ΗΠΑ: Παραίτηση Τραμπ ζητά Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής 

Μετά τα δραματικά γεγονότα στο Καπιτώλιο, κλιμακώνονται οι αντιδράσεις κατά του Ντόναλντ Τραμπ. Εκτός από τις κινήσεις των Δημοκρατικών, και μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων το κλίμα δεν είναι θετικό για τον απερχόμενο πρόεδρο.

Συγκεκριμένα, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Πατ Τούμεϊ δήλωσε σήμερα ότι ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα έπρεπε να παραιτηθεί μετά την εισβολή υποστηρικτών του στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου.

Ο Τούμεϊ, ο οποίος είναι συντηρητικός και μέχρι πρόσφατα στήριζε τον Τραμπ, είναι ο δεύτερος Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής που ζητά ευθέως την παραίτησή του.

«Πιστεύω ότι το καλύτερο για τη χώρα μας είναι να παραιτηθεί ο πρόεδρος και να φύγει το συντομότερο δυνατόν», είπε ο Τούμεϊ μιλώντας στην εκπομπή Meet the Press του τηλεοπτικού δικτύου NBC. «Καταλαβαίνω ότι αυτό δεν είναι πιθανό, αλλά πιστεύω ότι θα ήταν το καλύτερο», πρόσθεσε.

Παράλληλα, μιλώντας στην εκπομπή State of the Union του CNNi, είπε ότι κατά την άποψή του η παραίτηση είναι «ο καλύτερος τρόπος για να αφήσουμε πίσω μας αυτό το πρόσωπο».

Ο Τούμεϊ, ο οποίος σκοπεύει να αποσυρθεί από την πολιτική όταν λήξει η θητεία του, το 2022, χαρακτήρισε «αδιανόητο» το γεγονός ότι ο Τραμπ καταλήφθηκε από κάποιου είδους «τρέλα» μετά τις εκλογές. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία αμφιβολία (…) ότι η συμπεριφορά του προέδρου μετά τις εκλογές ήταν σφόδρα διαφορετική από προηγουμένως. Έπεσε σε κάποιο επίπεδο τρέλας και ενεπλάκη σε δράσεις που είναι απολύτως αδιανόητες και ασυγχώρητες», πρόσθεσε στη συνέντευξή του στο CNNi.

Η γερουσιαστής Λάιζα Μουρκόφσκι ήταν η πρώτη που δήλωσε, την Παρασκευή, ότι ο Τραμπ θα πρέπει να παραιτηθεί αμέσως και άφησε να εννοηθεί ότι η ίδια θα εξετάσει την πιθανότητα να αποχωρήσει από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα αν οι Ρεπουμπλικάνοι δεν τον βάλουν στο περιθώριο.

Ο επίσης Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Μπεν Σάσι, ο οποίος συχνά επέκρινε τον Τραμπ, είπε στο CBS News ότι «σίγουρα θα εξέταζε» να ψηφίσει υπέρ της παραπομπής του επειδή «καταπάτησε τον όρκο του».

-Ad-