Interior design & ψυχολογία: Κατανοώ το χώρο μου, απαντώντας σε 8 ερωτήσεις

Μεγάλο μέρος της ζωής μας το περνάμε μέσα σε κτίρια. Αυτό δεν είναι δα και κανένα νέο! Αλλά μπορείτε να φανταστείτε πόσο μεγάλο;

Έρευνες δείχνουν πως εντός των κτιρίων περνάμε το 87% του χρόνου μας! Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι σχεδόν 21 από τις 24 ώρες της μέρας, τις περνάμε μέσα στο σπίτι μας, στο γραφείο/εργασία, σε ένα μπαρ/εστιατόριο κ.λπ.

Αφού, λοιπόν, το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας το περνάμε σε εσωτερικούς χώρους, ο ακατάλληλος εσωτερικός σχεδιασμός μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογική συμπεριφορά των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται σε αυτόν. Μπορεί να προκαλέσει αρνητικά συναισθήματα. Και το αντίθετο, βέβαια. Ένας σωστά σχεδιασμένος χώρος, κάνει τη ζωή μας καλύτερη, δημιουργεί θετική ψυχολογία.

Με άλλα λόγια, η συναισθηματική μας κατάσταση επιδρά στον τρόπο με τον οποίο ζούμε τη ζωή μας μέσα στο περιβάλλον μας και, με τη σειρά του, το περιβάλλον μας επιδρά στη συναισθηματική μας κατάσταση. Ένα εξειδικευμένο κομμάτι της επιστήμης της ψυχολογίας, η περιβαλλοντική ψυχολογία – που μελετά την αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων και των χώρων στους οποίους κατοικούν- υπαγορεύει ακριβώς ότι ένας άνθρωπος, αλλάζοντας το περιβάλλον στο οποίο ζει, αλλάζει και τον εαυτό του. Και αντίστροφα.

Βασικές συμβουλές

Η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός εσωτερικών χώρων είναι, τελικά, σημαντικός παράγοντας καλλιέργειας σωματικής και ψυχολογικής ευεξίας. Κάποιοι χώροι μας προκαλούν μια αίσθηση γαλήνης, ενώ σε άλλους αισθανόμαστε άγχος. Ο χώρος όπου ζούμε και εργαζόμαστε μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο που νιώθουμε και στον τρόπο που ενεργούμε. Επομένως, σχεδιαστικά θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ψυχολογικές ανάγκες μας.

Κάποιες βασικές συμβουλές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να βελτιώσουν τη διάθεση και την ψυχολογία μας:

-Ο σχεδιασμός του χώρου που περιλαμβάνει ισορροπία και συμμετρία μπορεί δημιουργήσει ένα φάσμα θετικών συναισθημάτων.
-Η καλή ποιότητα φωτισμού για κάθε δραστηριότητα μας, η χωροταξική διαρρύθμιση του σπιτιού/χώρου εργασίας μας, οι θέσεις των επίπλων και οι μεταξύ τους αποστάσεις παίζουν ρόλο στην ποιότητα της ζωής και της ψυχολογίας μας.
– Τα κατάλληλα χρώματα, επίσης, μπορούν να προκαλέσουν θετικά συναισθήματα.

Οι 8 απαντήσεις

Ο βαθμός στον οποίο μας αρέσει ένας χώρος εξαρτάται, κατ’ αρχήν, από το βαθμό στον οποίο καλύπτει ορισμένους λειτουργικούς μας στόχους. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζουν οι γνώσεις μας γύρω από το χώρο αυτό, οι σκέψεις μας, οι μνήμες και οι προτιμήσεις που έχουμε στην καθημερινότητα μας. Η γνώση μας για την ταυτότητα του χώρου μας προσδιορίζει τη συμπεριφορά μας και ο τρόπος που αξιοποιούμε/χρησιμοποιούμε το χώρο μας είναι και αυτός ένας τρόπος επικοινωνίας των συναισθημάτων μας.

Επειδή, όμως, η «κατανόηση» του χώρου μας (η ανάπτυξη της ικανότητας που επιστημονικά αποκαλείται «χωρογνωστική ικανότητα») μπορεί να ακούγεται σε κάποιους ως έννοια λίγο αφηρημένη, μπορούμε να τη συγκεκριμενοποιήσουμε απαντώντας σε οκτώ συγκεκριμένες ερωτήσεις:

1. Πώς είναι οργανωμένος ο χώρος μου;
2. Πώς διαμορφώνεται η ροή κυκλοφορίας μέσα στο σπίτι ή στο γραφείο;
3. Υπάρχει συνωστισμός σε κάποιο σημείο;
​4. Πώς διαμορφώνεται η χωροταξική διαρρύθμιση; Είναι λειτουργική;
5. Μπορώ να ασχοληθώ ανεμπόδιστος με τις δραστηριότητες που αγαπώ; Βρίσκω ηρεμία;
6. Μπορώ να απομονωθώ όταν το επιθυμώ;
7. Μπορώ να συγκεντρωθώ σε ό,τι κάνω κάθε στιγμή;
8. Τα αντικείμενα που έχω σε τι με εξυπηρετούν; Είναι όλα απαραίτητα και χρήσιμα;

Έχοντας, πάντοτε, στο μυαλό μας πώς θέλουμε να ζούμε στο συγκεκριμένο χώρο, μπορούμε να εντοπίσουμε τι πραγματικά δεν μας αρέσει, τι θα θέλαμε να αλλάξουμε. Και να το αλλάξουμε!

Πηγή: masroom.gr

Το MASROOM είναι μία πλατφόρμα creative consultation με δημιουργικές συμβουλές σχεδιασμού εσωτερικού χώρου και διακόσμησης για το σπίτι ή τον επαγγελματικό χώρο.