ΗΠΑ: Η Google καλείται να δώσει εξηγήσεις μετά την απόλυση μιας μαύρης ερευνήτριας

Περισσότεροι από 1.400 εργαζόμενοι της Google και περισσότεροι από 1.900 ακαδημαϊκοί και μέλη της κοινωνίας των πολιτών υπέγραψαν μια διαδικτυακή επιστολή, σύμφωνα με μια καταμέτρηση σήμερα, με την οποία ζητούν εξηγήσεις από την Google για την απόλυση μιας μαύρης ερευνήτριας.

Η Τίμνιτ Γκέμπρου, που εργαζόταν σε ζητήματα ηθικής που σχετίζονται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, έγραψε σε μήνυμά της στο Twitter την Τετάρτη ότι οι ανώτεροί της έκαναν δεκτή την παραίτησή της, την οποία, όμως, όπως υποστηρίζει, δεν υπέβαλε ποτέ.

Η απόλυση έγινε αφού διαμαρτυρήθηκε σε μια εσωτερική ομάδα για το γεγονός ότι ο αμερικανικός κολοσσός «φιμώνει τις περιθωριοποιημένες φωνές».

Σύμφωνα με την Γκέμπρου, η Google αποδοκίμασε ορισμένες «πλευρές» της αλληλογραφίας που έστειλε στην εσωτερική ομάδα, οι οποίες έρχονταν «σε αντίθεση με αυτό που περιμένουμε από μία μάνατζερ της Google».

Σύμφωνα με το αμερικανικό ραδιοφωνικό δίκτυο NPR, η Τίμνιτ Γκέμπρου είχε επίσης εκμυστηρευτεί σε αυτήν την ομάδα ότι έλαβε εντολή να αποσύρει ένα επιστημονικό άρθρο σχετικά με την ενδεχόμενη χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για να μιμηθεί κανείς μεροληπτικές τοποθετήσεις και δηλώσεις μίσους.

Εκτός των εξηγήσεων σχετικά με το άρθρο αυτό, οι πάνω από 3.300 υπογράφοντες του αιτήματος που αναρτήθηκε την Πέμπτη στο διαδίκτυο ζητούν μια «ρητή» δέσμευση από την Google ότι θα σέβεται την επιστημονική ακεραιότητα και την ακαδημαϊκή ελευθερία.

Δικαιολογώντας το αίτημα της απόσυρσης του άρθρου, σε μια αλληλογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα, ο επικεφαλής του τμήματος τεχνητής νοημοσύνης της Google Τζεφ Ντιν, εξηγεί ότι το εν λόγω άρθρο δεν τηρούσε τις προδιαγραφές που απαιτούνταν για να εκδοθεί κι υποστηρίζει ότι «ενείχε σημαντικές ελλείψεις που θα εμπόδιζαν να νιώσουμε άνετα με την ιδέα να το συνδέσουμε με το όνομα της Google».

Επιφανής ακτιβίστρια υπέρ της πολυπολιτισμικότητας, η Τίμνιτ Γκέμπρου είναι συνιδρύτρια της οργάνωσης “Black in AI”, στόχος της οποίας είναι να αυξήσει την παρουσία των μαύρων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τραγωδία στην άσφαλτο στο Μεσολόγγι: Νεκρός ένας 27χρονος – Σοβαρά τραυματισμένος ένας 26χρονος
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αλεξάνδρα Νίκα: «Αρκεί μία κακή στιγμή για να ανατρέψει τα πάντα» – Το πρώτο μήνυμα μετά την παράσυρση στο Κολωνάκι
12 Φεβρουαρίου, 2025
Επίθεση του Ρουβίκωνα στο σπίτι του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας Κώστα Τασούλα
12 Φεβρουαρίου, 2025
Εξιχνιάσθηκε διάρρηξη με τη μέθοδο του «Ριφιφί» με λεία άνω των 4.000.000 ευρώ
12 Φεβρουαρίου, 2025
Ο καβγάς που προηγήθηκε της δολοφονίας του 59χρονου στην Πιερία – «Τον ρώτησα γιατί χάλασε τα χρήματα της βάφτισης»
12 Φεβρουαρίου, 2025
«Χρυσός» στο Ντουμπάι ο Γκαβέλας
12 Φεβρουαρίου, 2025
Τσίπρας από Θεσσαλονίκη: Η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει ξανά μια στρατηγική πυξίδα στη βάση μιας διεκδικητικής εξωτερικής πολιτικής
12 Φεβρουαρίου, 2025
Χάρης Δούκας: «Τον Σεπτέμβριο η ανέγερση των κερκίδων του γήπεδο του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό»
12 Φεβρουαρίου, 2025
Αρβανίτης: Και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων εχθρός της πατρίδας;
12 Φεβρουαρίου, 2025
Σπαρτιάτες: Εξετάστηκαν στο Εκλογοδικείο οι προσφυγές κατά βουλευτών
12 Φεβρουαρίου, 2025