ΗΠΑ: Στηρίζουν τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στον Λίβανο- «Είναι ανάγκη να καταστραφούν οι υποδομές επίθεσης της Χεζμπολάχ»

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, εξέφρασε την πεποίθησή του, όπως και ο Ισραηλινός ομόλογός του, Γιοάβ Γκάλαντ, για την «αναγκαιότητα» της «καταστροφής των υποδομών επίθεσης» της Χεζμπολάχ. Την ίδια στιγμή, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι πραγματοποιούν χερσαίες επιχειρήσεις στο νότιο Λίβανο εναντίον του σιιτικού κινήματος.

Ο κ. Όστιν, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, προειδοποίησε ταυτόχρονα το Ιράν εναντίον ενδεχόμενης «απευθείας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ισραήλ», υπογραμμίζοντας τις «σοβαρές συνέπειες» που θα είχε τέτοια κίνηση για την Τεχεράνη, αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας έκανε τα σχόλια αυτά σε συνδιάλεξη που είχε το βράδυ με τον κ. Γκάλαντ. Οι δυο άνδρες «συμφώνησαν στην ανάγκη να καταστραφούν οι υποδομές επίθεσης κατά μήκος των συνόρων, ώστε να είναι εγγυημένο ότι η λιβανική Χεζμπολάχ δεν θα είναι σε θέση να διαπράξει επιθέσεις του τύπου αυτών της 7ης Οκτωβρίου εναντίον κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ», κατά το κείμενο.

Πάντα κατά την ανακοίνωση, ο κ. Όστιν κρίνει ταυτόχρονα πως «είναι απαραίτητη διπλωματική επίλυση» ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των αμάχων σε «αμφότερες τις πλευρές των συνόρων».

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε στους Times of Israel ότι οι περιορισμένες επιδρομές που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ στην πλευρά του Λιβάνου, κατά τη «Μπλε Γραμμή», είναι «σύμφωνες με το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του και να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή των πολιτών στα σπίτια τους».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε επίσης ότι «φυσικά, γνωρίζουμε ότι ο κίνδυνος επέκτασης των επιχειρήσεων μπορεί να είναι υπαρκτός και θα συνεχίσουμε να το συζητάμε αυτό με τους Ισραηλινούς», αναφερόμενος στην ανησυχία των ΗΠΑ ότι το Ισραήλ μπορεί να εμπλακεί σε μακροχρόνια επιχείρηση στον Λίβανο ή να αναγκαστεί να διευρύνει την αποστολή του εφόσον αυτή είναι ήδη σε εξέλιξη.

«Τελικά, μια διπλωματική λύση είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί διαρκής σταθερότητα και ασφάλεια στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου», υπογράμμισε η δήλωση, επισημαίνοντας τη θέση των ΗΠΑ ότι οι στρατιωτικές ενέργειες από μόνες τους δεν θα επαναφέρουν την ασφάλεια στις βόρειες ή νότιες συνοριακές πόλεις του Ισραήλ.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράταση έως 4 Οκτωβρίου για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2024
1 Οκτωβρίου, 2024
Γιαγιά στο Ηράκλειο γέννησε το εγγονάκι της – Το σπάνιο σύνδρομο της κόρης της
1 Οκτωβρίου, 2024
Κέρκυρα: Μάνα και κόρη πνίγηκαν στο Σιδάρι μέσα σε υψηλό κυματισμό
1 Οκτωβρίου, 2024
Δημόσιο: Πού θα γίνουν οι 19.181 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
1 Οκτωβρίου, 2024
Επιχειρήσεις στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου: Η Χεζμπολάχ ανακοινώνει απώλειες, το Ισραήλ ξεκινά περιορισμένες χερσαίες επιθέσεις
1 Οκτωβρίου, 2024
Αθήνα: Επίθεση σοκ ταξιτζή σε διεμφυλική γυναίκα και τον φίλο της
1 Οκτωβρίου, 2024
Nova: Δωρεάν επικοινωνία για τους συνδρομητές κινητής πουυ πλήττονται λόγω πυρκαγιών στον Νομό Κορινθίας
1 Οκτωβρίου, 2024
To Iσραήλ ανακοίνωσε στοχευμένη χερσαία επιχείρηση στο νότιο Λίβανο
1 Οκτωβρίου, 2024
ΑΔΕΔΥ: Άλλαξε την ημερομηνία της απεργίας της και συμβαδίζει με τη ΓΣΕΕ στις 20 Νοεμβρίου
1 Οκτωβρίου, 2024
Κωνσταντίνος Φίλης: Οι συνθήκες εξόντωσης Νασράλα και η σημασία των εκλογών στις ΗΠΑ (vid)
1 Οκτωβρίου, 2024