This photo provided by the Texas Department of Criminal Justice shows death row inmate Arthur Lee Burton, who was condemned for the July 1997 killing of Nancy Adleman and was executed Wednesday evening, Aug. 7, 2024, at the state penitentiary in Huntsville. (Texas Department of Criminal Justice via AP)

ΗΠΑ: Εκτελέστηκε θανατοποινίτης στο Τέξας – Στραγγάλισε γυναίκα με κορδόνια παπουτσιών

Αμερικανός ο οποίος είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών για τη δολοφονία γυναίκας το 1997 εκτελέστηκε χθες Τετάρτη, με τη χρήση ενέσιμης χημικής ουσίας, στο Τέξας, ενώ αναμενόταν να γίνει ακόμη μια εκτέλεση χθες το βράδυ στη Γιούτα.

Ο θάνατος του Άρθουρ Λι Μπέρτον, 54 ετών, διαπιστώθηκε στις 18:47 (τοπική ώρα· στις 02:47 ώρα Ελλάδας), αφού του έγινε η θανατηφόρα ένεση στη φυλακή του Χάντσβιλ, ανακοίνωσε η υπηρεσία φυλακών του Τέξας.

Είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τον φόνο τον Ιούλιο του 1997 της Νάνσι Άντλμαν, μητέρας τριών παιδιών, στην οποία επιτέθηκε ενώ έκανε τζόγκινγκ κοντά στο σπίτι της στο Χιούστον. Το θύμα στραγγαλίστηκε με τα κορδόνια των παπουτσιών του.

Οι συνήγοροι του Άρθουρ Λι Μπέρτον είχαν ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, ζητώντας αναστολή της ποινής, επιχειρηματολογώντας πως θα έπρεπε να εξαιρεθεί διότι είχε νοητική υστέρηση. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε το αίτημα της υπεράσπισης, χωρίς κανένα σχόλιο.

Αυτή ήταν η τρίτη εκτέλεση στο Τέξας από τον Ιανουάριο και η ενδέκατη σε όλη τη χώρα μέσα στη χρονιά.

Άλλη εκτέλεση είχε προγραμματιστεί επίσης χθες στη Γιούτα. Επρόκειτο να είναι η πρώτη σε 14 χρόνια στην πολιτεία αυτή της αμερικανικής Δύσης.

Ο Τάμπερον Χόνι, 48 ετών, επρόκειτο να εκτελεστεί στη Σολτ Λέικ Σίτι, κι αυτός με θανατηφόρα ενέσιμη χημική ουσία, για τη σεξουαλική επίθεση και τη δολοφονία το 1998 με θύμα τη μητέρα της πρώην συντρόφου του.

Η πιο πρόσφατη εκτέλεση θανατοποινίτη στη Γιούτα ανάγεται στο 2010. Είχε γίνει από εκτελεστικό απόσπασμα.

Η ποινή του θανάτου έχει καταργηθεί σε 23 από τις 50 αμερικανικές πολιτείες. Σε άλλες έξι (Αριζόνα, Καλιφόρνια, Οχάιο, Όρεγκον, Πενσιλβάνια και Τενεσί) εφαρμόζεται μορατόριουμ στην επιβολή της.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Θεοδωρικάκος από Ηλεία:Με τον αναπτυξιακό νόμο στοχεύουμε στην μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων
9 Φεβρουαρίου, 2025
Παύλος Πολάκης: Ξεκοκκαλίζουν τα λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης
9 Φεβρουαρίου, 2025
Πάνος Τουλιάτος: Πότε και πού θα γίνει η κηδεία του
9 Φεβρουαρίου, 2025
Συντάξεις: Έξτρα έως 1.186 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
Συντάξεις: Έξτρα έως 1.186 ευρώ αν έχετε τόση σύνταξη
9 Φεβρουαρίου, 2025
Υπόθεση Λεύκοβιτς: Καταδικάστηκε σε 18 χρόνια για τον βιασμό της κόρης του και δεν μπήκε ούτε μια μέρα φυλακή
9 Φεβρουαρίου, 2025
Κώστας Τσιάρας: Κυβέρνηση και αγρότες είμαστε «στην ίδια όχθη του ποταμού»
9 Φεβρουαρίου, 2025
ΗΠΑ: Ο Τραμπ «κόβει» την πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα σε Μπλίνκεν και Σάλιβαν
9 Φεβρουαρίου, 2025
Μαρτυρία που σοκάρει για τον δολοφόνο στη Λάρισα – «Μισούσε τους Ρομά, όπου τους έβρισκε τους σακάτευε στο ξύλο»
9 Φεβρουαρίου, 2025
Διπλό φονικό στη Λάρισα: Καλάσνικοφ, χειροβομβίδα και δεκάδες σφαίρες μέσα στο ξυλουργείο του 60χρονου
9 Φεβρουαρίου, 2025
Σεισμοί στην Σαντορίνη: «Οι εβδομάδες που έρχονται θα είναι δύσκολες»
9 Φεβρουαρίου, 2025