Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα επιδοτηθούν οι καταναλωτές – Αυτά τα μέτρα «κλείδωσαν»

Mετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ για το έκτακτο τέλος που θα επιβληθεί στους παραγωγούς ενέργειας για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, τα βλέμματα είναι στραμμένα για ακόμα μία φορά στην ηλεκτρική ενέργεια.

Από τη μια πλευρά υπάρχουν οι καταναλωτές οι οποίοι ανησυχούν βαθιά και φοβούνται πως θα δουν μεγάλες ανατιμήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών τους, από την άλλη υπάρχει η κυβέρνηση, η οποία δείχνει αποφασισμένη να αξιοποιήσει τα κέρδη από την εκτίναξη των τιμών στη χονδρική τιμή και να τα «σπρώξει» στην κοινωνία μέσω επιδοτήσεων. Γι’ αυτό και σκοπεύει να επεκτείνει τη φορολόγηση των κερδών από τα διυλιστήρια και των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας. Και στο βάθος υπάρχουν οι ίδιοι οι παραγωγοί οι οποίοι ισχυρίζονται πως οι αυξήσεις στις τιμές είναι πρόσκαιρες και πως θα επανέλθει πολύ σύντομα η ομαλότητα στην αγορά.

Σήμερα η εξειδίκευση των μέτρων

Να σημειωθεί πως σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης αναμένεται να εξειδικεύσει τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός. Υπενθυμίζεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως η αύξηση των τιμών χονδρικής παρατηρείται σε ολόκληρη τη νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ουγγαρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα θα καλύψουν τις επιβαρύνσεις στους καταναλωτές των πράσινων και πιθανώς και των κίτρινων τιμολογίων μέχρι ενός ορίου π.χ για τιμή άνω από τα 15 λεπτά η κιλοβατώρα. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα πληρώσουν μέχρι αυτή την τιμή και εφόσον το κόστος ανέβει πάνω από το συγκεκριμένο όριο, θα επιδοτηθούν από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Να σημειωθεί πως οι επιδοτήσεις δεν θα είναι οριζόντιες και θα δοθούν με συγκεκριμένα κριτήρια και με έμφαση στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Χθες τα εν λόγω μέτρα συζητήθηκαν αναλυτικά σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Ειδικότερα, αναλύθηκαν οι συνθήκες στην αγορά, αλλά και οι δυνατότητες παρέμβασης για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Πέραν της φορολόγησης των υπερκερδών εξετάστηκαν μέτρα όπως η φορολόγηση 5% του εισαγόμενου φυσικού αερίου ακόμη και η επιβολή πλαφόν ανά τεχνολογία για τα οποία μένει να αποδειχτεί σήμερα ποια θα είναι η τύχη τους από τον αρμόδιο υπουργό.