέλθει για έρευνες σε θαλάσσια περιοχή μας.
Κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό αναφέρουν ότι κατά 98% τηρήθηκε κατά γράμμα το σχέδιο που είχε καταρτιστεί και όπου υπήρξαν μικροπαραλείψεις αυτές επισημάνθηκαν εξαρχής προκειμένου να διορθωθούν στο μέλλον. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι σχεδόν ολόκληρος ο ελληνικός στόλος είχε αναπτυχθεί μέσα σε 4 ώρες στο νότιο Αιγαίο και ιδίως στην περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου, κάτι που λειτούργησε αποτρεπτικά για τους Τούρκους.
Η κινητοποίηση ήταν τεράστια και στην πράξη μόνο εύκολη δεν είναι. Όλους τους προηγούμενους μήνες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γινόταν συστηματικός σχεδιασμός για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει ταχύτατα η Ελλάδα σε περίπτωση πρόκλησης και βέβαια είχε συζητηθεί ενδελεχώς το σενάριο του να εισέλθει ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος στα χωρικά μας ύδατα. Είναι επίσης προφανές ότι οι συνεχείς ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας που γίνονταν τους τελευταίους μήνες βοήθησαν σημαντικά στον τρόπο αντίδρασης τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα.
Η Ελλάδα φρόντιζε να δεσμεύει περιοχές στο Αιγαίο για τη διεξαγωγή ασκήσεων με πυρά εδώ και τουλάχιστον ένα δίμηνο. Για παράδειγμα, στις 18 – 20 Μαΐου πραγματοποιήθηκε εθνική τεχνική άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού στο Μυρτώο πέλαγος και στο νότιο Κρητικό όπου συμμετείχαν πλοία της διοίκησης φρεγατών, υποβρύχια και μαχητικά αεροσκάφη. Παρεμπιπτόντως συμμετοχή στη συγκεκριμένη άσκηση είχε και αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων του Ναυτικού των ΗΠΑ.
Επίσης το τετραήμερο 9 – 12 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε πάλι εθνική τεχνική άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού, αυτή τη φορά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο όπου συμμετείχαν πλοία της διοίκησης φρεγατών, ταχέα σκάφη, υποβρύχια, ομάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων καταστροφών και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Παράλληλα στις 11 Ιουνίου υπήρξε συνεκπαίδευση της φρεγάτας «Αδρίας» με το υποβρύχιο «Νηρεύς» και αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ νότια της Κρήτης, ενώ στις 15 – 18 Ιουνίου υπήρξε επιχειρησιακή εκπαίδευση του Πολεμικού Ναυτικού στο Μυρτώο και το νότιο Κρητικό πέλαγος. Το διήμερο 23 – 24 Ιουνίου υπήρξε επιχειρησιακή εκπαίδευση και των τριών κλάδων με βολές κατευθυνόμενων βλημάτων από μονάδες επιφανείας, ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού, αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και υποβρύχια νοτίως της Καρπάθου και λίγες μέρες αργότερα, στις 29 Ιουνίου έγινε και πάλι συνεκπαίδευση της ελληνικής με την ισραηλινή αεροπορία νότια της Κρήτης.
Τέλος, το διήμερο 7 – 8 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η άσκηση «Περισκόπιο» όπου υποβρύχια έριχναν βολές τορπιλών κατά στόχων επιφανείας στο Μυρτώο πέλαγος. Ανάλογες ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν και το προσεχές διάστημα προκειμένου οι Ένοπλες Δυνάμεις να συνεχίσουν να βρίσκονται στο μάξιμουμ της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας.