ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά της Τουρκίας – Πόλεμος ανακοινώσεων και απειλές για αντίποινα

Πόλεμο ανακοινώσεων ανάμεσα σε ΗΠΑ – Τουρκία, έχουν δημιουργήσει οι νέες κυρώσεις στη γείτονα χώρα για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400.

Οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να λαμβάνουν κυρώσεις έναντι στη Τουρκία για την αγορά των ρωσικών πυραύλων S-400, ενώ το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τα νέα μέτρα που ελήφθησαν.

Συγκεκριμένα, οι νέες κυρώσεις έχουν στόχο τον πρόεδρο της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας. Οι κυρώσεις είναι εις βάρος του Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τεσσάρων ακόμη Τούρκων αξιωματούχων.

Επίσης, σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάικ Πομπέο, αναφέρει: «Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Τουρκία προχώρησε με την αγορά και τη δοκιμή του συστήματος των S-400 από τη Ρωσία. Οι σημερινές κυρώσεις αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως τον νόμο «Αντιμετώπισης των εχθρών της Αμερικής μέσω κυρώσεων (CAATSA)».

Ακόμη, ο Πομπέο επιβεβαίωσε πως οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και περιορισμούς χορήγησης ταξιδιωτικών θεωρήσεων στον πρόεδρο της SSB, Ισμαήλ Ντεμίρ και εναντίον τριών ακόμη Τούρκων εργαζομένων της.

Επιπλέον, τα τιμωρητικά μέτρα περιλαμβάνουν απαγόρευση έκδοσης από τις ΗΠΑ αδειών εξαγωγών και εξουσιοδοτήσεων στην Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία SSB.

Ο Μάικ Πομπέο παράλληλα παρότρυνε την Τουρκία να επιλύσει το ζήτημα της απόκτησης των ρωσικών αμυντικών συστημάτων σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την Αγκυρα πολύτιμο σύμμαχο και σημαντικό περιφερειακό εταίρο.

Οι κυρώσεις εντάσσονται στα τιμωρητικά μέτρα της Ουάσινγκτον ενάντια στην απόκτηση των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία.

Με αντίποινα απειλεί η Τουρκία

Με αντίποινα απειλεί τις ΗΠΑ η Τουρκία κατόπιν της απόφασης των Αμερικανών να της επιβάλλουν κυρώσεις για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.

Πριν από λίγο το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία απορρίπτει και καταδικάζει τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Άγκυρα για τους S-400.

Ανέφερε μάλιστα ότι δεν υπάρχει τεχνική βάση για τον ισχυρισμό ότι το σύστημα S-400 θα θέσει σε κίνδυνο την άμυνα του NATO. Επιπλέον, σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ θα βλάψουν τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, ενώ η Τουρκία θα προβεί σε αντίποινα «όπως είναι και το αναγκαίο».

Καλεί, τέλος, τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν το «σοβαρό λάθος» τους και να ανακαλέσουν την απόφασή τους το συντομότερο δυνατό.

Ικανοποίηση στην Ελλάδα

Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως είδε με ικανοποίηση την επιβολή των κυρώσεων στην Τουρκία από τις ΗΠΑ για το θέμα των S-400.

Με ικανοποίηση υποδέχθηκε η Αθήνα την επιβολή κυρώσεων από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στην Άγκυρα. Με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών γνωστοποιήθηκε η θέση της Ελλάδας για το ζήτημα, σαν συνέχεια των όσων είχε υποστηρίξει ένα 24ωρο νωρίτερα ο υπουργός, Νίκος Δένδιας, για τη διαυγέστερη αντίληψη των ΗΠΑ σε σχέση με την κωλυσιεργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τουρκικό ζήτημα.

«Η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, παρατηρεί με ικανοποίηση την σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκικής Δημοκρατίας, στον Πρόεδρο της, καθώς και άλλα στελέχη της, σε εφαρμογή του Τμήματος 231 του Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA)», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ρωσία: Παράνομες οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τουρκίας

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από τη Ρωσία είναι παράνομες και επιδεικνύουν αλαζονεία προς το διεθνές δίκαιο, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν λίγο νωρίτερα κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για την αγορά και απόκτηση των S-400, μέτρα που στοχεύουν τη Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών, τον πρόεδρό της και τρεις υπαλλήλους, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και ανακοίνωση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Ειδικότερα, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών προχώρησε τη Δευτέρα στην επιβολή κυρώσεων εναντίον της συμμάχου χώρας της στο ΝΑΤΟ, της Τουρκίας, για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω όξυνσης της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως μεταδίδει το Associated Press.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η εξέλιξη αυτή έρχεται τη στιγμή που ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ετοιμάζεται να αναλάβει την εξουσία στον Λευκό Οίκο.

Μάλιστα, έρχεται σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη χρονική στιγμή για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες έχουν επιδεινωθεί εδώ και παραπάνω ένα χρόνο, μετά την αγορά από πλευράς της Άγκυρα των S-400 από την Ρωσία, καθώς και την εμπλοκή της τουρκικής πλευράς τόσο στη Συρία, όσο και στη διαμάχη στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν αλλά και στην προκλητική στάση των Τούρκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Tο Associated Press υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση Τραμπ είχε εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα αγοράς των μαχητικών αεροσκαφών F-35, αλλά δεν είχαν προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες παρά τις επίμονες προειδοποιήσεις Αμερικανών αξιωματούχων, οι οποίοι διαμαρτύρονταν εδώ και καιρό το «τουρκικό παζάρι» με τους S-400, ένα οπλικό σύστημα που είναι ασύμβατο με τον εξοπλισμό του NATO και συνιστά μια δυνητική απειλή για τη Συμμαχία.