ΗΠΑ: Πέφτουν σήμερα οι υπογραφές για την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία

Λίγες ώρες απομένουν πλέον μέχρι την υπογραφή του ανανεωμένου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας – ΗΠΑ με τις διαπραγματεύσεις να συνεχίζονται καθώς η Αθήνα επιθυμεί την ένταξη τουλάχιστον μιας νησιωτικής περιοχής στα τέσσερα σημεία του ελλαδικού χώρου που θα αποκτήσουν πρόσβαση για 5 χρόνια οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις με δυνατότητα ανανέωσης για ακόμα πέντε έτη.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως έχουν κλειδώσει Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο με την Ελλάδα να επιθυμεί η τέταρτη περιοχή να είναι η αεροπορική βάση της Σκύρου και τις ΗΠΑ να αντιπροτείνουν τη Λάρισα.

Η Αθήνα επιδιώκει επίσης να συμπεριληφθεί στην συμφωνία ουσιαστική αναφορά στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα είτε ως παράρτημα της MDCA είτε ως διακριτό κείμενο που θα συνοδεύει τα γενικότερα συμπεράσματα από τον τρίτο στρατηγικό διάλογο Ελλάδας – ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή 15 πανίσχυρα μαχητικά F-15 της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας βρίσκονται στην Λάρισα και συνεκπαιδεύονται με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία κάνοντας τον τουρκικό Τύπο να έχει φτάσει σε συνωμοσιολογικό παραλήρημα με χαρακτηριστικότερη περίπτωση αυτή του CNN Turk που με τίτλο: «Γιατί προσγειώθηκαν 15 F-15 στην Ελλάδα;» να επικαλείται πληροφορίες από την Αθήνα που έκαναν γνωστό ότι «τα αμερικανικά αεροσκάφη βρίσκονται για κάτι περισσότερο από ασκήσεις».

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας επανήλθε με νέους χάρτες και τους ισχυρισμούς του για τα όρια της τουρκικής ΑΟΖ επισείοντας για μια ακόμη φορά την προσφιλή τακτική της Άγκυρας, εκείνη των απειλών για έρευνες και γεωτρήσεις, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της τόσο την Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και την οριοθέτηση της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Στο Ισραήλ βρίσκονται τέσσερα ελληνικά μαχητικά F-16 προκειμένου να συμμετάσχουν στην άσκηση «Blue Flag», ατσαλώνοντας την συμμαχία με την χώρα αυτή.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στην Ουάσιγκτον, Πέτρο Κασφίκη η συμφωνία θεωρείται από την Ουάσιγκτον ως ψήφος εμπιστοσύνης και ο κ Μπλίνκεν θα κάνει δήλωση υπέρ των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ρομπόπουλος τόνισε την σύγχηση που έχει προκαλέσει η συμφωνία στην Τουρκία και εκφράστηκε με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε χαρακτηριστικά : «Οι ΗΠΑ κάνουν ανακοίνωση και λένε ότι καταδικάζουν τις επιθέσεις που γίνονται στη συμμαχική μας χώρα στην Συρία. Ε, ποιος τους εκπαιδεύει αυτούς; Ποιος τους δίνει όπλα; Εσύ τους εκπαιδεύεις. Εσύ τους εξοπλίζεις και μετά κάνεις μια κατά δικαστική ανακοίνωση για το θεαθήναι. Εδώ είναι ξεκάθαρο ότι δεν είστε ειλικρινής. Για τον λόγο αυτό κι εμείς θα πράξουμε τα δέοντα για την ασφάλεια μας.»