ΗΠΑ: Απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας ο Ντόναλντ Τραμπ

Tην απόλυση του υπουργού Αμύνης Μαρκ Εσπερ ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, τοποθετώντας στη θέση του τον Κρίστοφερ Μίλερ, μέχρι πρότινος διευθυντή του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας.

«Ο Μάρκ Εσπερ τελείωσε (σσ: termιnated). Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι χρέη υπουργού Αμυνας θα εκτελεί από αυτή την ώρα ο Κρίστοφερ Μίλερ, ο αξιοσέβαστος επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Αντιτρομοκρατίας» έγραψε στο twitter o απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος.

Πώς και πότε θα αποχωρήσει ο Τραμπ από την εξουσία

Οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές δεν έχουν ολοκληρωθεί επίσημα. Οι εκλέκτορες -πρόσωπα που πρόσκεινται στα κόμματα και που τυπικά δεσμεύονται να στηρίξουν τον υποψήφιο που θα λάβει τις περισσότερες ψήφους στην πολιτεία τους- θα συνεδριάσουν στις 14 Δεκεμβρίου για να ψηφίσουν επίσημα. Το νεοσυσταθέν Κογκρέσο αποδέχεται το αποτελέσματα από το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων στις 6 Ιανουαρίου. Εάν ο Μπάιντεν κερδίσει την ψήφο του Κολλεγίου των Εκλεκτόρων, όπως αναμένεται, θα ορκιστεί το μεσημέρι της 20ης Ιανουαρίου -μια ημερομηνία που καθορίζεται από το Σύνταγμα.

Ο Τραμπ έχει μόνο την εξουσία να επιβραδύνει τη μεταβίβαση εξουσίας στον Μπάιντεν.

Ένας νόμος, που ονομάζεται Πράξη Προεδρικής Μεταβίβασης του 1963, καθιστά τους δημόσιους λειτουργούς παράγοντες ζωτικής σημασίας για τη μεταβίβαση της εξουσίας, καθώς έχουν συγκεκριμένες προθεσμίες για την παροχή στοιχείων και πρόσβασης στους νέους αξιωματούχους.

Βάσει νόμου, η διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας θα μπει σε υψηλή ταχύτητα μόλις η ομοσπονδιακή αρχή, που ονομάζεται General Services Administration (GSA) και που διαχειρίζεται τα ομοσπονδιακά κτίρια, θα κατονομάσει τον προφανή νικητή των εκλογών. Σε αυτή τη φάση, η ομάδα του νέου προέδρου μπορεί να έχει τη διάθεσή της ενημερωτικά έγγραφα, να χρησιμοποιήσει πόρους και να αποστείλει εκπροσώπους να επισκεφθούν κυβερνητικούς φορείς.

Χθες, ειδικοί σε θέματα μεταβίβασης εξουσίας απέστειλαν επιστολή στην επικεφαλής της GSA Έμιλι Μέρφι, καλώντας την να αναγνωρίσει τον Μπάιντεν ως νικητή.

-Ad-