ΗΠΑ-Εκλογές: Το θρίλερ συνεχίζεται – Τι γνωρίζουμε έως τώρα – Δείτε LIVE τα αποτελέσματα σε κάθε πολιτεία

Μετά τη νίκη του στο Γουισκόνσιν, στον Τζο Μπάιντεν αρκεί μια νίκη στο Μίτσιγκαν και στη Νεβάδα, προκειμένου να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.

Στο Γουισκόνσιν, με το σύνολο των ψήφων καταμετρημένων, ο Μπάιντεν συγκέντρωσε 1,630,396 ψήφους και ποσοστό 49.6% και ο Τραμπ 1,609,879 ψήφους και ποσοστό 48.9%.

Στην κομητεία Γουέιν, όπου βρίσκεται το Ντιτρόιτ, με καταμετρημένο το 76,1%, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει ποσοστό 66,9% και ο Τραμπ 31,7%.

Μέχρι στιγμής, ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν προηγείται σε αριθμό εκλεκτόρων, με 248, ενώ ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει εξασφαλίσει 214. Χρειάζονται 270 για να κερδίσει κάποιος τον Λευκό Οίκο.

Όσο περνάει η ώρα αυξάνονται οι πολιτείες που έχουν «κλειδώσει» σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Δείτε εδώ τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών

Οι πολιτείες στις οποίες μένει πλέον ποσοστό λιγότερο από 10% των ψήφων να καταμετρηθεί, είναι η Τζόρτζια, η Βόρεια Καρολίνα και το Μίτσιγκαν. Εξ αυτών, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος διατηρεί ένα καθαρό προβάδισμα σε Τζόρτζια και Βόρεια Καρολίνα.

Το αποτέλεσμα δεν έχει επίσης κριθεί σε Νεβάδα, Πενσυλβάνια και Αλάσκα, αλλά εκεί η καταμέτρηση αργεί ακόμα.

Οι εκλογές προκάλεσαν τη μεγαλύτερη συμμετοχή από τότε που οι γυναίκες απέκτησαν δικαίωμα ψήφου: ψήφισαν 160 εκατομμύρια Αμερικανοί, μια συμμετοχή που υπολογίζεται σε 66,9%, έναντι 59,2% το 2016, σύμφωνα με το US Elections Project.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν να σταματήσει η καταμέτρηση στο Μίτσιγκαν

Το προεκλογικό επιτελείο του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέθεσε προσφυγή στις δικαστικές Αρχές του Μίτσιγκαν ζητώντας να σταματήσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων.

«Υποβάλλαμε προσφυγή σήμερα στο Ειρηνοδικείο του Μίτσιγκαν για να σταματήσει η καταμέτρηση μέχρι να μας παρασχεθεί ουσιαστική πρόσβαση» αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι Ρεπουμπλικάνοι ζητούν επίσης «να ελέγξουν εκείνα τα ψηφοδέλτια που ανοίχτηκαν και καταμετρήθηκαν ενώ εμείς δεν είχαμε ουσιαστική πρόσβαση».

Τα στελέχη του προεκλογικού επιτελείου θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου στη Φιλαδέλφεια γύρω στις 22.30 απόψε (ώρα Ελλάδας).

Οι δύο υποψήφιοι έκαναν σύντομες ομιλίες στη διάρκεια της νύχτας. Γύρω στις 02:20 το πρωί, ο πρόεδρος Τραμπ έκανε από τον Λευκό Οίκο μια συγκεχυμένη δήλωση, στην οποία είπε ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο για να σταματήσει την καταμέτρηση, υπονοώντας ότι θα το κάνει στις πολιτείες όπου ο ίδιος προηγείται στα μερικά αποτελέσματα.

«Ειλικρινά, κερδίσαμε τις εκλογές», δήλωσε ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος κάνοντας στη συνέχεια λόγο για «νοθεία» χωρίς να αναφέρει κανένα συγκεκριμένο στοιχείο. «Θα προσφύγουμε ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου, θέλουμε να σταματήσουν όλες οι ψηφοφορίες».

Το στρατόπεδο του Μπάιντεν κατήγγειλε τις προεδρικές δηλώσεις ως «σκανδαλώδεις» και «χωρίς προηγούμενο».

Το όνομα του προέδρου που θα ορκισθεί στις 20 Ιανουαρίου εξαρτάται από τα αποτελέσματα μερικών πολιτειών.

Πρόκειται για ένα σενάριο πιο πολύπλοκο απ’ αυτό το 2000, όταν η εκλογή εξαρτιόταν μόνο από τη Φλόριντα.