ΗΠΑ: Το Κογκρέσο ψήφισε τις κυρώσεις για τους S-400 της Τουρκίας

Διατάξεις ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος περιλαμβάνει το σχέδιο του Αμερικανικού Αμυντικού Προϋπολογισμού για το 2021, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Το σχέδιο προβλέπει την υποχρέωση επιβολής κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, όπως και χρηματοδότηση έργων στη Σούδα αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων. Επίσης, προβλέπεται και η ανάδειξη της σημασίας της Ανατολικής Μεσογείου.

Το σχέδιο Αμερικανικού Αμυντικού προϋπολογισμού για το έτος 2021 (National Defence Authorisation Act) το οποίο υπερψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (553 υπέρ και 78 κατά) από την Αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων και αναμένεται να ψηφιστεί σύντομα από την Αμερικανική Γερουσία.

Κυρώσεις στην Τουρκία εντός 30 ημερών για τους S-400

Το σχέδιο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων εντός 30 ημερών από την ψήφιση του κυρώσεων CAATSA στην Τουρκία για την αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος S-400. Η εν λόγω διάταξη ουσιαστικά αφαιρεί από τον Πρόεδρο της χώρας τη δυνατότητα να αποφασίσει εκείνος τη χρονική στιγμή επιβολής των κυρώσεων αυτών.

Πέρα, όμως, από την ανωτέρω διάταξη υπάρχει και πρόβλεψη για χρηματοδότηση για την εκτέλεση έργων στη Σούδα ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τι προβλέπεται για την ανατολική Μεσόγειο

Τέλος συγκρατείται το λεκτικό για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, με το οποίο καλείται ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ να καταθέσει έκθεση στις αρμόδιες Επιτροπές του Κογκρέσου περιέχοντας εκτίμηση αναφορικά με την αύξηση της Αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η αναφορά προφανώς σχετίζεται με ανησυχίες στην Ουάσιγκτον ότι η Τουρκία δεν προωθεί πλέον τα «συμμαχικά συμφέροντα» και υποδηλώνει το αμερικανικό ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας.

Έως το νέο έτος θα περάσει το νομοσχέδιο

Πάντως, αν και το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από την Αμερικανική Γερουσία σύντομα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη δηλώσει ότι θα επιβάλει βέτο. Η απόφασή του οφείλεται σε ζήτημα άσχετο με τις ρυθμίσεις ελληνικού ενδιαφέροντος. Συγκεκριμένα, αφορά στο αίτημα του για την κατάργηση του τμήματος 230 του Communications Decency Act του 1996 σχετικά με το διαδίκτυο και συγκεκριμένα την προστασία διαδικτυακών εταιριών από αγωγές που σχετίζονται με θέματα ελευθερίας του λόγου.

Στην περίπτωση αυτή, το νομοσχέδιο θα υποβληθεί εκ νέου στο Κογκρέσο, όπου θα απαιτηθεί πλειοψηφία τουλάχιστον 2/3. Εάν δεν ψηφιστεί φέτος, το νομοσχέδιο θα πρέπει να ψηφιστεί από το νέο Κογκρέσο που θα συνεδριάσει στις αρχές του επόμενου έτους.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Γενική απεργία την Τετάρτη (20/11): Ποιοι συμμετέχουν – Τι ισχύει για τα μέσα μαζικής μεταφοράς
18 Νοεμβρίου, 2024
Τέμπη: Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση του Αρείου Πάγου για το βιντεοληπτικό υλικό που δεν έχει φτάσει στα χέρια του ανακριτή
18 Νοεμβρίου, 2024
Κικίλιας: Δυσάρεστη, αλλά αναπόφευκτη η διαγραφή Σαμαρά
18 Νοεμβρίου, 2024
Νέος κύκλος ερευνών για τα νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα – Απαντήσεις στο σπίτι που πέθανε ο Παναγιωτάκης ψάχνει το Ανθρωποκτονιών
18 Νοεμβρίου, 2024
Στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά: Το ενδεχόμενο για νέο κόμμα και o Γιώργος Γεραπετρίτης
18 Νοεμβρίου, 2024
Φρίκη στον Αλφειό – Πέταξαν κουτάβια μέσα σε τσουβάλια
18 Νοεμβρίου, 2024
Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθούν τα λεωφορεία την Τετάρτη
18 Νοεμβρίου, 2024
Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Μαξίμου
18 Νοεμβρίου, 2024
«Μας είπαν θα αναλάβει τη ζημιά η πολιτεία – Να αναλάβουν και οι οικογένειες των τρομοκρατών » – Σε απόγνωση οι ένοικοι της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους
18 Νοεμβρίου, 2024
Νεκρός ο 53χρονος Βασίλης Μαντζουράνης – Συνιδρυτής του συγκροτήματος «Δυτικές Συνοικίες»
18 Νοεμβρίου, 2024